我想月尾帶毛毛去獸醫個度絕育

月尾係等佢冇咁怕先

唔想同佢去動物恊會

因為兔兔絕育有百分一會死

所以想帶佢去私人個d絕育

至少有得簡獸醫.....

唔知絕唔絕好,因為有怕佢有意外

上網睇就有d會之後唔食

但絕左冇咁易有大病(個d

佢依家日日想抱腳,好得人驚,唔俾佢抱

有手都抱

15/16咁

lingyan 2009-1-5 01:28:12 PM
怕既咪唔好絕,毛毛係兔仔仔黎呱...
兔仔可以唔絕育,
兔女先係一定要。

兔仔絕育只係會有機會改善行為上既問題。
除非你養多過一隻先考慮絕育~

兔仔絕育手術比兔女簡單,
只係將旦旦位置入面既野拎走,就係咁多。

wesky 2009-1-5 01:29:41 PM
如lingyan所講, 兔仔可以唔絕

有關絕育過程及其後照顧, 請睇返呢個 POST
http://mini-house.info/thread-2484-1-1.html

兔兔獸醫 請睇呢個 POST
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html

唔係太明你最後想講咩??

P.S. 兔兔寶典有好多資料, 大部分出自家兔協會, 養緊或未養都應該睇一睇

lingyan 2009-1-5 01:33:24 PM
佢意思可能係發情行為呱...
個d圍住你對腳轉圈圈,un下拖鞋個d呱 ..
NaME520 2009-1-5 01:38:32 PM
佢直情追住隻腳

係咁un

所以想絕育
lingyan 2009-1-5 01:53:05 PM
1. 絕育左之後未必解決得到,
因為佢可能絕左育之後都會搵野un,呢d野無人知~
兔兔好鬼死聰明,做過一次既野就學得識,
例如噴尿個d,噴過一次...就要預佢一直都有~

2. 兔仔絕育手術無兔女咁高風險,囡囡要割開肚皮,但仔仔唔需要,係麻醉藥個到有d風險。

3. 毛毛o岩o岩先去到一個新環境,要俾時間佢去適應,
佢未適應完就帶佢去,我覺得佢會驚上加驚,唔係咁好囉。

4. 你同毛毛未建立到信任之前,帶佢去做絕育會唔會令佢以後都難信你 ?
兔兔比較記仇。
我自己個隻帶左佢去絕育之後,每次帶佢去診所佢都想殺人 = =|||
直到離開診所先靜返低~

自此之後miffy仔都係唔肯用兔袋 ga,每次都係二個人合力先捉到佢落去 =.=

logon 2009-1-5 01:57:26 PM
我想問兔囡幾多個月大係最適合絕育
同埋有無話邊個季節/月份最好
仲有兔兔一開始做絕育手術係咪以為自己要俾人殺害
而唔會知道自己係要做絕育手術架
#^66^#
lingyan 2009-1-5 02:52:57 PM
原帖由 logon 於 5-1-2009 01:57 PM 發表
我想問兔囡幾多個月大係最適合絕育
同埋有無話邊個季節/月份最好
仲有兔兔一開始做絕育手術係咪以為自己要俾人殺害
而唔會知道自己係要做絕育手術架
#^66^#

6個月大之後就可以做,
我自己都盡量避開夏天同冬天,為怕太凍或者太熱~

對兔兔黎講都應該都唔知知咩野叫做手術或者要俾人殺害,
只會知道痛 .... 同唔痛 ....

帶佢去到一個地方要痛既,佢咪唔多鐘意囉~
nievedith 2009-1-5 05:31:14 PM
1. 絕育左之後未必解決得到,
因為佢可能絕左育之後都會搵野un,呢d野無人知~
兔兔好鬼死聰明,做過一次既野就學得識,
例如噴尿個d,噴過一次...就要預佢一直都有~

>>>> 細佬便是因為噴尿問題令到我好想同佢絶育.... 佢噴尿噴得兔爸想殺左佢LA
bb555 2009-1-6 01:47:35 AM
我的兔子(男)都是8個月大做絕育手術,在紅磡獸醫診所做的,早上放低下午拿回,$900倒,之後幾日再check多次,不過都要簽張同意書,回家時呆呆地,之後就正常返,又唔食草粉,現在好正常。
hh0 2009-1-6 09:05:53 AM
>>>> 細佬便是因為噴尿問題令到我好想同佢絶育.... 佢噴尿噴得兔爸想殺左佢LA

咁細佬絶育之後噴尿問題有冇好左D~
siuling1200 2009-1-6 09:47:56 AM
原帖由 hh0 於 2009-1-6 09:05 AM 發表

咁細佬絶育之後噴尿問題有冇好左D~

噴尿其實係點樣?
係咪隻兔兔棟高隻腳射尿?
lolo 2009-1-6 05:04:02 PM
最勁一次,我家旺旺一路跳一路射,
好似花哂咁,攪到我成小腿都係...#^73^#

快速發帖