毛毛0岩0岩0黎0既頭一個禮拜淨係食A草同T草,對包日本糧0孔都唔0孔,後0黎買0左包APD A糧俾佢試,佢一食就愛上!而家一聞到A糧陣咪就勁興奮,仲試過興奮到0係我大脾跳入我地用0黎裝草同糧0既膠箱添#^70^#

初時我地早晚兩餐各餵5粒A糧,試0下佢肚仔有冇事,先逐日加份量,而家已經加到早晚兩餐各餵10粒~毛毛三至四個月大,其實每餐應該餵幾多粒糧先正確???雖然佢有不停食A草同T草,仲好似都好鍾意,但好驚佢唔夠營養,因為一摸佢背脊就摸到條骨好凸,好似話咁代表兔兔太瘦,其實係唔係?食得太多又驚佢變肥妹…

hamster1013 2009-1-13 03:59:56 PM
早晚一平匙, 唔好俾咁多兔兔食呀!!
因為有D兔兔食慣咗糧之後就唔肯食草草, 所以糧唔須要俾咁多.
momopig 2009-1-13 04:16:47 PM
一平匙係咩匙?即約幾多粒?

我地而家除0左草同糧就無餵其他0野俾毛毛食,等佢知道草其實已經好好味,佢一定要食,所以當佢乖,例如玩玩0下要'殊殊'時識自己跳番入籠去廁所0既話我地就會請佢食一粒A糧#^79^#
kelvinkwan0719 2009-1-13 04:18:43 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-1-13 03:59 PM 發表
早晚一平匙, 唔好俾咁多兔兔食呀!!
因為有D兔兔食慣咗糧之後就唔肯食草草, 所以糧唔須要俾咁多.

我都係早晚一平匙,有時會比一匙半...唔好比佢個可憐樣呃到你丫...:031:
hamster1013 2009-1-13 04:37:05 PM
原帖由 momopig 於 13/1/2009 16:16 發表
一平匙係咩匙?即約幾多粒?

我地而家除0左草同糧就無餵其他0野俾毛毛食,等佢知道草其實已經好好味,佢一定要食,所以當佢乖,例如玩玩0下要'殊殊'時識自己跳番入籠去廁所0既話我地就會請佢食一粒A糧#^79^#

一平匙o既外賣匙(白色嗰d)
都啱o既,唔食零食o既兔兔會健康d
如果布甸係咁就好喇~
momopig 2009-1-13 04:39:28 PM
15-20粒一餐會唔會太多#^66^#

點解佢地會咁鍾意食乾糧#^50^#
elyse)) 2009-1-13 04:43:33 PM
一平匙係我地食外賣既個外賣匙咁多..
好難講到比你知有幾多粒BOR~

我屋企GE兔兔都係摸到佢背脊條骨好凸,好似算盤咁..
睇本書話係過瘦:011: 我都以為佢瘦得滿,勁驚LO..

點知榜重,醫生話體重剛剛好,好FIT TIM..
momopig 2009-1-13 04:52:12 PM
咁我都放心0的~

我都諗住過完年帶毛毛去做全身檢查~
hamster1013 2009-1-13 05:15:42 PM
係呢, momo係男仔定女仔嚟架?
有冇相睇呀?
cordero 2009-1-14 11:22:32 AM
兔兔要摸到骨先標準,但會唔會太瘦要睇過先知~不如你upload相,或者去開睇vet幫佢磅過重先la
kelvinkwan0719 2009-1-14 12:34:38 PM
我個隻都摸到骨丫..不過我都覺佢係小肥果隻..haha:033:
momopig 2009-1-14 01:14:10 PM
毛毛係BB女0黎~

等我遲幾曰得閒upload相俾各位auntie uncle睇啦~

快速發帖