身體潺弱..從小受到病魔摧殘..百病纏身..
由呼吸道感染..到咬合不整..最後後腳行動不便..
由吃苦藥到打針然後吊鹽水最後拔除四顆門牙..
命子過得比其他小兔子艱難..
但他都沒有選擇放棄..
縱使性格頑劣非常..通處大小二便..
不執輸,大少爺性格..經常持住自己歪細..
以小蝦大..跟preter搶食..
但這小子勝在好很痴人..
將人dum得dap dap掂..尤其是主人家sukie....

對不起..
我沒有做到你們預期中可以將小波子醫好..
原因是我根本不是獸醫..
亦不是什麼兔子專家..
我只是一位喜歡兔子的人..
我能做到的只有每天照顧他們起居飲食..籠子及身體清潔..
我把一個心分給了四只兔子..
其實很對不起mio和hachi..無端端比兔分走了mami的愛..
但我都歇盡所能..把他們照顧得好好的..
四隻兔..真不易..

小波子吃多少就放多少..
根本沒有吸收到..
看著他一天一天消瘦..
煩惱著究竟幫他減糧有助減少"軟便"好?
定怕他吃不飽有幾多比幾多好呢??

sukie..
第一次聽到你傷心哭泣..
你的心情我勁明白..
你令我想起muffin走的那天..
你不衰..你一點也不衰..
起碼當初他有病的時候..
你沒有狠心放棄他..
小波子有大半年的生命都是你換來的..
難怪他那麼喜歡你..
每次你回來都向你撒嬌..
他那麼黏你..也難怪你愛錫他多於preter仔..

小波子說..
"謝謝你..我要走了..請不要哭..
哭醜了樣子怎樣工作..
快快放下我..
把愛都給preter哥哥..
其實他也會呷醋的..
再見了......"

姐姐跟你說夠兩聲對不起..
對不起..對不起...
沒能力留住你的生命...
vice0926 2009-1-17 02:00:50 PM
你的絕技..望鏡頭..

CHIUPO=] 2009-1-17 02:27:35 PM
唔好太傷心啦
你都盡晒力啦
elyse)) 2009-1-17 02:36:56 PM
唔好唔開心啦...
所有野都有離開的一刻..
佢起彩虹橋會好開心家~
wesky 2009-1-17 02:49:21 PM
對小波子來說, 這也許是一種解脫
你都辛苦了
hamster1013 2009-1-17 03:11:20 PM
你都唔好咁傷心~
小波子會去到彩虹橋繼續開心咁同其他朋友仔一齊生活, 喺嗰度小波子就唔駛再俾病魔折磨了!!
你已經盡咗力, 唔好再責怪自己喇!!!
akaicathy 2009-1-17 03:17:14 PM
小波子會係天堂過住開心快樂GE日子
你唔需要再擔佢LA #^69^#
好好咁照顧自己同其餘GE兔兔
Vinkivan 2009-1-17 03:34:02 PM
不要傷心了~!! 小波子努力了很久, 牠累了... 牠現在只想往彩虹橋走一趟, 過一段輕鬆快樂的日子, 往後牠又會重生牠的生命, 給其他人們帶來歡樂~
小兔兔)) 2009-1-17 04:09:20 PM
不要太傷心啦!!!!
所有生物都總有生老病死的!!!!
小波子也不會想看到你傷心的樣子喔!!!
Panda)) 2009-1-17 04:12:39 PM
vice唔好唔開心啦~~
知道你同小波子都為對方盡力到最後一秒~
小波子一定好感激你地冇放棄到佢嫁...
相信佢都唔會想見到你地唔開心~~+油吧~!!
光之天使)) 2009-1-17 09:17:33 PM
佢會舒服d~~佢會繼續存在係你既心入面~
佢會好好生活架
波丸媽 2009-1-17 10:48:58 PM
小波子始終都.........唉
其實以小波子既身體狀態,佢可以生存到依家真係唔容易
佢一直都好努力,你都係好努力咁照顧佢
所以,你都唔好唔開心, 佢唔駛再受病魔騷擾都算係好事
佢起彩虹橋會一直都快快樂樂架

`Shusonbaby||' 2009-1-17 10:51:20 PM
#^56^#  VERY TOUCH...
TrianPO 2009-1-17 11:54:06 PM
唔好甘唔開心喇, 天堂系個好開心既地方^^小波子上到去一定會幸福架
cordero 2009-1-17 11:55:36 PM
小波子離開左我地,亦離開左疾病的痛苦
祝福小波子可以係彩虹橋開開心心

快速發帖