今日人地比左隻狗比我地,
佢返到屋企好好奇,
見到倉鼠又八下,
之後見到兔仔,
又八下,
之後兔兔佢地好驚,
dum曬地,
狗狗又吠,,
佢地都驚對方..
what can I do??
#^56^#

it is my dog

hh0 2009-1-31 09:50:53 PM
既然兔兔同狗仔都互驚對方
暫時應該分開2個活動範圍
互不干擾, 小心觀察, 始終狗仔只回家一天而已
oscarlik 2009-1-31 10:15:25 PM
你都唔係24小時睇住架啦!!
何況狗有佢一定既破壞力!!
佢想玩兔仔的話..
區區一個兔籠可以阻止佢既好奇心嗎@@?
cordero 2009-1-31 10:16:20 PM
你有無圍欄ar?用圍欄攔住狗仔先得唔得ar
pinwheelfish 2009-1-31 11:02:41 PM
其實唔係隻隻狗都可以同兔仔共存ga, 所以你要留意一下, 睇吓兔兔有冇異樣, 如果你隻狗狗本來係獵狗可能都會對兔兔唔太好, 所以你要小心handle呀~~  我諗响冇人响屋企睇住嘅情況下分開佢地嘅活動範圍會對兔兔好d, 希望兔兔同狗仔可以夾, 祝一團和氣啦~~
`Shusonbaby||' 2009-1-31 11:15:28 PM
其實狗仔識聽人講野多d
可以同佢傾多d.. 以前我舅父都咁教狗狗.#^41^#
重要既係, 你都要同狗狗熟d 佢先聽你話啊

我見有兔友屋企有狗狗同埋兔兔
佢地可以相處得好好,
我諗都要d時間啊~
Man 2009-2-1 02:31:36 PM
咩都無用lu,,
佢前主人又要拎返佢走la,,,#^56^#
Man 2009-2-2 02:10:22 PM
佢前主人又無攞返lu^^,
佢係獵犬,
好擔心佢會食左兔兔/;\
依家佢地都係分開ga
vice0926 2009-2-2 02:43:37 PM
食左佢都唔驚呀..有個籠隔住..最怕係嚇死兔仔呀..
盡量控制住狗狗ge聲浪..
唔好比佢吠呀..
Man 2009-2-2 08:58:04 PM
佢見到個籠&兔之後搖尾巴,,
唔知係咪想同佢地玩呢^^~
helen_laam 2009-2-2 09:39:29 PM
狗狗其實好識睇人眉頭眼額o架~~
如果佢見主人好錫d兔兔~~
佢都會好錫兔兔~~
但係當然佢o地始終會有野性啦~~
所以你要俾狗狗知道d兔兔係你o既寵物,你好錫佢o地~~
呢d o野慢慢o黎啦~~
祝你可以享齊兔&狗之福~~
Man 2009-2-9 10:38:32 PM
今日我抱住灰灰,
比狗狗睇,
佢係搖尾巴ga,
唔知係當佢朋友定獵物呢,,^^