我想問下邊隻草好?
Moni 比較好, 定oxbow?
邊隻比較適合BB兔食?
hh0 2009-2-1 01:56:19 PM
bb兔幾大呢, 應該細過7個月, 要食alfafa草,
momi係timothy, oxbow有alfafa
2者只好選oxbow 既alfafa草溝少少T草
大D先轉任何T草
Peiian)) 2009-2-1 01:58:23 PM
原帖由 hh0 於 2009-2-1 01:56 PM 發表
bb兔幾大呢, 應該細過7個月, 要食alfafa草,
momi係timothy, oxbow有alfafa
2者只好選oxbow 既alfafa草溝少少T草
大D先轉任何T草

BB只是2個多月大
我現在看緊STATION R的WEBSITE
見到草的種類很多
都不知如何CHOICE是好.........
請指教..........

睇到頭都大..............:056:

hh0 2009-2-1 02:11:34 PM
參考下呢度, 唔明再問啦
http://mini-house.info/thread-1681-1-1.html
Peiian)) 2009-2-1 02:24:46 PM
原帖由 hh0 於 2009-2-1 02:11 PM 發表
參考下呢度, 唔明再問啦
http://mini-house.info/thread-1681-1-1.html

BB兔經常都打乞痴,
我很担心A!!
但我留意他的大便及尿尿, 都很正常
食量都很正常, 活躍度都很正常....
怎辦???:063:
hh0 2009-2-1 02:33:00 PM
如果並非因感染而生病打乞痴
多數係同木糠, 木粒粉, 草碎等敏感刺激而打乞痴
如果隻兔係剛從pet shop買回來
最好都係帶去獸醫度做檢查安心D
Peiian)) 2009-2-1 02:39:57 PM
原帖由 hh0 於 2009-2-1 02:33 PM 發表
如果並非因感染而生病打乞痴
多數係同木糠, 木粒粉, 草碎等敏感刺激而打乞痴
如果隻兔係剛從pet shop買回來
最好都係帶去獸醫度做檢查安心D

他來了我家都有2個星期...
最近才打乞痴~
對A!
我比草碎他吃, 因他很懶, 一枝枝的不咬.....

還有問題想問啊...
籠底部最好不用網底?
其實我家有3隻兔子, 大的2隻都沒事(已養了年幾....) 我意思是說沒有生腳瘡!
咁我是否不應再用網底會比較好?
hh0 2009-2-1 02:53:14 PM
網底會令腳板底受壓不平均, 較容易生腳瘡
當然唔用網底最好
Peiian)) 2009-2-1 02:58:41 PM
原帖由 hh0 於 2009-2-1 02:53 PM 發表
網底會令腳板底受壓不平均, 較容易生腳瘡
當然唔用網底最好

咁用咩舖底會比較好?
hh0 2009-2-1 03:02:02 PM
唔舖野或有需要可舖vetbed
Peiian)) 2009-2-1 03:05:35 PM
原帖由 hh0 於 2009-2-1 03:02 PM 發表
唔舖野或有需要可舖vetbed

咩係VETBED?
吾舖野咁D 尿尿點A?
咪籠底會濕哂 LAW!
hh0 2009-2-1 03:15:35 PM
即係話你養左年幾果2隻大兔未識去廁所尿尿
仲係籠入面四圍all ?
你不如先教識巨地去廁所all尿,
至於教去廁所方法可以參考下兔兔寶典入面有好多資料好有用
oscarlik 2009-2-1 03:17:09 PM
原帖由 Peiian 於 2009-2-1 03:05 PM 發表

咩係VETBED?
吾舖野咁D 尿尿點A?
咪籠底會濕哂 LAW!

真係唔好要個鐵網...快d拎走!!
對隻兔腳唔好!!!
一係學我咁用紙粒!!
好似咁對bb兔,,,我隻都未識去廁所

Peiian)) 2009-2-1 03:19:02 PM
原帖由 hh0 於 2009-2-1 03:15 PM 發表
即係話你養左年幾果2隻大兔未識去廁所尿尿
仲係籠入面四圍all ?
你不如先教識巨地去廁所all尿,
至於教去廁所方法可以參考下兔兔寶典入面有好多資料好有用

啊...大哥2隻識得去廁所!
只係仔仔小便的時候.....喜歡ALL到廁所邊邊都係.....
Peiian)) 2009-2-1 03:20:08 PM
原帖由 oscarlik 於 2009-2-1 03:17 PM 發表

真係唔好要個鐵網...快d拎走!!
對隻兔腳唔好!!!
一係學我咁用紙粒!!
好似咁對bb兔,,,我隻都未識去廁所

澳門無得買紙粒啊.....
有人教我舖毛巾.....
好MA?

快速發帖