我隻朱古力好早就學識o係籠入面去廁所
每次放佢出黎玩
我都會坐o係地下睇住佢同餵佢食野
佢黎左我屋企半個月
已經同我熟左,成日跳上我隻腳等我餵佢
但係幾乎每次佢都會o係我隻腳到尿尿
整到我d衫褲濕晒
我已經即刻大聲say no
但係佢都唔理我
我可以點教佢呀....
光之天使)) 2009-2-4 08:08:04 PM
你大聲say no之後,有冇即刻抱佢去廁所度?
你話佢"每次"都尿尿既話...
試下留意佢既動作,通常兔兔想尿尿就會尾仔向上,定定唔郁一陣~
你一見佢定住唔郁~好即刻抱佢去廁所,
如果佢真係尿左,你要大聲鬧佢~
(必要時,佢尿完你鬧完,罰佢坐監-關在籠子一段時間唔睬佢)

你岩岩黎你屋企半個月,仲有得教既~慢慢黎~
a4afour 2009-2-4 08:17:46 PM
我已經即刻大聲鬧佢同抱佢去廁所
都試過罰佢一陣,唔俾出黎住
但係佢就即刻發脾氣咬隻門
咁我又驚佢咬傷d牙,無幾耐又放返佢出黎喇
試過一日為左佢換三次褲...

我而家都儘量留意佢既動作
不過唔知係唔明顯定係唔識睇
我會再試下
我係驚佢真係習慣左
以後出籠都o係我身上尿尿...
wesky 2009-2-4 08:29:45 PM
小丸以前都係咁架, 抱抱下佢就放尿
之後先發現佢原來係想借尿遁, 想你放佢走....
所以, 即使佢尿濕左你條褲, 都唔好即刻放佢返籠啊
再抱多佢一陣,  俾佢聞下佢d尿, 話下佢
momopig 2009-2-4 09:33:20 PM
毛毛0係我地個身玩如果想尿尿就算廁所好遠趕唔及去都會識跳開~

不過有時玩得太癲都會0係我地個身賴尿...

我同豬爸爸會大聲say no,然後抱起佢話佢一輪...

佢會好似知錯咁頭'dup''dup'唔敢郁#^71^#
a4afour 2009-2-4 09:43:51 PM
佢又唔似借尿遁wor
因為有時唔係我夾硬抱佢
係佢自己跳上黎搵我玩
點知無幾耐就尿尿..

其實我需唔需要放多一個廁所o係廳?
抑或要教到佢走返入籠既廁所?
我通常唔會俾佢去到好遠玩
只係坐o係個籠出面
但佢就寧願o係我個身尿尿都唔走返入籠個廁所...
love_penny 2009-2-5 03:56:48 PM
penny岩岩黎冇幾耐
未識去廁所個陣....
試過係我個頭到尿#^56^# #^62^# #^80^# #^81^#
光之天使)) 2009-2-5 05:05:24 PM
你比佢上你個頭....??
penny..好勁....:027:
love_penny 2009-2-5 06:01:44 PM
佢係sofa..
我係sofa隔離..
跟住佢係sofa邊邊位尿尿
流左落我個頭...
logon 2009-2-5 09:27:28 PM
我隻囡而家半歲啦
呢幾日一放出來就四圍尿尿(梳化 廚房 房間)
以前佢一定唔會甘樣架
想問下係咪因為半歲時就會有地盤意識
去到邊都要留低尿尿架
#^66^# #^66^# #^66^#
momopig 2009-2-5 10:36:55 PM
原帖由 光之天使 於 2009-2-5 05:05 PM 發表
你比佢上你個頭....??
penny..好勁....:027:

毛毛成日跳上豬爸爸個頭#^68^#
光之天使)) 2009-2-5 10:40:43 PM
原帖由 logon 於 2009-2-5 09:27 PM 發表
我隻囡而家半歲啦
呢幾日一放出來就四圍尿尿(梳化 廚房 房間)
以前佢一定唔會甘樣架
想問下係咪因為半歲時就會有地盤意識
去到邊都要留低尿尿架
#^66^# #^66^# #^66^#

好有可能係~~
到七個月既時候,最好快d帶佢去desex~
如果養成左習慣..就好難教~
用清水加少少檸檬清洗一下~唔好洗得太乾淨~
留返少少佢既氣味~睇下佢會唔會收歛下:017:
光之天使)) 2009-2-5 10:41:38 PM
原帖由 momopig 於 2009-2-5 10:36 PM 發表

毛毛成日跳上豬爸爸個頭#^68^#

:046: 頭....會唔會跌架..!?
momopig 2009-2-5 10:50:52 PM
原帖由 光之天使 於 2009-2-5 10:41 PM 發表

:046: 頭....會唔會跌架..!?

豬爸爸坐0係梳化,毛毛就會跳上爸爸大脾再跳上身再跳上膊頭再跳上頭#^23^#

快速發帖