請問各位兔兔牙仔有事0既兔奴...
係咪要keep住幾個月就剪一次??:056:
我隻mui隔左5個月又牙仔長..但又唔肯食草..真係無佢乎..
每幾個月又磨牙磨成千銀..:050: :050: :050:
glendy 2009-2-5 02:28:08 PM
試下換其他牌子既草比兔兔食, 睇會唔會肯食返草
cordero 2009-2-5 02:49:45 PM
MUIMUI佢食開咩草?有無試過食apd gold?
neutraly 2009-2-5 03:11:51 PM
原帖由 cordero 於 2009-2-5 02:49 PM 發表
MUIMUI佢食開咩草?有無試過食apd gold?

原帖由 glendy 於 2009-2-5 02:28 PM 發表
試下換其他牌子既草比兔兔食, 睇會唔會肯食返草

我都無留意係咩牌子呀...因為去親買食開個隻都無貨...
成日都轉...而且都好耐無買...一包佢可以食好耐:046:

APD係牌子嗎??在Q "BAD" OR 發號兔有冇得買??

大富翁 2009-2-5 03:55:53 PM
睇你咁ge情況,.,,,佢真係好似唔多黠食草....唔怪得要經常剪牙..
apd算係一個較高品質的牌子...你可以試下apd的frist cut!
有軷多枝...你可以係station x到打電話訂.....佢240就會送貨...
岩岩好一箱apd就有得送啦(但未試過可以買袋裝試下先)~
elyse)) 2009-2-5 04:07:50 PM
你做主人應該要好清楚任何入得佢既口既食物資料,牌子,來原地or成份家。
好多人都會食oxbow,apd, momi呢幾隻牌子...
apd呢個牌子比較貴,但佢d草就比較靚同香,好多兔兔都鐘意...
佢唔鐘意食草可以引佢食多d...

如果你想佢多d磨牙牙仔,你可能就要食d1st cut ge草 or momi草..
佢地會枝多過草...會對兔仔磨牙仔有幫助
我都係養左佢地一年,暫時未需要到剪牙..

不過有d兔兔ge牙係會有遺傳的問題,所以要kepp住剪牙
cordero 2009-2-5 04:41:01 PM
APD係個牌子...呢個牌子質素較高,通常兔兔都鍾意食
.兔兔一定要食草ga.....唔食草除左牙仔會有好多其他問題
主草佢地要食timothy hay,睇情況加其他草
x號兔有無apd賣...就要問下住新界西既兔友,或者你自己去問問佢
有無apd t草賣la....apd有分1st cut(high fiber)同2nd cut(gold hay)
你話你兔兔唔肯食草,你試下俾2nd cut佢先,慢慢再轉返1sy cut
兔兔一定要以食草為主ga...唔食草靠剪牙唔係辦法
neutraly 2009-2-5 07:34:04 PM
原帖由 大富翁 於 2009-2-5 03:55 PM 發表
睇你咁ge情況,.,,,佢真係好似唔多黠食草....唔怪得要經常剪牙..
apd算係一個較高品質的牌子...你可以試下apd的frist cut!
有軷多枝...你可以係station x到打電話訂.....佢240就會送貨...
岩岩好一箱apd就有得送啦 ...

THX大富翁...我都唔知原來有station x可以訂兔兔用品!#^64^# 我會去睇睇!

原帖由 cordero 於 2009-2-5 04:41 PM 發表
APD係個牌子...呢個牌子質素較高,通常兔兔都鍾意食
.兔兔一定要食草ga.....唔食草除左牙仔會有好多其他問題
主草佢地要食timothy hay,睇情況加其他草
x號兔有無apd賣...就要問下住新界西既兔友,或者你自己去問問佢 ...

thx~cordero之前養個隻兔就係唔知食草0既重要...搞到佢腸胃有事而離開.....#^56^#
今次諗住學識左點養會好d~點知又到佢唔鐘意食草..
見佢無糧都唔肯食草又心軟比返糧佢...#^19^#

原帖由 elyse 於 2009-2-5 04:07 PM 發表
你做主人應該要好清楚任何入得佢既口既食物資料,牌子,來原地or成份家。
好多人都會食oxbow,apd, momi呢幾隻牌子...
apd呢個牌子比較貴,但佢d草就比較靚同香,好多兔兔都鐘意...
佢唔鐘意食草可以引佢食多d...

如 ...

thx elyse...
我睇過了原來而家屋企個包係momi...
呢兩日佢又肯咬少少草磚~我會買ADP比佢試下!希望佢大小姐鐘意啦!#^23^#
我都唔知原來草草都有分咁多種.我以為只分T草同A草~#^20^#
我都係養左兩年幾..前幾個月先無啦啦牙仔長咋..可能之前都有食開草..
之後愈黎愈唔肯食先牙仔長...
neutraly 2009-2-5 07:39:10 PM
呢兩日佢又肯食返小小菜,小小糧同咬草磚...又好鐘意出黎咬報紙同紙皮...
又無流口水...#^36^# 究竟我好無再帶佢去獸醫度..磨牙仔呢?

會唔會要佢捱一針...先檢查到原來佢唔係牙仔長??佢會唔會好慘呢??
CHIUPO=] 2009-2-5 10:33:29 PM
apd, oxbow  8x兔都有得賣
momi都好似有,但唔太肯定
樂樂就食開apd既1st溝2nd
其實2nd係佢比錯貨我-,-
所以買多箱1st
我都係係8x兔買
樂樂食apd食得非常開心xd
不過apd係就係貴d既
不過兔兔食得開心就無所謂啦=]
如果你買apd既
建議你買1st cut先
因為多枝d
可以比兔兔磨牙

光之天使)) 2009-2-5 10:46:15 PM
原帖由 neutraly 於 2009-2-5 07:39 PM 發表
呢兩日佢又肯食返小小菜,小小糧同咬草磚...又好鐘意出黎咬報紙同紙皮...
又無流口水...#^36^# 究竟我好無再帶佢去獸醫度..磨牙仔呢?

會唔會要佢捱一針...先檢查到原來佢唔係牙仔長??佢會唔會好慘呢??

你繼續哄佢食草同草磚啦~
你留意住佢~如果佢keep住食到野,便便正常,就繼續~
但係你要留意佢有冇開始食少左野,佢牙仔太長就會食唔到野架喇~好大件事架~
一發現佢有少少唔正常,即刻帶佢去睇醫生~
如果捱一針可以好返...就算好慘都要架喇..為左兔兔好,有時要狠心少少:050:
cordero 2009-2-5 10:48:14 PM
MOMI草1st cut比較硬,唔係隻隻兔兔肯食ga, 我隻笨珍珍就係其中之一#^62^#
你兔兔都3歲la....要開始注意飲食la....年紀越大,壞習慣會越難改
正常兔兔每日只可以食兩餐糧,每次一至兩匙
菜只係副食物,食少少
唔可以心軟俾多,令兔兔唔食草ga
我最近都同珍珍轉草,都要硬手段黎迫佢食
光之天使)) 2009-2-5 11:03:52 PM
你試下慢慢減少d糧~
等佢有野食,但係又唔太飽,
迫佢要食草填飽個肚~
neutraly 2009-2-6 11:24:39 PM
今日去了買APD 0既2ND CUT比佢食!
餵佢食左第一條就擺低比佢自己食...點知又係唔食...#^3_002^#

隔一陣摸完佢一大輪...逐條餵佢...佢又肯食!食哂D最軟0既葉!#^36^#
都係逐條餵先食...擺低比佢又係唔食...#^81^#
擒日又係摸完一大輪...逐粒糧餵佢就食...餵到手軟!都唔知呢位大小姐想點!#^66^#

雖然佢好精神...但食量依然都係少~擒日仲有幾聲乞癡...
都唔知佢究竟乜病...BOOK左聽日再同佢睇多次!
希望佢真係牙仔長...磨完會食返野啦....#^32^#

多謝大家0既回覆!#^80^# #^80^#

快速發帖