澳 洲 山 火 大 屠 殺 , 除 奪 去 人 命 , 還 有 動 物 的 命 。 在 焦 土 上 , 象 徵 澳 洲 的 袋 鼠 、 樹 熊 、 沙 袋 鼠 、 綿 羊 , 主 人 逃 生 時 遺 棄 的 寵 物 貓 狗 , 屍 駭 處 處 。
無 情 山 火 將 野 生 動 物 的 棲 息 地 吞 噬 , 大 批 牛 羊 等 焦 屍 遍 佈 路 面 , 也 有 雀 仔 遭  天 大 火 燒 死 從 天 掉 下 , 有 農 夫 因 不 忍 燒 傷 小 羊 受 苦 , 忍 痛 開 槍 了 斷 小 羊 生 命 。 野 生 動 物 保 護 協 會 發 言 人 奧 布 賴 恩 說 : 「 野 生 動 物 的 森 林 棲 息 地 全 被 燒 了 , 這 是 對 野 生 生 物 的 一 場 大 蹂 躪 。 」 國 家 農 業 協 會 則 表 示 , 居 民 都 只 計 算 人 命 及 財 產 損 失 , 所 以 沒 法 算 出 遇 難 動 物 數 目 。

好傷心阿...人都死左百幾個人,近何況小動物...。
好討厭d自私的人,縱火害到咁多人同動物
要燒返屋企自己燒牙ma...

cordero 2009-2-11 01:10:03 PM
慘T^T
可憐既KANGAROO...KOALA...同WOMBAT#^56^# #^56^#
hamster1013 2009-2-11 01:53:18 PM
我都係咁話, d人都痴線o既,
毛啦啦走去放火,
d人同動物係無罪架,
搞到死咗咁多人, 動物我諗仲多.......
真係好慘, d野生動物好多都被燒死,
就算無死到都無咗個屋企#^37^#

要燒就燒自己啦, 有病就去睇醫生啦:052:
vice0926 2009-2-11 02:08:51 PM
見到隻樹熊好想喊....><好可憐呀!
個疑犯得19歲..
咁細個就做埋d傷天害理ge事!
個火場有成三個香港咁大呀!
你話幾痴線丫..
唉...最無辜都係d動物....
cordero 2009-2-11 02:09:45 PM
好多人無家可歸#^56^#
lingyan 2009-2-11 03:34:45 PM
見到隻樹熊好慘丫 ...
debbie1222 2009-2-11 03:42:58 PM
澳 洲 山 火
北京文化中心大樓火災
南韓元宵釀山火
全部都是人為...
珊迪小姐 2009-2-11 03:57:08 PM
嗚~~那些主人都慘啦
逃生時遺留了寵物 甘就死左
“有 農 夫 因 不 忍 燒 傷 小 羊 受 苦 , 忍 痛 開 槍 了 斷 小 羊 生 命 “
真係忍痛呀!! #^73^#

萬一不幸要逃生...
我咩都可以吾帶 但點都會帶埋兔仔走嫁!!!(家人除外^^")
`Shusonbaby||' 2009-2-11 09:52:08 PM
#^37^# #^37^# #^37^# #^37^# #^37^# #^37^# #^37^# #^37^#

消防員個張好感動.
Vinkivan 2009-2-12 08:12:52 AM
因為一個人嘅無情... 害得天下有情嘅人同動物死嘅死, 傷嘅傷, 即使能逃出生天嘅... 都無家可歸...T_T

快速發帖