如果夏天我地番工時,冇長開冷氣比兔地既話
可以用咩方法令佢地舒服d呢
上年曾用d水放係水樽到,而雪到冰咁
之後放係籠到..等佢地覺得涼d
但而家兔兔d草係放係籠既地到
如果溶冰咪會濕晒好多水
d草又唔食得,又唔想兔兔踩到
大家又咩好方法呀
lingyan 2009-2-12 12:34:10 PM
日本城個D有得賣,都係十零二十蚊一個,
有好多唔同SIZE~
舊年我就係用呢隻~

JELLY個隻我都有諗住買,因為行過實惠見到都係十蚊個,
但係我就係怕兔兔咬穿 ...
kkyan01 2009-2-12 01:34:46 PM
原帖由 helen_laam 於 2009-2-12 11:43 AM 發表
我o係吉吉島10蚊店買o左一塊藍色o既jelly東東~~
佢話如果雪硬可以凍到12個鐘~~
但係因為小元仲o係兔協度~~
所以我未實際用過~~
不過佢個盒幾硬~~
兔兔應該冇咁易咬爛~~
不過保險計都係放入月餅盒用會比較好~~
...

藍色o既jelly凍凍, 日本城都有啊 ,
個盒係幾硬ga, 但如果兔兔係會咬野ga,
就唔單獨俾兔兔, 因為佢地會集中一點磨爛個盒

放入月餅盒用會比較好~~
cordero 2009-2-12 01:35:39 PM
我用月餅盒放個雪種俾珍珍
hamster1013 2009-2-12 02:31:19 PM
我就用雲石板~
布甸熱嗰陣會走上去趴喺度同瞓,
覺得無咁熱, 佢就會只返喺下面同瞓.

講開時講, 就嚟又同夏天,
到時又要幫布甸剪短d毛.
上之上兔協, 個義工話,
布甸d毛好多好長, 3月到就要剪,
剪到好似d短毛兔咁短,
之後, 7月到要再剪多次添~
BarbaraFok 2009-2-12 02:41:03 PM
我前晚先幫畢仔剪短左小小
我諗再熱d就同佢剪短哂佢
因為畢仔都好多毛同好長
BB囡 2009-2-12 03:09:03 PM
如果比凍水佢地得唔得呢
光之天使)) 2009-2-12 09:22:08 PM
唔好比凍水喇~
雖然書上面有講過可以加一小片冰落水比兔兔飲~
但係塊冰大細既定義人人都唔同,而且兔兔腸胃比較敏感~
我地覺得涼涼地,可能佢地已經覺得好凍~

最好係放冰種~我自己就係買日本城lingyan講果d~
包住毛巾之後空接放入籠比total~佢有時會訓係個冰種旁邊~
如果我今年搵到d個邊平d既鐵盒,我都試下放係個比total先~

不過其實依家都未係好熱~我家total都係長毛既bunny~
佢依家耳仔又唔係話熱,暖暖地~係正常既溫度囉~~之前冬天就耳仔都係凍既..
我諗係正常架~唔好太緊張~

兔仔怡v3v 2009-2-13 12:24:09 PM
我琴日去Q兔買野既時候好似見到佢有雲石板賣~
BB囡 2009-2-13 12:41:55 PM
原帖由 光之天使 於 2009-2-12 09:22 PM 發表
唔好比凍水喇~
雖然書上面有講過可以加一小片冰落水比兔兔飲~
但係塊冰大細既定義人人都唔同,而且兔兔腸胃比較敏感~
我地覺得涼涼地,可能佢地已經覺得好凍~

最好係放冰種~我自己就係買日本城lingyan講果d~
包 ...

其實冰種會唔會好快又溶水嫁..???
光之天使)) 2009-2-14 06:54:49 PM
原帖由 BB囡 於 2009-2-13 12:41 PM 發表

其實冰種會唔會好快又溶水嫁..???

你可以買個大d既~
果d雪硬左,都可以keep到六個鐘架~
就算佢溶左,佢入面果d藍色水水都仲係凍架~
我諗都可以頂到你返屋企既~
最難過都係中午果段時間~
otistou 2009-2-15 01:44:54 PM
原帖由 cordero 於 2009-2-12 01:35 PM 發表
我用月餅盒放個雪種俾珍珍

呢個方法幾好wp:002:
otistou 2009-2-15 01:45:30 PM
原帖由 兔仔怡v3v 於 2009-2-13 12:24 PM 發表
我琴日去Q兔買野既時候好似見到佢有雲石板賣~

係呀..佢果到有得賣ga
ahchar 2009-2-15 08:53:43 PM
原帖由 kkyan01 於 2009-2-12 10:54 AM 發表
再有枝凍ga冰水用毛巾包住放係籠
佢地就成日霸住樽冰水 ~

good idea wor
ping.tat 2009-2-16 03:58:18 PM
請問用冰種~兔兔會唔會咬~
#^78^#
光之天使)) 2009-2-16 04:40:11 PM
原帖由 ping.tat 於 2009-2-16 03:58 PM 發表
請問用冰種~兔兔會唔會咬~
#^78^#

用好似盒果種冰種,一舊舊好硬既白色膠,入面係藍色液體果隻
果d膠係好硬架~兔兔咬兩下就唔會再咬架喇~
而且雪凍左之後,你再包毛巾/放入鐵盒先放入籠,兔兔通常都唔咬~

快速發帖