如果夏天我地番工時,冇長開冷氣比兔地既話
可以用咩方法令佢地舒服d呢
上年曾用d水放係水樽到,而雪到冰咁
之後放係籠到..等佢地覺得涼d
但而家兔兔d草係放係籠既地到
如果溶冰咪會濕晒好多水
d草又唔食得,又唔想兔兔踩到
大家又咩好方法呀
kkyan01 2009-2-12 10:54:07 AM
上年個陣,
將兔兔ga籠, 由房推出廳 <---- 廳涼d
加埋雲石板 or 涼板,
再有枝凍ga冰水用毛巾包住放係籠
佢地就成日霸住樽冰水 ~
kkyan01 2009-2-12 10:55:00 AM
我想問, 平時屋企有冇人啊 ?
BB囡 2009-2-12 11:03:18 AM
原帖由 kkyan01 於 2009-2-12 10:55 AM 發表
我想問, 平時屋企有冇人啊 ?

屋企一時時有人嫁炸,但都唔會理兔兔既
雲石板都ok wor..係邊buy
受左毛巾咪冇咁涼囉
珊迪小姐 2009-2-12 11:11:13 AM
我聽過人話用月餅盒放係兔兔籠入面都ok wo~
因為月餅盒是金屬 不用加水都會涼的~

好彩我屋企用磚地板
平時都好涼的啊~
ping.tat 2009-2-12 11:22:38 AM
我平時返工會開著把風扇同埋開抽氣扇俾佢地
起碼涼D
kkyan01 2009-2-12 11:30:05 AM
原帖由 BB囡 於 2009-2-12 11:03 AM 發表

屋企一時時有人嫁炸,但都唔會理兔兔既
雲石板都ok wor..係邊buy
受左毛巾咪冇咁涼囉

如果唔包毛巾, 佢地唔會搞隻冰水, 唔知係咪凍過頭
但包左毛巾, 佢地就會痴住瞓係旁邊

我個兩塊雲可板係銅鑼灣買嫁啦,
旺角都好似有得買啊, 或者去點建築材料賣地方可能會有

http://mini-house.info/viewthrea ... hlight=%B6%B3%A5%DB
兔仔怡v3v 2009-2-12 11:35:39 AM
之前曾經買過D鋁板俾佢...係紅蘿蔔買既...
好熱既時候佢會訓係塊板上面唔願郁!!!
helen_laam 2009-2-12 11:43:32 AM
我o係吉吉島10蚊店買o左一塊藍色o既jelly東東~~
佢話如果雪硬可以凍到12個鐘~~
但係因為小元仲o係兔協度~~
所以我未實際用過~~
不過佢個盒幾硬~~
兔兔應該冇咁易咬爛~~
不過保險計都係放入月餅盒用會比較好~~
我就諗住夜晚放俾佢~~
日頭就開風扇俾佢咁囉~~
kkyan01 2009-2-12 11:51:11 AM
剛剛搵到個消暑妙法 ~

轉貼
http://mini-house.info/viewthrea ... hlight=%AE%F8%B4%BB
★消暑妙法★

1. 提供充足的水給兔兔飲用
2. 為兔兔提供一個通風又涼快的地方, 盡可能開冷氣給牠們, 不在家時可以風扇代替。
   (請注意, 風口不要直接吹著兔兔)
3. 在籠內放置散熱板或雲石
4. 給予兔兔雪種, 或將水樽入水(9分滿)後放到冰格雪凍*(緊記包上毛巾)
   * 如果兔兔咬毛巾的話, 可將雪種放在籠頂
   * 於水樽內加少許鹽, 亦可減慢冰塊融化的速度
5. 可多給菜菜, 增加兔兔身體內的水份(只適合6個月以上大的兔兔)
6. 主人應幫長毛的兔兔把毛剪短。如不懂得剪毛, 可找兔協幫手!

主人應經常為兔兔檢查溫度, 最好買一個溫度計, 放在籠子旁邊, 方便知道即時溫度!
如發現兔兔有任何不妥應立即求醫!

網址內仲有中暑的病徵
http://mini-house.info/viewthrea ... hlight=%AE%F8%B4%BB
BB囡 2009-2-12 11:56:58 AM
原帖由 kkyan01 於 2009-2-12 11:30 AM 發表

如果唔包毛巾, 佢地唔會搞隻冰水, 唔知係咪凍過頭
但包左毛巾, 佢地就會痴住瞓係旁邊

我個兩塊雲可板係銅鑼灣買嫁啦,
旺角都好似有得買啊, 或者去點建築材料賣地方可能會有

http://mini-house.in ...

唔該晒你呀
我就試下搵搵雲石板啦
因為bb囡近日耳仔開始熱
我好擔心..再熱d唔知會點
如果長開風機又驚有危險
BB囡 2009-2-12 12:03:53 PM
原帖由 helen_laam 於 2009-2-12 11:43 AM 發表
所以我未實際用過~~
不過佢個盒幾硬~~
兔兔應該冇咁易咬爛~~
...

唔知係咪間間都有得buy
等我都睇睇,,,如果可以凍咁耐都好
最緊要唔會比佢咬到
lingyan 2009-2-12 12:19:09 PM
可以買冰種,冰種有個硬既外殼,無咁易俾兔兔咬爛,
藍色JELLY怕兔兔會咬爛。
珊迪小姐 2009-2-12 12:27:16 PM
原帖由 helen_laam 於 2009-2-12 11:43 AM 發表
所以我未實際用過~~
不過佢個盒幾硬~~
兔兔應該冇咁易咬爛~~
...

10蚊甘抵???我見過至平都要$30以上 #^66^#
BarbaraFok 2009-2-12 12:32:44 PM
原帖由 lingyan 於 2009-2-12 12:19 PM 發表
可以買冰種,冰種有個硬既外殼,無咁易俾兔兔咬爛,
藍色JELLY怕兔兔會咬爛。

咁你講果隻冰種邊度有得買呀?
大約幾錢呀?

快速發帖