事緣之前買錯左MOMI2nd Charcoal便便細粒左好多
嚇死我>< 好在原來都有兔兔係甘情況
知道再溝1st一齊食就有好轉 於是第二日就去左買草...
見間shop無咩人買野 擔心佢d草吾新鮮 於是只買了一包細1st MOMI(1kg)
諗住點都好 食住先啦~
點知番到屋企打開包草 發覺又綠又香又無咩枯 真係未買過甘靚既草(感動!!)
Charcoal胃口大開 便便又大粒左了 好快就食完一包

尋晚路過MK 於是打算買多箱MOMI 1st
見龍貓x園有好多箱 以為佢新番貨 一定好新鮮啦
不過穩陣起見都問下店員可吾可以開來看看
開左一箱 見都係有幾多枯wo...就叫佢開多箱看一看
其實有點不好意思...hehe
第二箱就綠一點 而且打開果時好香 我係甘二裝過都算ok 於是就比錢
點知番到屋企打開 拎起一d草起來 就發覺下面中間d草好黃 而且好碎...激氣呀!!

所以話真係以為佢吾新鮮咩??但原來又綠又香好靚!!
以為佢新番貨咩?但原來中間夾住d黃草又碎!!
真係估佢吾到!! #^80^#

日期:16Feb09
店名:龍貓x園
貨品:MOMI 1st 2.5kg
價錢:144

T hay 01.jpg (135.72 KB, 下載次數: 45)

面頭好綠

面頭好綠

T hay 02.jpg (151.89 KB, 下載次數: 43)

中間夾住好多黃

中間夾住好多黃

cordero 2009-2-17 12:56:53 PM
點解會買錯既?#^54^#
珊迪小姐 2009-2-17 01:09:15 PM
因為我次次都係去兔協訂"2.5kg MOMI"的
有次路過就親身上去買 去到兔協話MOMI佢只有賣2nd cut
甘我一時間雖然都覺得有d吾妥 但又覺得買開都應該岩
所以就買左-_-"" 實在太大意....
cordero 2009-2-17 01:17:44 PM
下次係r記訂lor^^"
包無錯又齊貨
lingyan 2009-2-17 02:49:07 PM
我屋企個2隻唔肯食 MOMI 1 CUT ...
而家訂左 MOMI 2CUT,唔知會唔會食到佢地便便細呢 ....
珊迪小姐 2009-2-17 03:22:06 PM
吾肯食? #^66^#
我見2nd好少枝 我驚只食2nd的話
一來兔兔便便細左好多 吾夠纖維
二來佢磨牙不夠.....
所以我而家比70% 1st + 30% 2nd Charcoal食
食哂箱2nd就吾再買 全食1st
我驚佢慣左淨食葉&幼枝 會番吾到轉頭.....
大富翁 2009-2-17 04:35:07 PM
momi d 枝的確好硬!!我依加都想同caca 轉食momi,但仲未成功!
仲係溝跟q 兔!仲次次唔食d 枝!= =
lingyan 2009-2-17 04:39:06 PM
原帖由 大富翁 於 17-2-2009 04:35 PM 發表
momi d 枝的確好硬!!我依加都想同caca 轉食momi,但仲未成功!
仲係溝跟q 兔!仲次次唔食d 枝!= =

我已經fail 左啦 ~~~~~~~~~~

我二隻衰野食慣 oxbow 同 apd,
前排見 oxbow 咁差,咪想試下 momi 囉,
點知 .... 粗枝就完全唔肯食,揀哂所有粗枝係地下 .. 當腳墊 ..

就連最後方法 "唔食唔加" 都唔得,唯有放棄 ...

不過 momi 1 cut d 枝真係幾粗同硬 ....
珊迪小姐 2009-2-17 05:30:47 PM
係呀 MOMI d 枝真係幾粗同硬
有時聽到Charcoal食草食到咬樹枝甘聲
真係幾搞笑!! haha
環顧甘多牌子 MOMI係最多粗枝的
但一到2nd就只有幼枝同葉...
暫時Charcoal肯食 我都吾打算轉~
wesky 2009-2-17 05:47:21 PM
原帖由 lingyan 於 2009-2-17 04:39 PM 發表

點知 .... 粗枝就完全唔肯食,揀哂所有粗枝係地下 .. 當腳墊 ..
就連最後方法 "唔食唔加" 都唔得,唯 ...

波波小丸果次都係咁
最後要轉返 oxbow
大富翁 2009-2-17 08:04:43 PM
原帖由 lingyan 於 2009-2-17 04:39 PM 發表

就連最後方法 "唔食唔加" 都唔得,唯 ...

我隻caca 都係呀!!我唔加俾佢啦!
佢又真係同我唔食!搞到一粒屎都冇!我真係唔係好敢再黎!依加都係會照加!
尤尤 2009-2-17 09:48:15 PM
奶茶&咖啡佢地5點揀.....
我有時就買下oxbow , momi , apd......
佢地都食.....
ping.tat 2009-2-18 01:37:09 AM
我家三衰仔~初頭買momi 2CUT 佢地都食~
之後買左momi  1CUT 俾佢地~佢地唔多食
最後都係買返oxbow俾佢地食

不過我覺得momi整體都唔錯~
買兩次都綠同香
只係1cut 真係好多枝同硬
#^69^#

Cwk 2009-2-18 01:42:10 AM
我隻仔開頭食momi, 又係唔食枝
跟住轉oxbow, 諗住少枝多葉
點知d便便即刻好細粒
9秒9轉番momi
佢突然變得超愛momi
連d枝都食得乾乾淨淨
反而半箱oxbow就咁晒左
怪兔一只 = =
angelshing 2009-3-23 10:26:52 AM
我唔知momi有分1cut and 2cut. 我一路同兔協買開,但早排佢賣新草,雖然話同momi一個草場,但我兩隻兔兔唔like, 所以去左Q-x 買, 買左兩三轉都ok, 兔兔好好胃口, 但最近買10kg 一盒四包 (1cut)d 草好粗, 佢地唔多食, 只食葉同花, 食得好小, 最後買d oxbow mix俾佢地食, 但係d oxbow 好碎

快速發帖