疥癬蟲

Step 發表於 2009-03-22 17:12|只看該作者|倒序瀏覽|打印
琴日帶賓仔出去剪甲, 發現左佢有疥癬蟲
我勁擔心, 即刻book左今日下午去睇醫生
個職員介紹左我去大坑一間動物診所
打左支針, 仲有兩枝要打呀!
希望可以係復活節之前好番啦
見佢成日都咁痕, 好唔舒服咁
光之天使)) 2009-3-22 05:23:49 PM
其實係點既樣架??
係咪手甲附近d皮會甩?

step加油~~賓仔打左針~好快會好d架喇~
Step 2009-3-22 06:04:30 PM
原帖由 光之天使 於 2009-3-22 05:23 PM 發表
其實係點既樣架??
係咪手甲附近d皮會甩?

step加油~~賓仔打左針~好快會好d架喇~

係呀!!會傳染到耳仔添ga, 賓仔耳仔都有少少呀
我頭先係顯微鏡下睇, 真係一粒粒蟲仔, 仲有啲蛋咁囉
醫生話每隻兔仔本身可能都有疥癬蟲, 但可能未引發出黎
hamster1013 2009-3-22 07:42:46 PM
賓仔你要乖乖呀,
打咗針好快好架喇!!
BarbaraFok 2009-3-22 08:35:11 PM
:067:
咁請問仲有咩徵狀架?
大富翁 2009-3-22 08:45:48 PM
我之前隻CACA 都試過!
好快冇事咖啦!放心啦!
Step 2009-3-22 08:46:25 PM
會成日好痕咁抓
所以如果佢好痕咁, 要留意下手指腳指有無脫皮
BarbaraFok 2009-3-22 09:23:48 PM
其實我都唔係好識睇
畢仔都有抓癢, 但係又唔係成日
有試過見佢係咁抓,
但係又唔係日日都係,
check左佢手仔腳仔,
唔覺有脫皮
定係我唔識睇呢:067:
Step 2009-3-22 10:04:10 PM
原帖由 barbarafok 於 2009-3-22 09:23 PM 發表
其實我都唔係好識睇
畢仔都有抓癢, 但係又唔係成日
有試過見佢係咁抓,
但係又唔係日日都係,
check左佢手仔腳仔,
唔覺有脫皮
定係我唔識睇呢:067:

可以留意佢指甲連肉果part有無甩皮..
絨絨妹)) 2009-3-22 10:10:16 PM
絨絨妹都試過生疥癬, 佢D指甲邊邊甩晒毛, 圍住指甲D肉有好厚既死皮積住.... 帶左佢去西貢睇醫生, 然後要每日同佢用藥水洗指甲, 同每個月都要滴D藥水係佢個身度, 隔左個几月先好返晒呀!!
firen_freeze)) 2009-3-22 10:47:14 PM
我想知點樣先可以防止.......

用酒精紙抹得唔得架?
hh0 2009-3-22 11:36:15 PM
防不勝防, 有D兔無出過街都有事
唯有盡量保持籠內及屋企地板清潔啦
BarbaraFok 2009-3-23 11:32:15 AM
睇左喇
畢仔d指甲同腳甲都靚靚
唔駛驚, 唔駛驚:032:
珊迪小姐 2009-3-23 11:57:03 AM
死了...好擔心- -
近排甘潮濕,好怕有好多細菌滋生....
今早見到Charcaol R左兩下痕...吾會有問題呱:056:
helen_laam 2009-3-23 12:12:39 PM
我都有檢查過呀~~
不過之前有一大塊乾o既皮甩過~~
但係哥塊之後就冇再見到有甩皮lu~~
唔知係咪正常呢?
同埋因為小元耳仔生o左瘡~~
佢成日都會r耳仔o架~~
所以真係要捉住佢o黎睇先會知係咪真係有事...

快速發帖