尋日比bb囡嚇死呀
冇lala見到地下有灘血
之後發覺佢每行一步都有血
但我地又抱唔到佢睇睇...佢係咁反抗
之後我地即刻帶bb囡去8號仔
姐姐話原來係爆左腳瘡
只要日日搽消毒藥水就得
但都係唔明點解冇lala會爆
好驚bb囡有事,但姐姐又話好小事
大家有冇試過li d情況...??
驚bb囡會唔開心
BarbaraFok 2009-3-23 03:51:09 PM
我諗你都係帶bb囡睇醫生啦
8號仔呢d野唔好信呀
畢仔有腳枕, 我問過8號仔點算
佢話佢地有支消毒藥水(支野成80蚊)
係向獸醫度配喎
搽下佢就冇事
點知搽左一日咋
畢仔對腳仔紅哂呀
本身都唔係咁紅架
嚇到我即刻同佢睇醫生
所以我覺得你應該同佢睇下醫生好d
BB囡 2009-3-23 03:58:44 PM
原帖由 barbarafok 於 2009-3-23 03:51 PM 發表
我諗你都係帶bb囡睇醫生啦
8號仔呢d野唔好信呀
畢仔有腳枕, 我問過8號仔點算
佢話佢地有支消毒藥水(支野成80蚊)
係向獸醫度配喎
搽下佢就冇事
點知搽左一日咋
畢仔對腳仔紅哂呀
本身都唔係咁紅架
嚇到我即刻 ...

我地就係個枝消毒藥水啦....
下....咁點算好呀
BarbaraFok 2009-3-23 04:02:25 PM
帶佢去睇醫生啦
唔好等喇
wm20472 2009-3-23 04:11:53 PM
快D看醫生啦
兔仔經常係網面/硬地行走,就有機會生腳瘡
hh0 2009-3-23 04:29:50 PM
讲到好似暗瘡谷膿爆发一样~
睇醫生好d, 怕细菌感染ar
薯仔 2009-3-23 04:46:37 PM
:051: :051: o甘....點預防  腳瘡既出現...好呢??:044: :044:

鋪多d墊材??  有冇用??:040: :040: :040:
兔仔怡v3v 2009-3-23 04:58:36 PM
鋪墊材係有用嫁~~
冬天盡可能都會鋪VET BED俾兔兔
一黎可以保暖, 二黎可以預防腳瘡
依家天氣開始熱就唔好喇...
因為VET BED有保暖既功效...
如果你放左VET BED有可能會熱到兔兔嫁~~
我就係剪左一細角既VET BED俾我兔兔...
咁佢凍可以去VET BED...熱可以去鋁板~~
盡量唔好係個籠入面用網底俾佢踩住...
如果係網底佢長時間企住個腳仔會好辛苦~
hamster1013 2009-3-23 06:17:58 PM
都係帶BB囡去睇醫生好d喎~
陣間越楂越衰就慘喇!!!
Vinkivan 2009-3-24 07:41:53 AM
爆咗腳瘡仲有血真係睇睇醫生好, 怕個傷口發炎咁就大件事, 嗰啲店買嘅消毒藥水我覺得都唔有啲咩用, 睇咗醫生點都安心啲嘛!!

快速發帖