想請問...呢度有無人的兔仔係無絕育的??
e.g.又或者係醫生唔建議兔仔做絕育,理由可能係太驚或者曾經大病過既......

報到先啦~~^^!!
有些尷尬問題想問啊~~
Be_Be_1989 2009-3-30 10:36:14 PM
我兔兔太細未適合做~
等佢一歲sin~
riva.)) 2009-3-30 10:38:42 PM
我隻兔B係無做嫁。
因為無需要,得佢一隻,同唔想無端端整痛佢呀。
darlingy 2009-3-30 10:52:24 PM
我兔仔係因由細病到大,我唔知係咪因為真係病得密的關係
(此終養左2年,都好像真係得半年以下無病過),加上最近個次仲有輕微側頭,同埋很怕出街,怕診所,所以醫生先話唔建議兔仔做任何手術...
叫我以後小心點牠各方面健康問題~~

煩惱來了,追人嘖尿,體味咩都有....
不過我們都包容,但是....
我想問呢....
兔仔咪會發情既??
你們會不會比公仔佢發洩的???
因為起初,我都無比的,由牠忍下....

但是,我見牠成隻好像好唔舒服甘....
成隻病兔look....
到左最近,我比左個公仔佢....

佢會用來un,自從有了公仔後,佢成隻生猛左好多....
可能多了運動的關係(以前都會放佢出來,但佢唔多行,好多時彼回籠睡,而家,仲識跳番上Sofa...)

不過問題就是,佢真係un好多次....
好像無節制甘...
其實我想問,因我對呢d野唔係好了解....
un得多,會不會傷身的??我怕遲d佢不知會不會有過度勞損呢d病....
甘其實我應唔應該比公仔佢發洩呢???
Thanks!!

`Shusonbaby||' 2009-3-30 11:00:37 PM
其實..我都唔係好識面對呢D問題,
我的兔兔一見到排球籃球就UM
每日一放佢出黎 佢就係咁搵波 UN-..-

我係領養佢番黎
點知佢有牙過長
之後又有耳仔發炎
洗左我唔不$$$$
冇$比佢絕-........-
佢而家都2歲幾.
我地唔知絕唔絕好

同埋絕左唔一定改善嘖尿個D情況.....

我又諗佢冇絕育好難同到其他兔兔玩
我身邊朋友好多都係養女仔
但係我的兔兔係男仔-3-

DODO 2009-3-30 11:23:44 PM
我隻仔都無絕架!
隻仔係領養返黎既,返黎果陣已經三歲之前既主人無絕到,我都有諗過同佢絕,
諗諗下得佢一隻仔又無謂無啦啦整痛佢,前一排都諗過絕,但佢而家都五歲幾,
又驚佢風險高左,最終無絕到!!:066: :014:
firen_freeze)) 2009-3-30 11:55:48 PM
我諗叫得發情期,即係有個期啦....

佢咁樣係幾耐啦?
Be_Be_1989 2009-3-31 03:25:57 AM
我諗佢都係有需要先un掛~
春天好似係發情期~
上次我朋友帶隻男兔呢我到玩~
但玩玩下變左兩個互un....
明月 2009-3-31 08:14:40 AM
我家的豆腐花還未絕育,
佢是女仔來的,而家9個月大,
等豆腐花1歲左右會同佢絕育,
雖然我都係養1隻兔兔,但兔女
始終絕左育對佢地會好D。
hh0 2009-3-31 09:45:04 AM
比公仔佢發洩ok ga
动物的行为係天性,非無節制,唔会贪一时之快
應該唔會傷身,唔會有過度勞損呢d
唔應該以人既角度去睇
唔知我既睇法是否正确
我隻仔已经绝左,无呢个情况
jj08 2009-3-31 11:11:33 AM
我個隻係仔來的,仲未絕育,
佢4月22就1歲,
暫時都仲未見過佢un,un同嘖尿,
我地都有比隻公仔佢玩架~
不過佢只係lam個公仔,
算係仲未發情吧???
BarbaraFok 2009-3-31 11:32:12 AM
畢仔兩歲未絕育
之前有諗過同佢做絕育
不過同上邊兔友諗發一樣
得佢一隻仔, 唔想冇啦啦整痛佢
可況畢仔好乖, 冇 un 野又冇嘖尿#^43^#
Goody09 2009-3-31 11:37:07 AM
我養一隻無需要絶育...再大D睇下佢情況如何再算..
Step 2009-3-31 01:24:37 PM
我養一隻兔b, 無同佢絕呀
我問過醫生, 話除非養1男1女, 唔係都唔好同佢地絕
因為兔仔心跳快, 同佢地麻醉風險大
唔建議!
醫生仲話絕左都唔等於佢唔會噴尿
darlingy 2009-3-31 03:23:52 PM
我都是,開頭都是覺得兔仔,此終一來仔都是無女風險甘大,2來我都不會再養另一隻的,不會配種,又怕佢痛,所以初初都仲有點猶豫,考慮絕唔絕育好~~

後來,佢突然又病番,仲要是大病,仲要側頭,醫生覺得佢已經唔適合做手術,風險較大,同埋怕出街唔知幾時會再側過,所以我而家都已放棄了絕育的念頭~~

其實我只是擔心佢un得多唔知會不會出事咋!!!
因我曾在另一個forum見到話原來un得多都會出事,但人地是un兔仔,我兔是un公仔,又會不會出事呢???

快速發帖