之前網站問題唔見左個波子媽個post教整Rasberry Muffin
依稀記得少少, 又係試改用個小型多士爐焗
都算係甘啦, 唔做得甘大個, 由muffin變成小蛋糕!!

焗製中既迷你cake...

12分鐘...出爐啦, 攤涼就食得~

elyse)) 2009-3-31 12:43:37 AM
好勁牙..原來個個兔媽都係甜品大師....
而家有d想落街買蛋糕仔食:060:
【細賢】)) 2009-3-31 12:51:10 AM
嘩..好似好好味咁啵*v*
hh0 2009-3-31 12:52:03 AM
甘夜先post有D肚餓tim~
[小懶] 2009-3-31 01:03:41 AM
我前幾日都整左#^14^#
hh0 2009-3-31 01:06:55 AM
wa... 綠色果個係唔係綠茶味, 落幾多份量呢?
[小懶] 2009-3-31 01:19:25 AM
/口\ 其實果個係朱古力味,不過燈光問題,影到綠綠地色=.=
我係第一次試整,只係隨意落左兩,三湯匙可可粉試下,無計到份量=.=
味道當然唔夠落朱古力好味> <

hh0 2009-3-31 01:35:16 AM
唔該晒ar, 下次又試下其他味道先, 可能用溶左既朱古力會濃味d,
[小懶] 2009-3-31 01:45:09 AM
原帖由 hh0 於 2009-3-31 01:35 AM 發表
唔該晒ar, 下次又試下其他味道先, 可能用溶左既朱古力會濃味d,

係呀~ 當然用溶左既朱古力會好d啦~
之前情人節為左整朱古力,特登買左樽可可粉,但只係用左少少=.=為求快d用晒佢,所以我整咩都落d可可粉落去=.=
Vinkivan 2009-3-31 06:42:38 AM
整得都幾好喎~!!!! 下次真係可以試整下唔同味~ 我最近整咗粟米muffin, 都幾好食~
明月 2009-3-31 08:21:49 AM
點解你地可以整到,仲要第一次
整就成功,我整草餅失敗了兩次,
今次叫做整得到,但個樣有D問題,
我用果個多士爐同hho一樣的,
如果要我整muffin,我諗一定唔得,
唔通我冇整野食的天份。:017:
hh0 2009-3-31 10:15:33 AM
其实唔係第一次整就成功
之前整草餅都失敗过,只係试多几次,改良下
公式係死,需要配合器材
明月個爐同我一樣甘一定得啦~
Goody09 2009-3-31 11:52:09 AM
咁細個爐都整到...
Vinkivan 2009-3-31 01:42:34 PM
原帖由 明月 於 2009-3-31 08:21 發表
點解你地可以整到,仲要第一次
整就成功,我整草餅失敗了兩次,
今次叫做整得到,但個樣有D問題,
我用果個多士爐同hho一樣的,
如果要我整muffin,我諗一定唔得,
唔通我冇整野食的天份。:017:

我覺得整muffin易過整草餅, 明月, 你試下整啦~ 真係唔難整, 最緊要係攪拌要夠力同要攪得夠滑, 所以我就買咗個電動攪伴器返嚟唔駛自己攪得咁辛苦, 記得第一次整蛋糕嗰陣, 用手攪, 攪到手都軟但啲粉都唔起, 結果係失敗咗嘅~!!
hamster1013 2009-3-31 03:04:09 PM
可唔可以講多次點整同埋份量呀? :002:

快速發帖