之前網站問題唔見左個波子媽個post教整Rasberry Muffin
依稀記得少少, 又係試改用個小型多士爐焗
都算係甘啦, 唔做得甘大個, 由muffin變成小蛋糕!!

焗製中既迷你cake...

12分鐘...出爐啦, 攤涼就食得~

[小懶] 2009-3-31 03:22:35 PM
原帖由 波子 於 2009-3-31 06:42 AM 發表
整得都幾好喎~!!!! 下次真係可以試整下唔同味~ 我最近整咗粟米muffin, 都幾好食~

#^43^# 無諗到可以用粟米黎整~
咁應該用粟米粒定粟米溶?? 份量幾多??
thx#^14^#
hh0 2009-3-31 04:12:03 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-3-31 03:04 PM 發表
可唔可以講多次點整同埋份量呀? :002:

#1 相中7个小蛋糕ge份量:
1. 40g 牛油
2. 50g 糖
3. 80g 自发粉
4. 35ml 牛奶
5. 1隻蛋

懒人做法: 先溶1,+2混合,西入3搅拌,+4+5搅拌成滑滑mixture
放入炉12分钟, 时间自己控制调整多少

至于原个精緻 muffin食譜等波子妈补充啦#^51^#
hamster1013 2009-3-31 04:50:45 PM
原帖由 hh0 於 31/3/2009 16:12 發表

#1 相中7个小蛋糕ge份量:
1. 40g 牛油
2. 50g 糖
3. 80g 自发粉
4. 35ml 牛奶
5. 1隻蛋

懒人做法: 先溶1,+2混合,西入3搅拌,+4+5搅拌成滑滑mixture
放入炉12分 ...

thanks#^65^#
小晴兒 2009-7-26 01:02:21 PM
睇見都想食~~~~~~~

快速發帖