尋日睇完dr andrew 咁�\話我芝麻有"滿"呢隻寄生虫
之後打針加食抗生素啦

好啦 今日我餵�\食完藥幫�\睇下個身啦 見�\另一隻手既指有少少甩毛
但係無紅無腫 咁係點解?! 係藥物既副作用 定係其他野??

而尋日打針時 醫生話個隻針可以殺晒所有寄生虫同菌個d
但我今日見�\無發"滿"呢隻手既手指有少少甩毛既現象....唉 而家好驚呀

甩既數量係 平時我地睇兔兔既手指咪要整開D毛至睇到 而家�\既情況係唔使整開都睇到少少手指囉
碧玉蘭 2009-4-6 02:30:35 AM
原帖由 ki*∼ 於 2009-4-6 02:24 AM 發表
因為我唔知你隻蟎蟲係咩野類型既蟎蟲
如果係Cheyletiella parasitovorax 上面網站講既哩種
情況同你兔兔差唔多..會令人身上出現點
打針後應該不會變成疥癬
蟎蟲會係皮膚周圍搵食物..身上其他部 ...

遮係話係未完全殺死呢隻虫時  芝麻身上其他位置都會有機會出現病情?!
遮係都會 紅 腫 同有白皮屑~

咁想問係咪靠打晒3-4次針就會無虫???

其實仲有樣野想問  想問你點清潔兔兔用既野?!因為我第一次養兔兔好多野都唔係太熟
我係用一個嘖樽裝住我開稀既洗衣粉+漂水+水  嘖籠後再抹籠  之後過水
廁所就每日都換同用水清洗一下  每2日用呢樽野浸洗

想問我咁做OK?!其實仲有其他兔兔清潔要注意  如放兔兔落地玩個D

碧玉蘭 2009-4-6 02:32:28 AM
原帖由 ki*∼ 於 2009-4-6 02:28 AM 發表
Ivomec即係Ivomectin..係佢其中一隻藥既學名
哩隻藥好有用架..完成療程就會好返架喇..放心

想問呢隻針  係咪除左殺呢隻虫外如兔兔有另的寄生虫也可以殺死??!
ki*∼ 2009-4-6 02:34:21 AM

回復 16# 的帖子

完成療程vet檢查過ok就冇事喇
其實你唔洗太擔心..佢而家只係打左第一針
個d唔係神仙藥..唔係即打就即刻俾你見到個效果
ki*∼ 2009-4-6 02:36:00 AM

回復 17# 的帖子

係..什至連體內既寄生蟲都可以殺到
碧玉蘭 2009-4-6 02:37:10 AM
其實仲有樣野想問  想問你點清潔兔兔用既野?!因為我第一次養兔兔好多野都唔係太熟
我係用一個嘖樽裝住我開稀既洗衣粉+漂水+水  嘖籠後再抹籠  之後過水
廁所就每日都換同用水清洗一下  每2日用呢樽野浸洗

想問我咁做OK?!其實仲有其他兔兔清潔要注意  如放兔兔落地玩個D
碧玉蘭 2009-4-6 02:38:38 AM
原帖由 ki*∼ 於 2009-4-6 02:34 AM 發表
完成療程vet檢查過ok就冇事喇
其實你唔洗太擔心..佢而家只係打左第一針
個d唔係神仙藥..唔係即打就即刻俾你見到個效果

因為我見兔友都講要用藥杜虫但係我無  
再加上見佢手指仔又有少少甩毛  所以都幾驚:050:
ki*∼ 2009-4-6 02:40:17 AM

回復 20# 的帖子

用滾水..咁先可以殺到d蟲蛋
漂白水對兔兔唔好
wesky 2009-4-6 02:41:40 AM
我平時會用醋洗籠,  有時再用埋熱水
洗衣粉+漂水,  個人唔太建議, 要過好多次水先乾淨
廁所都可以用醋黎浸下佢~ 可以溶解尿漬
ki*∼ 2009-4-6 02:41:57 AM

回復 21# 的帖子

咁你可以問返醫生..我既意見就係唔需要食杜蟲藥
如果只係少少甩毛唔洗太擔心
碧玉蘭 2009-4-6 12:50:50 PM
原帖由 wesky 於 2009-4-6 02:41 AM 發表
我平時會用醋洗籠,  有時再用埋熱水
洗衣粉+漂水,  個人唔太建議, 要過好多次水先乾淨
廁所都可以用醋黎浸下佢~ 可以溶解尿漬

醋可以殺到籠入面既虫同菌嗎?!
仲有想問食物兜要點清潔?!  我只係羅水清洗下  我怕落野去洗  一陣兔兔食左就大件事
碧玉蘭 2009-4-6 12:52:25 PM
原帖由 ki*∼ 於 2009-4-6 02:41 AM 發表
咁你可以問返醫生..我既意見就係唔需要食杜蟲藥
如果只係少少甩毛唔洗太擔心

虫蛋要用滾水至殺到?!  係咪要岩岩煲好既水?!
定還是熱水爐既ok嗎?!

快速發帖