尋日睇完dr andrew 咁�\話我芝麻有"滿"呢隻寄生虫
之後打針加食抗生素啦

好啦 今日我餵�\食完藥幫�\睇下個身啦 見�\另一隻手既指有少少甩毛
但係無紅無腫 咁係點解?! 係藥物既副作用 定係其他野??

而尋日打針時 醫生話個隻針可以殺晒所有寄生虫同菌個d
但我今日見�\無發"滿"呢隻手既手指有少少甩毛既現象....唉 而家好驚呀

甩既數量係 平時我地睇兔兔既手指咪要整開D毛至睇到 而家�\既情況係唔使整開都睇到少少手指囉
wesky 2009-4-5 08:11:43 PM
你尋日先睇完醫生
不如試下打電話去問返 Dr andrew 了解清楚
喵女)) 2009-4-5 10:05:12 PM
點先可以防禦皮膚病同寄生蟲??
碧玉蘭 2009-4-5 10:38:54 PM
原帖由 wesky 於 2009-4-5 08:11 PM 發表
你尋日先睇完醫生
不如試下打電話去問返 Dr andrew 了解清楚

唉  想打電話比佢時已經過左5點
wesky 2009-4-5 10:49:44 PM
唔緊要,  聽日再打過去啦 ^^
wesky 2009-4-5 10:50:10 PM
原帖由 喵女 於 2009-4-5 10:05 PM 發表
點先可以防禦皮膚病同寄生蟲??

保持地方清潔乾爽~~
碧玉蘭 2009-4-6 12:10:38 AM
想問下各位  其實蟎虫係咩?!
點解醫生無開杜虫藥比我既  淨係開抗生素?!
淨係靠打針?!
wesky 2009-4-6 12:21:09 AM

回復 7# 的帖子

蟎虫係寄生係人類皮膚的細小昆蟲, 肉眼睇唔到
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A1%B5%E8%9F%8E
http://share.youthwant.com.tw/sh.php?do=D&id=62002404

ki*∼ 2009-4-6 01:31:16 AM

回復 7# 的帖子

因為唔係體內既寄生蟲而係體外寄生蟲
所以唔洗食藥..打針就可以喇
另外甩毛既原因上面既網站冇提到
係因為蟎蟲係食皮膚組織..佢地係皮膚既表面產卵..成蟲之後就會鑽入皮膚
所以就會形成甩毛既現象..白色皮屑係佢地留下既廢物
有蟎蟲係好痕同好痛..即係等同疥癬..有疥癬都係由蟎蟲感染
亦會傳染俾人..令到我地都會好痕
碧玉蘭 2009-4-6 01:47:58 AM
原帖由 ki*∼ 於 2009-4-6 01:31 AM 發表
因為唔係體內既寄生蟲而係體外寄生蟲
所以唔洗食藥..打針就可以喇
另外甩毛既原因上面既網站冇提到
係因為蟎蟲係食皮膚組織..佢地係皮膚既表面產卵..成蟲之後就會鑽入皮膚
所以就會形成甩毛既現象..白色皮 ...

KI~我想問點解醫生話芝麻係由係寵物店時比其他兔仔感染的?!
佢同我講呢隻係由兔傳兔~

咁我想問你  而家本身佢只有左手2隻手指有腫同紅仲有皮屑
而今日發覺有少少甩毛既手指無咁既情況出現?!咁係咪無事呢?!
仲有想問  而家佢只係左手有事  咁只係開始打第一枝針  咁要幾時好番?!
同埋係未打夠針去殺虫時  係咪身體既其他位都會有可能受呢隻虫感染而出現左手既情況?!
ki*∼ 2009-4-6 02:06:59 AM

回復 10# 的帖子

我搵到個網..同你既兔兔好相似
http://www.topet.net/clinic_42.htm
你打既針係唔係Ivermectin?
通常冇咁快好晒..要第2針開始先會見到有明顯既改善

另外你問點解比其他兔仔感染
我可以答你,你哩隻蟎蟲係動物間直接傳染..佢地產完卵就會走
即係寵物店既大部份兔仔都可能有蟎蟲或卵寄生
而哩隻蟎蟲係貓狗或其他動物都可以搵到
碧玉蘭 2009-4-6 02:11:51 AM
原帖由 ki*∼ 於 2009-4-6 02:06 AM 發表
我搵到個網..同你既兔兔好相似
http://www.topet.net/clinic_42.htm
你打既針係唔係Ivermectin?
通常冇咁快好晒..要第2針開始先會見到有明顯既改善

另外你問點解比其他兔仔感染
我可以答你,你哩隻蟎蟲係 ...

想問打既針未見效時  咁會唔會變成疥癬?!  身上其他位會都有相同病況嗎?!
碧玉蘭 2009-4-6 02:14:44 AM
醫生幫佢打既針係IVOMEC 1%
唔係你講個隻  ...咁點算呀

我係咪應該好似你比既網咁比
每週浸泡硫磺石灰(lime sulfur)持續3-6周。

3.或是局部塗抹carbaryl跳蚤粉末(貓也適用)每週2次,持續6周。<==??
ki*∼ 2009-4-6 02:24:17 AM
因為我唔知你隻蟎蟲係咩野類型既蟎蟲
如果係Cheyletiella parasitovorax 上面網站講既哩種
情況同你兔兔差唔多..會令人身上出現點
打針後應該不會變成疥癬
蟎蟲會係皮膚周圍搵食物..身上其他部位佢地都會經過
而且兔兔鍾意清潔身體..其他部位有都好難避免
但佢而家已經就醫喇..只要完成療程..佢既用品接觸過既野都清潔好
問題不大既..放心啦..一定會好返既

ki*∼ 2009-4-6 02:28:04 AM
Ivomec即係Ivomectin..係佢其中一隻藥既學名
哩隻藥好有用架..完成療程就會好返架喇..放心

快速發帖