大家好0.0在一個星期前, 我發現我兔兔的腳根右腳紅左, 左腳粉紅色的,
咁我找返之前的討論, 大家有提議用凡士林塗, 所以我就用凡士林幫佢塗左一個星期,
因為一直都冇發現佢有濃, 所以都未打算帶佢去睇e生
到塗左2日倒, 右腳(本來是紅的)有少少地方啡色左 好似結"焦"咁, 而粉紅色的左腳一直冇變
剛剛今天一個星期, 啡色的右腳開始粉紅返了!!:021: 但是粉紅色的左腳竟然是紅紅地仲要想甩皮!!:077:

甩皮的面積跟腳瘡面積一樣大, 但是還是沒有濃,
請問你們的兔兔塗完凡士林會係咁的嗎? 還是這樣已經很嚴重?

wesky 2009-4-15 02:45:01 PM
腳枕就搽凡士林
腳瘡就要搽藥啦
Jessie)) 2009-4-15 02:47:18 PM
腳枕同腳瘡有什麼特徵??

我的兔兔是腳根有個圓點是沒有毛的, 平平的紅紅地
[小懶] 2009-4-15 02:47:46 PM
前幾日先帶kobi去睇醫生,betty話除左搽凡士林之外,仲要用vetbed,等佢隻腳唔駛長期企晌硬地上面受壓
BB囡 2009-4-15 03:18:50 PM
但而家用vetbed佢地嗚好hot囉
[小懶] 2009-4-15 03:34:39 PM
原帖由 BB囡 於 2009-4-15 03:18 PM 發表
但而家用vetbed佢地嗚好hot囉

betty話vetbed係冬暖夏涼wo=.=不過我都有d懷疑係咪真係冬暖夏涼=.=
應該要開住冷氣先會涼=.=
尤尤 2009-4-15 03:51:27 PM
腳枕搽凡士林係咪可以防止變成腳瘡??
琴日帶奶茶去絕育....
dr. yan 話奶茶有枕....
#^56^#
咖啡都應該有....- -
尤尤 2009-4-15 03:55:15 PM
仲話最好唔好踏硬地....
要比d 軟淋淋既野比佢踏....
eg...
1.厚既毛巾.....
2.厚厚既草放係籠底(有得踏有得食)
3.vetbed
elyse)) 2009-4-15 07:22:50 PM
我係用Bag Balm keep 住塗牙~
塗耐左腳枕都係變軟同粉紅色...
你咁樣有可能係開始好返,你米keep住一直塗...
既然無濃既話,可以留意多一排。
始終腳枕呢家野要出期對戰,因為一生就以後就算好返,都有機會生返。

腳枕係紅紅地,摸落去有d硬硬地...如果處理唔好就變腳瘡....
腳瘡係點其實我都唔係好清楚....:026:
`Shusonbaby||' 2009-4-15 08:50:01 PM
丫!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
睇完呢個POST我CHECK下COFFEE 佢都係咁呀...點算呀
圓的.平平的.冇毛的.
係咩呀???????
firen_freeze)) 2009-4-15 11:18:07 PM
我隻兔兔之前都係咁AR,圓型、紅色、冇毛、襟佢會痛。

但係DR. BETTY話入面冇PUS,仲係軟軟的,其實仲係腳枕...好多兔兔都會有的...

腳瘡會突起一舊紅色,好似仲會有潰爛之類的(而家都唔係好記得)...

之前有人同我講話搽凡士林都OK,但個人覺得DR. BETTY 俾的藥膏好用D,用幾日就唔紅啦。

上網查過隻藥膏原來係FOR D人燒傷之類的搽的,防止細菌生長,好似FOR冇皮膚的表面代替皮膚抗菌咁...

好似同腳瘡個原理一樣咁,所以我照此推理,FOR我地燙到搽的藥膏都可以用?! #^35^# #^35^#

不過唔知啱唔啱兔兔用就真....

不過凡士林都有少少幫助傷口復原的作用,KEEP住用+保持兔腳乾爽應該兔兔會慢慢好返...
Jessie)) 2009-4-15 11:31:07 PM
如果係就來好返就好了!! @@其實而家夏天真是很苦惱,
又熱用vetbed真的非常熱, 又冇可能24小時開住冷氣,
而家仲衰一出來玩跑2下又成隻野趴係地板上"涼涼的"休息
想佢跑多d好返快d嘛

快速發帖