買兔

amen0616 發表於 2009-04-17 00:13|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我諗住下個月買兔仔~~
我想問佢個龍入面要放d咩野係度呢~~d草同其它~~~要放多少?
hamster1013 2009-4-17 12:14:35 AM
不如你去兔協領養啦!!!
wm20472 2009-4-17 12:36:34 AM
兔協領養,會要你做2日義工,教你點樣打理兔兔
Goody09 2009-4-17 12:49:07 AM
兔兔基本用品篇
http://mini-house.info/thread-3225-1-1.html

兔兔的飲食
http://mini-house.info/thread-2464-1-1.html

糧就唔好買日本糧..因為你買兔兔時呢sale一定會比日本糧你..又貴對兔兔無益,買oxbow兔糧
http://mini-house.info/thread-4175-1-1.html

你買兔兔之前最好去圖書惜幾本書睇下先
http://mini-house.info/thread-4149-1-1.html

不過你最好既當然係去兔協領養,救下呢兔兔啦,,因為
http://mini-house.info/thread-4243-1-1.html

已有 1 人評分P 點 收起 理由
ADMINISTRATOR + 1 精品文章,但小心侵權問題

總評分: P 點 + 1   查看全部評分

helen_laam 2009-4-17 09:05:39 AM
我尋晚o岩o岩睇完兔協blog篇文章~~
真係幾發人深省~~
其實養兔o既係為o左乜o野呢?
領養同買o既唔通有咁大分別?
人人都想要可愛o既bb兔~~
但係如果係咁諗o既人~~
到底會唔會因為兔兔好快變大而唔再鍾意佢~~
甚或最後棄養呢...

再講~~
兔協有d兔兔年紀都好細~~
當然唔及買哥d細~~
(出面賣哥d有d細到離譜...)
如果肯等一下一定可以搵到~~
真係同買冇分別~~
所以希望樓主真係可以考慮一下領養~~

因為有人買~~
先會有人賣~~
先會有咁多人大量繁殖...
咁樣只會有更多可愛o既兔寶寶白白犧牲~~
試諗下你買o左一隻兔兔時~~
佢有幾多兄弟姐妹可能因為咁而斷送o左性命呢?
小米 2009-4-17 01:31:03 PM

回復 1# 的帖子

去兔協行幾轉, 真係睇唔啱先買~
shanshan 2009-4-17 04:43:56 PM
不如去領養啦…而且可以教埋你點照顧兔兔,所去領養最好!
wm20472 2009-4-17 10:33:33 PM
金魚街買的都係3個月左右大

兔協亦有3-6個月兔兔領養
你上去討論區, 亦有D兔友的兔兔生左BB找人領養

我會建議領養或兔友生個D,
lenmui)) 2009-4-18 12:35:00 PM
唔好買, 去領養啦, 兔協好多好得意既兔兔ga
我上年去領養, 都唔洗做2日義工ga wor
不過要上一個教你點照顧兔兔既堂lor
依家改左例咩?
yongyin 2009-5-25 11:47:43 PM
我岩岩都係兔協領養左隻~~~
上面d兔兔其實都好得意嫁...
考慮下啦~~~~~~~~~
又有人教你點打理兔兔..
d兔兔又全部都檢查好哂兼絕左育...
仲可以同你訂埋兔兔用品~~~~
Jojo)) 2009-5-31 04:17:08 PM
It's bunny's best interest to get desexed, but usually the operation is not cheap.
I also suggest to adopt one from the Rabbit Association:048:
Ivan 2009-6-11 01:19:13 PM
我都係在兔協領養小小架,仲詳細記錄了所見所聞,但唔係呢個forum:051:
你search吓 "兔協領養實錄" ,我怕如果直接貼link出泥會俾網主打:063:
小晴兒 2009-6-11 09:28:34 PM
我見意係兔協領養
保正兔兔比出面店舖d兔兔健康!!
trisin34)) 2009-6-16 01:32:00 PM
我就快要養兔喇.
本來唸住去兔協領養兔兔,但係呢屋企人一知道領養要去做義工
同上堂就話冇時間..要返工.
我暑假就得閒,不過我未夠18歲唔知比唔比做義工呀..
基本要養兔兔的知識我都略懂..上網都睇左好多養兔技巧
係咪真係要去買兔呢..?
唔該各位比d意見我丫...
wesky 2009-6-16 01:44:07 PM
你不如去 SPCA 睇下啊
最近多左好多兔
領養手續簡單D

快速發帖