大家經常經過的公園,好多時都有些湖泊。裹面都住進不少小動物,如魚、龜..etc
較早前康樂及文化事務署為了清潔及方便管理粉嶺北區公園內的人工湖,將人工湖內過百隻龜交給漁農自然護理署。
竟以無人領養為由將百龜屠殺。

而且漁護署於接收動物後的第四個工作天,就開始接受動物福利團體領養,未被領養的動物會人道毀滅。但問心個句又有幾多會比動物福利團體領養?有幾多比轉介,有幾多比領養,有幾比人道毀滅我地都唔知。
而且有時不是受保護品種,但不受保護就代表可以漠視佢地既生命?

可能有d野我打錯左,但今次殺左過百隻龜真的好過份。仲有最過份的是那些放生的人。

有關報導:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090421/00176_004.html
wesky 2009-4-22 07:33:46 PM
康文署既人懶得諗其它方案咋, 殺左一了百了, 乾手淨腳....
啲龜本來住得好地地,  無端端被人殺晒.... 唉...  :005:
debbie1222 2009-4-22 07:56:24 PM
康文署既人...:073: 痴線
波丸媽 2009-4-22 07:58:18 PM
我覺得d龜真係好慘,冇陰公囉........#^73^# .
明月 2009-4-22 09:41:01 PM
龜係長壽的動物,
康文處d人.....
d龜就可憐
尤尤 2009-4-22 10:56:18 PM
龜龜好慘.....#^56^#
康文署既人....
傻既...#^62^#
Vinkivan 2009-4-23 03:21:57 AM
香港夠人多啦~ 唔通要殺人?? 孤兒院夠好多小朋友冇人收養, 咁唔通又要殺咗佢哋~!!動物都係生命, 點可以用一個咁嘅藉口就扼殺佢哋生存嘅權利?? 大過份喇~~~
elvisli 2009-4-23 03:56:37 AM
唉..我成日都會帶MOCHA同兔媽封北區公園玩.有時都會見到D龜..好悠然自得..估唔到要做下清潔就要殺哂佢地..真係可惜
lingyan 2009-4-23 03:56:38 AM
人就係咁樣 ....

點解唔諗下其他方法 ?
搵個地方養埋佢地囉..

點解個陣有一條鱷魚都搵地方去俾佢生活,
但係而家一百隻龜就要殺 ?
cordero 2009-4-23 09:01:44 AM
唔想照顧咪由佢地自生自滅LOR...點解可以殺晒佢地咁殘忍
karen195 2009-4-23 12:06:27 PM
我都有睇到這個報導....香港政府D人都唔知搞咩,樹又種唔好,又搞出人命,都唔認自己有錯,話唔定其實佢當中根本就冇樹木專家,求其請D園藝師黎做。
咁次又係咁la。又話d龜係人地放生落去,唔係佢地就想推卸責任,又想做少幾樣野就殺晒d龜,連魚都畀埋其他機構。又唔見九龍公園d龜畀漁農署,咁佢地都可以做少d野la~估唔到立稅人d錢就咁樣用左係d無理的事上,仲要去公園度被蚊咬。
而且又話無人手打理d魚同龜,而家咁多人失業,唔見你請多幾個人去做。

快速發帖