我大病感冒已經3個星期了,一直都好唔番,今日仲眼見我部門3個同事都病左,發燒要請病假,其中2個仲要是隔離位同埋對面位的,我真係好唔開心同內疚...
我開始都擔心緊我的家人同隻兔仔(雖然話人既感冒係唔會傳染比兔仔姐,但是而家既病毒一年比一年勁,真係唔可以排除終有一日病毒會變種的,可能有日都會傳染比兔,加上都已經3個星期了,都唔好,我都有懷疑過會不會是流感,而不是感冒,又加上我妹又是打醫院工的,我家又唔通風喎...真係驚驚!!)

有些問題想請教一下,我想今晚為屋企進行大消毒!!

我知最安全既清潔家居劑是白醋,但是白醋真係剎菌的嗎??夠強嗎??
除了白醋,仲有無其他??
可不可以用1比99家用漂白水清潔家居同木地板的??又或者是滴露消毒藥水,燈色那支抺木地板??
對兔仔有無影響的??

(至多今晚唔放兔出來玩一晚)

Please help, Thanks!! T_T
cordero 2009-4-29 10:31:17 AM
我之前都試過咁.....
結果....訓左3星期牀,休息休息休息先好得返
最慘係...一家上下都俾我傳染晒....
醫生話我係流感搞到氣管炎....
諗起都辛苦....
不過我當時無特別清潔屋企,病到個人都無力,無心機搞
連兔兔都要屋企人幫手照顧....
喵女)) 2009-4-29 10:47:19 AM
用滴露唔好咩...安全d,,又唔太臭#^60^#
jennytyy 2009-4-29 10:53:09 AM
你試下用廚房用的漂白水,記住係廚房用,因為佢可以用係浸杯都得,所以係溫和d的,不過記住過水。我都係用佢黎洗兔地的梳
hh0 2009-4-29 11:22:11 AM
1比99家用漂白水清潔家居同木地板 <-- it  works
i always use diluted bleach to sweep the floor daily
i don't think 白醋can 剎菌 more effective than 1比99家用漂白水
darlingy 2009-4-29 08:39:11 PM
cordero:我反而是鼻炎,都3星期了,請左2日假咋,之後都唔敢請,但因為就是一直都好唔番,仲有同事病埋,所以有同事叫我好快d睇好佢,所以明天都會去看另一個醫生....
對,真係好辛苦!!!(所以我都好驚會傳染到比其他人或家人....T_T)

Thanks ar甘多位~~一陣會進行消毒工作了~~

快速發帖