之前見波波小丸有間冷氣房咁正,
夏天到了,所以我都整返間比total~

工具: 冰種1~2個   布(窗紗)  格網   索帶x4

total本來既屋企 ↓

首先將格網放好,度好位置,用索帶掛在籠頂
我去買的時候剛好看到有格網的文件盤,所以就買了~

準備冰種 (我就用一大一細,因為個籠都唔細,要多d先夠冷氣)

在格網上鋪一條細毛巾(不要太厚,我覺得我這條都有點厚,但又怕吸不到水)

放上冰種

將(冷氣機)移開一點,因為如果放係籠中央頂部...total跳上二樓時可能會撞到

蓋上籠罩(是兔婆用窗紗縫的)

total馬上訓底....(都未涼)

成品:

=====================================================================
其實入面都唔係話冷氣,
不過係涼涼地,唔會熱~
我諗住買多一個大冰種,放兩個大冰種應該會好d~
...毛巾真係一個問題,太厚又阻住d冷氣,太簿又吸唔到水
另外,其實最涼個位係"冷氣機"正下方...但係又怕total撞頭...

snowball 2009-5-10 07:31:29 PM
哈哈..真係戥total幸福喔~~
nico 2009-5-10 07:38:18 PM
我都想整整返間=]
搵日要去準備下XD
wesky 2009-5-10 07:48:05 PM
上面個位岩岩好喎, 雪種拎出拎入好方便

墊毛巾既話, 只係透到好少冷氣, 我都試過
所以我依家無墊毛巾, 滴水都唔多, 如果滴中波波的話, 佢自己會 fing 走~
可以試下係毛巾度開窿, 或用直接網布墊住~ 透氣會好d
otistou 2009-5-10 08:07:32 PM
你果個本身3 層黎ga???@@同我果個一樣wp@@
光之天使)) 2009-5-10 08:45:33 PM
原帖由 otistou 於 2009-5-10 08:07 PM 發表
你果個本身3 層黎ga???@@同我果個一樣wp@@

無錯~原本係三層架~
因為太高阻住睇電視,所以兔婆拆左佢變做兩層~
光之天使)) 2009-5-10 08:46:54 PM
原帖由 wesky 於 2009-5-10 07:48 PM 發表
上面個位岩岩好喎, 雪種拎出拎入好方便

墊毛巾既話, 只係透到好少冷氣, 我都試過
所以我依家無墊毛巾, 滴水都唔多, 如果滴中波波的話, 佢自己會 fing 走~
可以試下係毛巾度開窿, 或用直接網布墊住~ 透氣會好d

上面個位真係幾唔錯,
係囉...有毛巾真係唔太涼...
但係我個冰種好大...佢一滴水真係會滴濕個籠
或者我試下用網布...應該隔到水...
波丸媽 2009-5-10 08:47:59 PM
個設計做得好好呀光之天使~~~
得閒可以綉下花落塊布度bor~~~
見到total 都覺得佢好舒服呀^^
`Shusonbaby||' 2009-5-10 08:53:41 PM
我搵唔到冰種啊
-3-
angelshing 2009-5-10 08:56:23 PM
個idea真的好好, 但我想問下冰種會唔會好快溶?

我覺得今日天氣, 兔兔已經覺得熱, 所以我下午有開冷氣
angelshing 2009-5-10 08:57:27 PM
冰種可以係日本x到買, 有幾個size
光之天使)) 2009-5-10 08:58:57 PM
我諗如果唔用毛巾~total會訓得仲舒服~

冰種係日本城/10蚊店都有~
冰種...睇大細,如果大既話都可以用到4~6個鐘既...當然睇返熱到咩程度
尤尤 2009-5-10 10:46:32 PM
呢個設計做得好掂牙....
等我搵下一個格網先....
好叻牙....
gd...#^9_003^#
CHIUPO=] 2009-5-10 11:37:50 PM
之前見到wesky咁整比波波小丸既時候
我已經諗緊點整比樂樂架啦
而家total媽都整埋
等我下個星期又整先=]
不過我個個係Alex 2層籠
個籠頂中間個到無得開
無咁方便
而且我塊木板係左邊
廁所、水樽、草球同糧兜都係右邊
我仲諗緊個冰種放邊好#^66^#
Step 2009-5-11 12:13:50 AM
等我聽日去買冰種先...