我家兔兔脹卜卜之前落街見到其他狗狗相處都幾好, 個幾星期前我收養了一隻三個月大的唐狗BB Burger,脹卜卜見到 burger都無咩特別, 自己玩, 不過burger 有時就反應好大,兩隻野一有眼神交流就會吠同跑走。

唔知大家家中有無類似情況, 我想佢地可以做好朋友呀!!!
pinwheelfish 2009-5-11 12:17:58 AM
朋友應該比較難, 其他你要隻狗唔去傷害隻兔仔已經難, 所以你要好好保護隻兔仔呀~~ 仲有如果隻狗本來有獵狗嘅dna更會追住d兔仔tim, 所以d人賽狗都會披d真兔皮落隻電兔度俾狗追, 所以都係有人响屋企先放埋一齊玩會好d~~ 不過都有例外嘅~~  仲有你要小心狗嘅聲亮, 因為狗狗會成日吠, 可能會嚇親兔兔, 都係小心d照顧會好d啦, 可能本人過份擔心, 其他人有冇意見呢~~ 其實我之前兔兔都有同狗一齊住過, 不過兔兔表現得好唔開心, 仲唔會伸長個身瞓, 食野又驚, 行步路都俾人跟住, 而且d狗狗仲會頂佢pat pat 等佢all d "cc"出嚟食, 所以兔兔好唔開心呀~~
Be_Be_1989 2009-5-11 12:19:51 AM
最好就唔好la.....不過我家毛神神就惡到咬我老豆隻雪橇
Dilys_popo 2009-5-11 01:04:06 AM
脹卜卜就係無驚過,反而狗狗就仲驚過佢!!!!

不過脹卜卜就FEEL 到我比?多的時間隻狗狗,所以有D唔鍾意!!!

我會小心點照顧佢地兩個了,仲有我會平衡返對佢地GEI 愛呀!!!!

多謝大家的意見!!!!
cheuk123456 2009-5-11 01:38:19 AM
我屋企都養左狗狗和貓貓,但佢地就無嘢,各有各自己玩,係貓貓就鐘意多啲同賓賓玩及訓:063:
katatata 2009-5-11 02:13:57 AM
其實好睇2隻寵物既性格...當然最好就唔好亂試啦...
但我屋企有1隻龍貓同我1隻兔兔就好fd~
有段時間...=.=我將佢地放埋一齊住....
因為隻龍貓太曳~成日走佬- -"我放埋去兔兔到~
叫兔兔睇住佢- -"個排佢就好乖...佢地仲好fd~一齊訓...

但狗狗既話-口-真係唔好亂試...只少...佢地係肉食性動物...
唔同龍貓兔兔佢地係草食性動物...所以唔好亂試...
喵女)) 2009-5-11 09:30:14 AM
原帖由 Be_Be_1989 於 2009-5-11 12:19 AM 發表
最好就唔好la.....不過我家毛神神就惡到咬我老豆隻雪橇

咁強勢#^40^#
波丸媽 2009-5-11 09:52:39 AM
其實真係要睇返2隻既性格,同埋你兔兔怕唔怕狗

我上網睇rosy 果度,有個兔媽佢有2隻兔仔,一隻死左, 佢好有心機照顧另外果隻,點知佢老公帶左隻金毛bb返黎, 隻金毛bb好活潑架, 成日想同兔兔玩, 但佢主人都知兔兔唔中意,甚至於怕.而兔主都見到人地狗同兔都可以相處到,就諗係時間問題啦, 過一排應該會好d.
而佢平時有用圍欄圍住比兔兔, 佢自己就睇實隻狗,點知有次唔小心, 比隻狗有機會衡趺圍欄搵隻兔玩, 隻兔就咁嚇病左, 冇幾耐死埋啦...................

兔主係一個識養兔,好錫兔既主人, 只係佢一時疏忽,希望各位原諒佢,因為隻兔已經係幾歲大架啦

所以在此呼籲,先養兔後養狗既人要小心啊

aoi2003 2009-5-11 04:10:52 PM
係呀...我老公仲打算遲d養隻狗...不過佢打算由細養起,,,,唔知有冇問題
小晴兒 2009-5-18 09:38:39 AM
我有時帶我隻兔去公園玩~
d狗狗都係道!但有d狗同我隻兔相處到~
不過我隻兔唔中意隻狗狂dum腳:043:
glendy 2009-5-18 10:14:46 AM
真係好睇兔兔同狗狗的性格

我屋企都有兔兔同狗狗的, 佢地都相處到, 有時仲一齊訓添呀.
firen_freeze)) 2009-5-18 11:46:23 AM
原帖由 丫芷^0^ 於 2009-5-11 09:52 AM 發表
其實真係要睇返2隻既性格,同埋你兔兔怕唔怕狗

我上網睇rosy 果度,有個兔媽佢有2隻兔仔,一隻死左, 佢好有心機照顧另外果隻,點知佢老公帶左隻金毛bb返黎, 隻金毛bb好活潑架, 成日想同兔兔玩, 但佢主人都知兔兔唔中意 ...

好慘AR....我諗起我屋企MAX都好驚狗聲.....

我第一次帶佢返屋企佢都冇顫過,但係聽到狗吠佢就嚇到成個縮埋....顫勁耐先停...

所以要睇實兔兔AR~
aoi2003 2009-5-18 12:01:37 PM
咁點算呀??兔爸已經落左訂去買隻2個月大既銀狐犬啦....星期五拎得...
因為我聽日就搬屋啦...我打算叫我果3只野先係新屋霸定地盤,,,可以俾個下馬威隻銀狐犬睇...
我聽人講要先養兔再養狗好D啵,,係味架??

快速發帖