我家兔兔Oreo好食懶郁 越來越大隻,之前佢嘅臨時居所對兔兔嚟講已經太細。

諗住買個新籠仔俾佢,不過睇極都冇乜心水。(我哋住係澳洲,啲兔籠都幾貴,款式選擇又唔多!大多數係三角形木兔籠,木制兔籠我驚兔兔會咬)

後嚟上網睇吓有冇人教DIY兔籠,其中有個Idea幾好亦非常經濟實惠。就係用Grid Set DIY砌出一個Customised嘅兔籠!形狀任你定,可以砌長方形,正方形。砌高變成兩層高小屋亦得,非常彈性!

暫時兔兔嘅籠嘅Size係(110x40x40)cm, 我係籠入面加咗啲裝修時用剩嘅靚靚滑廚櫃木板,買咗兩張草地氈鋪係木板上面,一塊做小隧道, 天氣再凍啲嘅話就會放佢個南瓜屋仔入去。佢屁股大,買唔到特大廁所,而本地嘅兔廁係冇鐵網係上面嘅,唯有買個大長方形膠兜加塊窿窿膠版扮兔廁所(軟膠嚟嘅應該唔會生腳瘡呱?!)。

我都係第一次DIY,麻煩各兔友俾啲意見睇吓可以有乜改進吓?

A DIY Customised Rabbit Cage

Upper left: Tunnel
Middle left:Attic
Bottom left: Wooden Carrot
Centre: Cage
Upper right: Water bottle
Middle right: Grass rack
Bottom right: Big Toilet

DIY cage.jpg (53.16 KB, 下載次數: 29)

DIY cage.jpg

天氣凍時可於籠內放小小南瓜屋

天氣凍時可於籠內放小小南瓜屋

smallsuishan 2009-5-11 01:41:19 PM
如果可以個籠應該要整高D
見到兔仔企係度岩岩頂頭
同埋 改大少少會比較好
可以走動既位好似唔太夠

好有心思~~ :010:
兔仔怡v3v 2009-5-11 02:04:58 PM
幾好啵...
你好有心機呀~~~
佢係倨籠入面好似冇咩位走動咁...
會唔會可能考慮再加長多1~2格...
定係你平時都經常放佢出黎玩@@
Bolin 2009-5-11 02:08:43 PM

回復 2# 的帖子

多謝晒你嘅意見!

你隻兔兔戴皇冠咁得意嘅!?!:021:

嘻嘻,其實尋日我哋都喺到諗想加高個籠。不過要買多幾塊Grid Set就要等到禮拜六日開車去遠啲嘅Hard Ware Store 買。同埋我仲想剃埋兔友嘅Commets,然後一次過星期六日買補給物資。

Bolin 2009-5-11 02:19:06 PM

回復 3# 的帖子

係呀,諗緊點擴建佢個私家屋苑呀。想起高啲,同可能整T形。

幾本上佢成屋走動嘅,我哋都係放養佢嘅,除咗廚房唔俾佢入怕危險。但係自從佢有咗間新屋之後,就越來越懶,唔肯出嚟行,寧願入去玩隧道!

我好怕佢越來越肥!
lingyan 2009-5-11 03:49:50 PM
個人覺得唔夠高,可以加多一層高少少,
另外我可能比較注重空間感,覺得闊度可以加長多一間會d ^^
Bolin 2009-5-11 04:36:31 PM

回復 6# 的帖子

嘻嘻,係呀MIFFY 仔 & 布甸媽,真係需要再整闊少少,佢越來越大隻啦!
或者會係隧道上面加一層,變咗佢個閣樓仔嘅樓底會高啲。
光之天使)) 2009-5-11 05:00:34 PM
其實如果你比兔兔係屋企自由活動(放養)~
或者可以試下就咁買d圍欄,係屋企某個角落圍一個地方,入面放廁所,草兜(草架可以試下掛圍欄)
即係唔駛起個頂,但係四邊圍欄做高d唔好比佢跳到

因為其實兔兔都係入去訓教食野,多數都可以出黎玩~
Bolin 2009-5-11 07:33:15 PM

回復 8# 的帖子

之前我都諗過買圍攔架阿Total媽,不過差唔多成+AU$150一個,所以先作罷。依加通常日頭佢都係放養係書房,空間較細比較容易睇實佢, 夜晚就甩繩兔兔通屋走。

哈哈哈,的確佢喺個籠入面成日都係食瞓屙,一隻懶洋洋嘅兔兔。
尤尤 2009-5-11 11:01:53 PM
好有心機呀....
不過我覺得唔夠高....
加高...
佢可以有多d位郁下...
Bolin 2009-5-12 11:33:52 AM

回復 10# 的帖子

係呀,加高加高....... 多謝寶貴意見呀。

兔友們都話應該加高同加闊等Oreo可以有多啲位郁動吓,費事佢越來越肥。

咁依加可以諗點設計啦!

快速發帖