養兔前,請停一停,諗一諗以下問題
1.你每月有足夠的收入,應付兔兔的糧食、日用品和醫藥費嗎?
(註:兔兔每月糧食區區幾百的小數目,但醫藥費可以上千上萬)

2.在以後的五至十年,你能夠每天抽出最少一小時陪兔兔嗎?
(註:一小時其實還不夠呢!一些性格比較外向好動的兔兔可能會需要你更多的關懷)

3.你家裡有放置兔籠及給兔兔走動的空間嗎?
(註:注意不是倉鼠籠,是兔籠!!!成年兔的身型可媲美小型犬,籠的空間要足以讓兔兔伸展全身)

4.在兔兔有生之年(即以後的五至十年),你可以每天為兔兔梳毛,每隔幾天替牠清潔,並且定期檢查牠的牙齒和指甲嗎?

5.當你不在香港時,有人為你照顧兔兔嗎?

6.你到底有沒有興趣去了解兔兔的習性和肢體語言?
(註:坊間對兔兔有很多誤解,你願意去糾清這些謬誤嗎?)

只要有任何一條say no, 對不起, 你大概不適合養兔兔了!

翻譯自should i have a rabbit?,《teach yourself keeping a rabbit》
譯&註by cordero

otistou 2009-5-21 09:03:13 PM
讀translate真係唔同d wo=xd
Vinkivan 2009-5-21 10:38:03 PM
認同~ 以上六條問題都係要諗清楚先好決定養兔, 兔兔都係生命, 千其唔好當玩具咁買俾自己玩或者送俾人~!!
snowball 2009-5-22 10:25:43 AM
yeah!!!!!!!!!!!!!!!!!

lee度個個兔爸媽都會all say YES!!!!!#^74^#
老虎b 2009-5-22 10:56:22 AM
YES!
YES!
YES!
YES!
YES!
YES!#^52^# #^52^# #^52^#
wesky 2009-5-22 11:17:18 AM
加精加精~~  辛苦珍媽~~ #^39^#
cordero 2009-5-22 02:08:53 PM
其實我覺得呢個POST作用唔大,有幾多個人會乖乖地養兔之前做定資料搜集...
肯做資料搜集既人相信都全部SAY YES....#^37^#
elyse)) 2009-5-22 02:27:52 PM
對牙...機本上低過50%..個個一開始都話yes...
照顧起上黎,好多時都會唔想養...
Miyako)) 2009-5-23 01:18:34 AM
每一個衝動要養既人,一定話全部ok,但係養過就唔係咁講喇!
古古力;$ 2010-2-5 12:01:42 AM
我最初想養兔果陣
我都用佐兩個月既時間睇下資料先嫁
後來買佐個籠跟住見到有兔友既兔兔生佐bb之後比人領養我就養佐可可喇- -v
當然呢個兔友係不收費純領養既好市民喇
再之後又見到哈哈
成一碎先比個主人吾要見佢咁慘就養埋佢
不過佢個主人都幾好
包曬啲野比我吾收錢
應該之前都幾鍚兔兔既..
依家佢地既生活費用由我既零用扣
我仲設立佐一個兔兔基金由細開始keep起啲錢
有咩事都有啲錢睇病:051:
ping_1312 2010-7-16 10:33:38 PM
yesyes!

long~spirit 2010-7-16 10:54:54 PM
我買時係一時衝動,咩知識都沒,但我唔太信啲店員,不斷揾資料,而家都照顧得林B好好,我更願意承擔照顧佢既所有責任,愛佢都愛得幾瘋,買了日本籠$688,但知對腳仔唔好,個心不斷都想換咗佢,最終一個月唔夠都決定俾好啲既籠佢,但都覺得有機會腳仔受壓,再鋪露營墊係底(好彩佢乖、唔咬),但呢個責任我負得好開心,因為林B係我第一個仔^^
APPLE 2010-8-10 04:07:49 PM
哈~~我就係一時衝動買咗隻兔兔養既人,最近先知有呢個網站教人養。其實我養咗佢成七、八年...不過自問唔係一個好主人,好多時我都無理佢,只係俾糧同水佢,有時仲賴到兩、三個星期先幫佢清理個籠,就係當初無諗清楚。不過好彩我隻兔兔好禁養,咁耐以嚟都無咩病痛,只係最近有一晚佢好唔舒服,我就突然間醒覺,買得佢返嚟就應該好好對佢,而家我除咗要重新去學習點樣照顧佢之外,仲會話俾自已聽,要為買佢返嚟既行為負責。所以衷心希望大家養任何龍物之前都真係要考慮清楚。
fluffy 2012-10-11 09:05:36 PM

我買時係... 一見鍾情 Love at first sight  而非一時衝動...

快速發帖