《芒果脆脆蛋糕》

材料:(6吋蛋糕份量)
蛋..............四隻
糖.............110g
低筋麵粉........110g
牛油............50g
樂家杏仁糖.......五粒
芒果............三個
甜忌廉..........1/4罐

(1)先將全蛋和糖以高速打起(約三至六分鐘)
(2)加入已篩過的低筋麵份用膠刮輕力伴勻
(3)加入已隔熱水至溶的牛油用膠刮輕力伴勻
(4)倒入餅模
(5)放入已預熱180度的焗爐,焗約16分鐘至金黃色便成(焗爐溫度及時間, 會因不同焗爐而有不同, 可能需要自己嘗試調較)

於焗餅期間:
(1)把兩個芒果切粒備用
(2)把一個芒果切片備用
(3)把五粒樂家杏仁糖面層的朱古力刮走, 只要內裡的脆糖, 放入密實袋(排出所有空氣), 用木棍把糖拷打至碎粒備用
(4)把甜忌廉打起至cream狀

蛋糕焗好後:
(1)放於枱上待涼約五分鐘, 再倒轉放入雪櫃下層雪十分鐘
(2)待蛋糕雪好, 拿出來倒模, 把蛋糕面層薄薄片去
(3)從蛋糕中間切開兩片
(4)面層放開一邊備用`
(5)把蛋糕下層面鋪上一層簿簿忌廉, 然後平均放上已預先切好的片片芒果, 再鋪上一層忌廉, 然後把已拷碎的樂家杏仁糖平均鋪好, 再鋪上一層忌廉
(6)把面層蛋糕鋪上, 輕輕一按使蛋糕確保已"沾"實
(7)慢慢把忌廉鋪滿全個蛋糕
(8)把預先切好的芒果粒平均鋪面, 中間加上一堆碎粒樂家杏仁糖
(9)蛋糕側可以用狗牙膠刮刮紋

蛋糕製作完成!!

另分享其他蛋糕製成品

藍莓芝士凍餅

士多啤梨黑森林

士多啤梨芝士凍餅

焦糖鬆餅

粟米鬆餅

cordero 2009-5-21 11:50:23 PM
波子媽∼∼我又要我又要∼∼
快d整俾我地食∼∼∼#^5_002^#
Vinkivan 2009-5-21 11:51:49 PM
原帖由 cordero 於 2009-5-21 23:50 發表
波子媽∼∼我又要我又要∼∼
快d整俾我地食∼∼∼#^5_002^#

我睇睇時間上許唔許可整倒俾你哋啦~!!
不過如果方便拎嘅都應該係整muffin~!!
wesky 2009-5-21 11:51:49 PM
哇  好靚啊
芒果士多啤哩都係我既最愛 #^5_002^#
Vinkivan 2009-5-21 11:53:38 PM
原帖由 wesky 於 2009-5-21 23:51 發表
哇  好靚啊
芒果士多啤哩都係我既最愛 #^5_002^#

快啲叫亞芷學整俾你食啦~!!!:048:
cordero 2009-5-21 11:56:11 PM
可惜...我咩甜品都鍾意食...唔鍾意食muffin...
唔係我都可以試下係屋企整
[小懶] 2009-5-21 11:56:49 PM
哇....全部都好靚呀!!! #^67^#
你好叻呀!!識整咁多野!!
羨慕中...
Vinkivan 2009-5-21 11:59:49 PM
原帖由 cordero 於 2009-5-21 23:56 發表
可惜...我咩甜品都鍾意食...唔鍾意食muffin...
唔係我都可以試下係屋企整

點解唔鍾意食muffin呀??
咁就咁乜都冇嘅雞蛋蛋糕呢??
Vinkivan 2009-5-22 12:01:18 AM
原帖由 [小懶] 於 2009-5-21 23:56 發表
哇....全部都好靚呀!!! #^67^#
你好叻呀!!識整咁多野!!
羨慕中...

其實我都係初學者嚟, 仲有好多都唔識整咖~ 都唔算叻呢~!!
hamster1013 2009-5-22 12:19:58 AM
好勁呀~
芒果同朱古力我最鍾意食, 正~
不過, 我唔食芝士同凍餅........ ><

波子媽我都好想食呀!!!#^5_002^#
hh0 2009-5-22 12:33:29 AM
要同波子媽學下師先
我之前焗既粟米muffin d 粟米粒粒又乾又"un"
cordero 2009-5-22 08:54:26 AM
原帖由 hamster1013 於 2009-5-22 12:19 AM 發表
好勁呀~
芒果同朱古力我最鍾意食, 正~
不過, 我唔食芝士同凍餅........ ><

波子媽我都好想食呀!!!#^5_002^#

我同布甸媽岩岩相反呀...我鍾意食芝士同凍餅XD
MUFFIN都食,不過通常淨係食朱古力味(但係波子媽個焦糖MUFFIN又好似好好味BOR....)

helen_laam 2009-5-22 09:21:29 AM
d餅個個都好靚呀~~
真係好犀利呀~~
我只係o係家政堂焗過一次餅咁大把咋~~
哥次仲要係有老師一個step一個step咁教先焗得出...
Bolin 2009-5-22 10:46:01 AM
好靚,好有心機喎!!!#^39^#
Vinkivan 2009-5-22 05:13:00 PM
原帖由 cordero 於 2009-5-22 08:54 發表

我同布甸媽岩岩相反呀...我鍾意食芝士同凍餅XD
MUFFIN都食,不過通常淨係食朱古力味(但係波子媽個焦糖MUFFIN又好似好好味BOR....)

我睇下到時整MUFFIN定雞蛋蛋糕啦~!! 因為冇忌廉嘅先可以長時間拎出街呀~!!

快速發帖