珍珍原名b女,但兔婆話個名好娘wor....
而且又中又英...咁有個好錫珍珍既auntie話...兔爸姓黃,咁就不如叫珍珍la
於是我又學埋人地一齊叫"珍珍,珍珍..."
又順口,又嬌肖,又特別....仲九龍城坐擁龐大企業王國....
珍珍~永遠係我同兔爸一家人最珍貴既小寶貝#^39^#

大家又分享一下,兔名既故事丫
cordero 2009-6-3 01:38:51 PM
mami話....潮州話caca即係咬咬...唔知係咪真架呢
Jojo)) 2009-6-3 02:53:29 PM
:057: 咁咪好襯。。兔兔同咬咬
aoi2003 2009-6-4 11:45:40 PM
最細果隻叫WENWEN,,因為上手已經改既,開始佢已經識聽呢個名啦,就無謂去改啦

中間果隻就叫波波,,純粹第一次見佢果時佢既身形而定

最大果隻係兔爸將佢隻耳仔拉落黎果時個樣好似蝙蝠 ,,佢又係男仔啵,,所以改做蝠仔,,蝠同福又係同音...
ms_babii 2009-6-6 10:27:57 AM
我果隻叫搞基:056:
但我叫佢bb 0r牙b=v=
cordero 2009-6-6 10:34:30 AM
原帖由 ms_babii 於 2009-6-6 10:27 AM 發表
我果隻叫搞基:056:
但我叫佢bb 0r牙b=v=

其實呢~....點解要叫搞基仔呢.........#^76^#
明月 2009-6-6 01:07:13 PM
我隻豆腐花名字係因為她的
媽媽豆腐係白色(已到了彩虹橋)
爸爸boy boy係黑色(已到彩虹橋)
豆腐花的毛色似媽媽,差不多全白色
但就有一d黑色,好似整花左咁,
加埋一齊.....就變左豆腐花。
我姨生囡就叫佢做腐腐花,
我妹就叫佢做阿花,
有時我都會叫佢做阿花、因為貪方便
其斤 2009-6-7 01:39:53 AM
我家 大福 果名>︷<
因為岩岩番到黎時...
私想摸摸時>v<
佢總係張d手手腳腳縮晒落肚仔下面
加上又圓又大的屁屁
睇落去真係好似個日本草餅:021:
所以改名為 大福
小米 2009-6-7 04:22:01 AM
豆豆係因為佢BB時個樣同毛色都好似龍貓
而卡通龍貓叫totoro...所以叫豆豆了^^
choi_ching 2009-6-8 11:47:56 PM
原帖由 cordero 於 2009-6-3 01:38 PM 發表
mami話....潮州話caca即係咬咬...唔知係咪真架呢

係真架,,coz我都識潮州話
小糖^^ 2009-6-22 11:27:49 AM
bonedog 2009-6-22 03:35:53 PM
嗯..隻隻個名都有原因..
我記得第一次帶普樂去睇醫生, 連dr. betty 都問我點解改呢個名...
但...領養佢個時已經係叫普樂, 我地都諗住叫番原名..
而且番黎試過好多名都唔采..最後都係算, 叫番普樂
不過我地通常叫佢做"bb"/普樂b/臭b/臭bb...

因為反正鬧佢個時都唔可以叫佢個名..所以就...由佢啦
但其實番到黎之後我地決定如果第時要填英文名.將佢既英文名改成bolt...
因為佢成日閃電跑

快速發帖