珍珍原名b女,但兔婆話個名好娘wor....
而且又中又英...咁有個好錫珍珍既auntie話...兔爸姓黃,咁就不如叫珍珍la
於是我又學埋人地一齊叫"珍珍,珍珍..."
又順口,又嬌肖,又特別....仲九龍城坐擁龐大企業王國....
珍珍~永遠係我同兔爸一家人最珍貴既小寶貝#^39^#

大家又分享一下,兔名既故事丫
BB囡 2009-6-2 12:30:56 PM
哈哈~~你都話bb囡個名娘
可想言之當然係急先叫住
好慘....真係羞家
所以我好鐘意成日叫佢好多名
而家好多時叫佢(小小) OR bb囡
cordero 2009-6-2 12:35:45 PM
唔係呀...係兔婆覺得ja...
有次兔嫲係街市度話要買菜俾b女食
個大嬸搭口話,你都要整碎俾佢食ga la...
佢以為真係bb女個b女,笑死我
我覺得b女都係個好可愛既名,唔羞家呀...
我到而家都仲會乜b物b咁叫珍珍...珍珍b呀,肥b呀,傻b呀,臭b呀...
兔兔真係好似bb咁...
BarbaraFok 2009-6-2 12:48:10 PM
畢仔原名 Bugs Bunny
原本生長於一個外國人既家庭
不過佢地話大屋搬細屋
所以畢仔就黎左我屋企喇
佢地話冇真正同畢仔改過名
知係叫佢Bugs Bunny/ Bugs
所以我就直譯音"bugs"做"畢"喇
我阿嫂仲話叫小畢, 我話唔好, "小小"聲
叫畢畢, 我又成日叫錯"賓賓" (我阿嫂以前隻兔名)
所以叫左佢做畢仔
講開又講, 畢仔好好笑,
可能佢本身係一隻英文兔
開頭我同佢講野用廣東話,
佢唔埋我, 連眼尾都唔望下
要同佢講英文, 佢先知我同佢講野
不過依家畢仔已經係百份百香港兔喇:031:
BB囡 2009-6-2 12:48:49 PM
哈~~你同我一樣好鐘意一時叫li個名一時叫另一個名
之後我就比兔爸鬧話
你成日叫佢都唔同名,...人地當然唔理你啦
有時我叫佢(肥肥),(小小姐),(小小)
呵呵呵
BB囡 2009-6-2 12:51:23 PM
原帖由 barbarafok 於 2009-6-2 12:48 PM 發表
畢仔原名 Bugs Bunny
原本生長於一個外國人既家庭
不過佢地話大屋搬細屋
所以畢仔就黎左我屋企喇
佢地話冇真正同畢仔改過名
知係叫佢Bugs Bunny/ Bugs
所以我就直譯音"bugs"做"畢"喇
我阿嫂仲話叫小畢, 我話唔 ...

星期日我去左錦田俱樂部
之後我記得你好似話好近個邊
我行番出去時..係咁叫(畢仔..我係bb囡呀..我黎左啦)
唔知你聽唔聽到
仲比兔爸鬧我嘈嘈嘈
波丸媽 2009-6-2 12:53:50 PM
..............真失禮................
我家2小姐既名.............
好隨便地依佢地既身形同顏色...........兼順口而改的.....................#^76^#
BarbaraFok 2009-6-2 01:01:03 PM
:046: 係咩?
我聽唔到你叫畢仔呀
可能我聽緊左鄰右李大聲得滯
出面火燭都唔知....:054:
下次你行到去一條大直路
兩邊都有牆, 附近有間公廁既時候先大聱叫啦
我住果度附近, 同埋果度有回音架應聲d架:048:
BB囡 2009-6-2 01:13:01 PM
原帖由 barbarafok 於 2009-6-2 01:01 PM 發表
:046: 係咩?
我聽唔到你叫畢仔呀
可能我聽緊左鄰右李大聲得滯
出面火燭都唔知....:054:
下次你行到去一條大直路
兩邊都有牆, 附近有間公廁既時候先大聱叫啦
我住果度附近, 同埋果度有回音架應聲d架:048:

係咪有個亭仔個到...??我都有叫呀
兔爸話可能你住好入 OR你出左街先叫我停
elyse)) 2009-6-2 01:45:03 PM
ar b本名叫懷秋,(係一次聽到台灣某一個組合既男主唱個名所以改),英文名叫macaron
點知有幾次叫緊兔妹時(兔妹都叫ar b),兔b同人b都走過黎...
而且打字又唔洗煩,所以咪叫佢arb。

至於花侏因為她是侏儒兔
至於個花字,應該係兔妹改,等佢有上mini house個陣佢自己見到解釋啦...
不過平時我起屋企都係亂咁叫佢....
黑面神,侏侏,花花都係隨心叫:077:
cordero 2009-6-2 02:20:43 PM
我好鍾意懷秋同花侏個名呢~好襯佢地
ronniecheung 2009-6-2 02:55:39 PM
我以前喺幼兒中心做, 超錫一個叫斐斐的細路仔, 離咗職先養兔兔, 以為佢係男仔, 咪又叫番斐斐lor, 點知係女仔, 不過都唔會改 lu~

平時都會叫佢好多名, "BB" 係必然啦, 都會叫斐寶寶, 斐斐豬, 張斐, 肥斐, 兔爸就叫佢臭斐, 臭屎斐, 死斐女... 兔爸把口話唔錫佢, 但係佢諗野好多時都會諗斐斐先, 諗得仲細心過我, 口硬心軟!
elyse)) 2009-6-2 03:19:46 PM
原帖由 cordero 於 2009-6-2 02:20 PM 發表
我好鍾意懷秋同花侏個名呢~好襯佢地

係咩~我成日都比d fd 話我以為自己係斯人..
連兔仔都改埋d咁文雅既名...
我都想幫佢地改d可愛ge名...
如斐斐,丁丁,波波,布布呢d可愛型ge名
vice0926 2009-6-2 03:32:51 PM
mio個名好隨心ga ja~買佢返黎果時望住佢..就諗起呢兩個音..所以就叫mio啦~
而平時其實係勁少會叫佢mio..
多數係mimi,妹妹((雖然佢係男仔= =)),bb以及豬仔 XD

hachi呢個名其實係取自日文數目字8..
因為佢大腳八..........
呢個原因已經比人笑過好多次= _ =
平時多數叫佢衰妹同埋肥妹仔~

preter個名雖然唔係我改~
不過都有因由ge~
就係簡簡單單因為佢個樣似preter rabbit啦~~~
而我平時鍾意叫佢preter仔~prepre~同埋屁屁 =w=
笨﹏s!u〞彌 2009-6-2 04:44:04 PM
我記得有人話綿綿依個名特別...而點解我會改依個名呢....
係因為買佢番黎過時....我本來想改綿綿個名叫做..斑斑....
就後我覺得好奇怪...所以就繼續想....:011:
當我第一次摸綿綿時....覺得綿綿ge BB毛 好似綿花咁軟....
所以就叫左做綿綿喇....我又覺得依個名幾順口
現在佢已經記得自已個名叫綿綿了 :039:

快速發帖