依家我係一個中六生
都成19歲,,,
見到第時搵工...好似個個都唔係搵得好多咁
都一萬左右....又多洗費,,第時都唔知點生活
wm20472 2009-6-8 08:06:22 AM
可以搵到一萬已經算唔錯
量入為出, 七成用, 3成儲
一定要進修, 才能賺更多的錢
兔仔怡v3v 2009-6-8 10:13:54 AM
老實說...
係依家呢一個社會黎講...
搵到一萬錢已經係好好既人工黎...
唔好話你依家中六出黎搵野做好難丫...
想當年我中五畢業出黎都係一額汗呀...
自己好冇方向...又唔知自己想做咩...
搵工真係好講際遇...
有時你讀完個一科出黎投身社會後未必一定會有太大既幫忙...
明白你係好擔心自己既將來...
但如果未有工作經驗...
始終都係由細做起會比較好...
唔係話進修唔好...不過個人覺得你應該找到自己既方向先再去進修囉

以上純屬個人意見:054:
波丸媽 2009-6-8 11:37:36 AM
唔好睇少呢一萬, 唔易賺架
仲要唔係中七出黎一定有一萬,可能大學生出到黎都冇tim
洗費呢d野係靠自己賺幾多而分配
樣樣野都有平有貴,係睇自己選擇點洗
加油呀~~~年輕人~~~呵呵呵呵

BB囡 2009-6-8 12:13:01 PM
你要有心理準備
你岩岩出黎搵工係好小機會會有一萬咁多
因為而家經濟問題,同始終冇經驗
就算學歷高都未必搵到好工
要搵到一份岩自己既工都唔易嫁
好似我而家咁,想轉工,又驚轉左會小左人工
但身為女仔一定要(草)d $好...
smallsuishan 2009-6-8 01:27:36 PM
yes 一萬蚊 大學生都未必搵到
做住先!! 起碼可以睇下自己對呢行有冇興趣
進修就最好啦 至少有升職既機會 轉工都易D
wesky 2009-6-8 01:45:03 PM
依家覺得有一萬蚊個月都已經好好 :059:
進修就一定要啦
elvisli 2009-6-8 02:56:48 PM
而家個市..如果係冇工作經驗的話..搵到7000都已經好好
BB囡 2009-6-8 03:20:41 PM
原帖由 elvisli 於 2009-6-8 02:56 PM 發表
而家個市..如果係冇工作經驗的話..搵到7000都已經好好

講得好岩..
個時我出黎做野冇經驗
都係得5500....
真係好慘..不過好過冇野做呀
lingyan 2009-6-8 03:49:45 PM
讀完大學都未必搵到一萬,
我幾個朋友都大學出黎,而家做緊個份工都係得8千幾蚊。

而家讀完大學已經唔代表一定有高收入,
只係多幾份工俾你見,月薪都唔係好多。
如果無工作經驗仲要俾人壓低個價tim~

洗駛係你自己可以控制既野,
細個乜野都係攤大手版問屋企人拎,
到你出左黎做野,乜都自己俾錢,就發現原來一個月自己都駛唔少錢。

我自己搵既第一份工,都係得5千蚊月薪咋~
BB囡 2009-6-8 03:54:50 PM
唉...唔好話呀
而家我都係得8000到
真係嫁...自己要搞掂晒d野時..先知$真係用得好快...
(草)都唔係可以(草)到好多
akaicathy 2009-6-8 05:53:20 PM
我今年high dip畢業
如無意外出年就會大學畢業
自己都好驚前途問題
如果搵唔到工 唯有將e+份part time轉做full time先:059:
otistou 2009-6-8 09:44:15 PM
咁咪save 得好少...???!!!
咁大個marriage 果d 點算= =
hh0 2009-6-8 10:45:40 PM
甘又唔使太擔心
將來一路做野一路累積工作經驗
再進修下, 人工就會高D啦
到時再慢慢儲$$,
我比較幸運已經打滾甘耐, 人工都唔錯啦
不過今時今日又一樣擔心幾時被cut......
lingyan 2009-6-8 11:09:38 PM
原帖由 otistou 於 8-6-2009 09:44 PM 發表
咁咪save 得好少...???!!!
咁大個marriage 果d 點算= =

無法ga,好似我咁,我同兔爸二個人夾埋先搵得個萬零蚊,
自從出黎做野,就無再問屋企拎過一蚊,
乜野電話費、上網費 等等…乜野都係自己交返~

想結婚咪將註冊同擺酒分開囉,
又抑或係旅行結婚算數~
而家我地都係咁諗 XD
閒閒地搞個婚祝都要十幾廿萬………… /_\

快速發帖