我最近買左本書叫: 「五體不滿足的太郎」
唔知你地有冇睇過呢?
本書既內容係講述太郎患病經過,如何樣克服失去左四肢和耳朵的殘障,好努力地生存到現時已經11歲了.

紅毛犬太郎一歲半左右時患上了血栓塞而令到牠的四肢.耳朵木乃伊化,需要切除4隻腳和尾巴,而耳朵亦因病自行斷掉....

主人是一個獨身的老爺爺,與老爺爺93歲的媽媽,因為他們對於照顧一隻殘障狗感到十分吃力,再加上佢們見太郎手術後不能四出玩耍好可憐,想讓牠安落死好了.

不過,醫治太郎的獸醫先生,親身目睹太郎從患病到康復,認為太郎這麼努力堅持活下去很不容易,實在不忍心處死牠.於是,他決定收養太郎..

太郎的舊主人老爺爺,也會時常去探望太郎,陪伴牠.不幸地,老爺爺死於一場意外,令太郎曾經一度抑鬱,口吐蛔蟲,食慾不振......

書的後半部份開始描述太郎如何以堅強既意志力,克服沒有四肢和尾巴的問題,好好努力活下去……以及太郎與另一隻被遺棄的貓貓的生活故事.

太郎說:我只是想努力活下去而已!
本書既目的不是要賺人熱淚,而係想大家明白到不論遇到什麼困難,都要努力向前.

給所有寵物父母:不論寵物有多大的病痛,只要牠們不放棄自己,我們也不要放棄牠們,因為我們就是牠們的未來,只要我們一句說話,足以決定牠們的生命,是停下來還是繼續前進………

wesky 2009-6-8 02:41:33 PM
太郎係一隻好可愛既狗狗,  雖然無左手腳, 仲好堅強 :020:
cordero 2009-6-8 02:45:57 PM
兔兔好堅強架~
佢地永遠都唔會放棄自己
珍珍佢一直都好乖好努力呢
其他兔兔都一樣,我相信
BB囡 2009-6-8 03:17:02 PM
本書一定好感人
就咁聽你講..個心都諗到好多野出黎
岩既...只要動物仔唔放棄自己
我地做主人既都應該開開心心咁陪佢過
hamster1013 2009-6-8 03:31:29 PM
無錯~
只要佢哋唔放棄自己,
我哋又點可以放棄佢哋呢!!!

太郎真係好堅強呀!!
佢個樣好可愛#^80^#
karen195 2009-6-8 04:27:33 PM
太郎好叻仔呀~~
活左11年了~~佢的表情明顯,佢好樂觀面對~好堅強~:010:
shanshan 2009-6-8 05:23:25 PM
大郎你好堅強呀~!!!
笨﹏s!u〞彌 2009-6-8 07:57:51 PM
好感動呀~
太郎 克服了沒有四肢和尾巴的問題,
牠比所有人(狗)還要努力的生存
牠真的好堅強:061:
波丸媽 2009-6-8 10:36:15 PM
其實,太郎雖然行唔到,但佢會用自己個肚,加埋d好短既四肢(切淨左20cm既四肢), 周圍爬.......第二張圖果種爬法........

Vinkivan 2009-6-10 04:18:22 AM
其實無論人同動物都係一樣, 即使身體殘障, 佢哋依然係有生命、有思想, 所以, 我哋唔單唔應該放棄佢哋, 而且應該加倍照顧同關心, 令佢哋嘅一生活得更精彩~!!
嘉欣 2009-6-10 07:52:28 PM
太郎真係好堅強,如果係我冇左手腳,我都唔知我可唔可以咁堅強地生存

快速發帖