噚晚起身去廁所,
跟住去睇下布甸,
點知突然見到有嘢喺隔離郁,
一望之下.......原來係大強(唔係細細隻嗰d小強), #^71^#
勁驚, 即刻閃開, 但諗諗下又驚佢搞布甸,
正諗住鼓起勇氣想踩o既時候,
佢已經唔見咗.......... #^73^#
咁你哋會用咩嚟殺佢?
屋企有兔兔,
唔敢用殺蟲水,
唔知市面上嗰d煙霧用唔用得呢?
又或者有咩方法呀?
elyse)) 2009-6-10 07:20:32 PM
我試過窗外飛左隻小強入黎起AR B個籠隔離..
唔知點解本能反應捲起本書打落去...
點知太細力打唔死,就用牛皮膠紙貼實佢...:077: 整死佢
光之天使)) 2009-6-10 07:25:58 PM
嘩...
比我真係本能會即刻閃開...

牛皮膠紙貼實....你很強:010:

屋企有兔兔,我唔會用殺虫水/噴霧/煙霧等等...
始終都係化學野~
試下藥餌~貼係d櫃邊,兔兔去唔到既地方,
夜晚關左籠,係籠出面放"強強屋"唔知得唔得?
hamster1013 2009-6-10 07:31:39 PM
嘩~ elyse你好勁呀!
俾我真係唔夠擔咁做,
我次次見到小強, 大強,
第一個反應就係......彈開~

回覆 光之天使
我屋企都試過放藥餌,
但係布甸乜都咬同乜都食,
所以唔敢再放藥餌,
驚大小強未食之前,
布甸已經食咗.....#^71^#
光之天使)) 2009-6-10 07:35:45 PM
有隻藥餌係一餅黑色既野~
d藥餌係個黑盒仔入面,會引d強強走入去食果隻~
你用果隻貼係d櫃門度~咁樣得唔得?
smallsuishan 2009-6-10 07:39:41 PM
你地好勇...
我由細到大最怕就係小強
我見到一定會喊.....
wesky 2009-6-10 07:40:35 PM
用拖鞋, 掃把, 報紙打 :013:
[小懶] 2009-6-10 08:09:16 PM
我會離遠搵本好厚既書掉落去壓死佢=.=
或者用掃把打>,<
上星期先同外面飛入黎既大強搏鬥左個幾鍾#^56^# 諗起都驚><
之後我見惠康有隻話人畜無害既環保殺虫水,就買返去噴晒所有兔仔去唔到既地方~
Goody09 2009-6-10 09:05:00 PM
我通常用小強屋...入面d膠紙好強..中間放d藥餌(本身d藥餌係無毒性)..小強一定捉到...放係兔兔咬唔到既地方
Jojo)) 2009-6-10 09:11:49 PM
#^81^#
勁驚小強!!
驚所以飛蟲類!! (include 烏蠅,如果我唔知係烏蠅)#^40^#
hh0 2009-6-10 11:16:28 PM
見到都係用報紙, 拖鞋一野打落去, 絕不能手軟
然後周圍再噴一次殺虫水
係對人畜無害果隻
但唔會定期噴
呢2年來只噴過一次
vice0926 2009-6-10 11:25:44 PM
我會用清潔劑,例如萬潔靈之類
因為清潔劑都可以拿死佢~
最近發現漱口水都得~
不過如果太大隻我會選擇生擒佢..
搵d盒捉住佢~
最好係透明..因為你可以確保捉住左佢..
FATO_W 2009-6-10 11:48:38 PM

回復 12# 的帖子

捉住左佢我會唔敢打開個盒 -_-
喵女)) 2009-6-11 12:43:15 AM
我叫人幫手算...但....牛皮膠紙實在太強..
Vinkivan 2009-6-11 01:10:20 AM
曾經有人教過, 可以喺櫃邊, 渠口位, 窗邊擺放臭丸, 比起藥餌更有效, 因為小、大強都係怕臭丸陣味嘅, 所以, 櫃邊, 渠口位, 窗邊係佢哋最鍾意去嘅地方, 擺咗啲小、大強就唔會入屋喇~!!
雖然我未試過(因為我屋企住咗幾年都冇出現過小、大強), 但教我嘅呢位朋友家住正食肆樓上嗰層, 初初住嗰陣成日都會有大強出現, 後嚟用咗呢個方法, 就冇再見過佢哋出現喇~ 都KEEP咗年幾冇聽佢講過LU~!!

PS: 但臭丸當然都係放喺兔兔唔會去倒嘅地方啦~!! 不過我諗櫃邊, 渠口位, 窗邊, 兔兔都應該唔會去到嘅~!!

快速發帖