7號係i love r買左隻兔兔,sales話佢有兩個幾月...
但係我琴日帶阿寶去body check,醫生話阿寶最多得個零月同埋眼睛發炎...
佢得0.31kg 重咋,細小得令人憐憫的傢伙!!!
我都唔想追究d咩,只係覺得點解兔兔咁細就要離開媽媽,比人賣尼賣去
太細ge兔兔難養易病,所以我一定會加倍咁照顧好阿寶!

elvisli 2009-6-13 05:18:38 PM
如果有做Research都知兔店通常都報大數..要追究都追究唔到

試問兔兔唔細細隻.圓碌碌咁又點引到你買佢番屋企...

太細未戒奶既兔好易養唔大

所以幾時都話領養好

做完bodycheck十分好..而家最緊要醫好眼仔.同埋有正確飼養方法..

有地方唔明的話歡迎問下兔友

亦都可以分享下兔兔個籠比大家睇下有冇地方需要改善
kumi)) 2009-6-13 06:19:26 PM

回復 2# 的帖子

我都知佢地會報大,不過冇諗過大咁多姐,e生話最多得個零月,姐係都有可能得一個月!
我幾時有話要追究?!我根本冇諗過追究!!!
我揀兔係合眼緣同埋精靈,同細細隻圓碌碌冇關係!!
我都想領養,領養唔到有咩辦法?!!??!????
多謝你ge關心= =

elvisli 2009-6-13 06:28:35 PM
唔岩聽可以唔聽

你分享得你既意見,當然係想人地都比意見你

我意思唔係話你想追究

而係講比你知追究都無用

我只係講出點解人地要賣咁細細隻既兔.並唔係話你因為佢圓碌碌先昆到你買佢

亦都係講番協養始終係最好.
一來唔洗擔心健康問題
二來有人教你點養
而唔係責備你唔領養係錯
ronniecheung 2009-6-13 08:33:56 PM
我以為 ilr 係金魚街度比較好的寵物店.... 我仲成日幫襯....
wesky 2009-6-13 08:45:39 PM
近排見到唔少case, 係旺角買既兔都有病 - 呼吸道感染+皮膚病, 係I 心兔買
買兔送兩隻病, 醫返都唔見幾千
所以如果買兔, 千萬唔好去旺角
D人行完一間去另一間, 間接將病毒帶左去第二間鋪

ilr 賣既倉鼠, 天竺鼠都係"好""細"隻
kumi)) 2009-6-13 08:49:49 PM

回復 4# 的帖子

不好意思,誤會了你的好意#^56^#
光之天使)) 2009-6-13 08:52:12 PM
我係買TOTAL之前已經黎呢個壇度睇...
以前自己都成日去旺角行睇兔兔/魚

本來之前都想去旺角買架~
不過實在好遠,咁遠太兔兔返黎唔係幾好...
而且旺角既寵物店聲譽都唔好...其實用心諗下就知..
一日咁多人行黎行去~摸黎摸去~
就算唔接觸兔兔,係呢D嘈雜環境下既兔兔,一定已經神經緊張,
而且金魚街既衛生情況唔係差都唔可以話好~
所以....

不過既然依家BB兔已經黎左你屋企~
你又帶佢睇左醫生,你肯去睇VET都係真心想照顧兔兔既~
咁就要睇多D資料好好去照顧佢喇~
因為兔兔係頭幾個月都仲係好脆弱~
kumi)) 2009-6-13 08:52:41 PM
我都係網上面見人話ilr  ok先去><
不過佢D野真係幾平ge.....
kumi)) 2009-6-13 08:55:39 PM

回復 6# 的帖子

真係阿;我上次見d天竺鼠毛都未出齊!><
kumi)) 2009-6-13 08:59:00 PM
我未買阿寶之前都有睇開呢個論壇^^
唉~宜家覺得寵物店 都係冇間好#^77^#
sue427 2009-6-13 09:03:39 PM

回復 10# 的帖子

乜天竺鼠唔係一出世就有毛啦咩?
不過,我上次去睇,真係好細粒啊,
同我屋企既天BB差唔多大細,不過我屋企個D得兩個禮拜大……
唉,睇見都心痛…
hh0 2009-6-13 09:09:03 PM
elvisli你甘直又真係好易令人誤會既
我地就梗係知你一番好意
kumi)) 2009-6-13 09:46:25 PM

回復 12# 的帖子

我見到有毛..不過唔係好多囉;
天bb是倉鼠嗎?=)
hh0 2009-6-14 01:01:31 AM
天bb是指小天即天竺鼠
一出世就有毛架
同成年天竺鼠一樣