我第一次養兔仔;;
係兔協領養''
佢未批不過我想知多d先~
{{ 其實佢話打尼quiz我'' 佢d問題難唔難架-_-''
    仲有佢批兔仔比人既機會大唔大''
    有好多網友都話領養唔到-3- }}

我見過係太子x兔廊d草都0k平;;
其實佢d草好唔好架?
會唔會令到兔仔腸胃有事?
anD''
草可以擺幾耐?
會唔會擺得耐會唔新鮮?
我養一隻0nlY''
每次買草應該一次過買好多定係一段短時間買一次?
每次應該買幾多到?
有邊隻草會比較好?

我係學生0nlY''
冇咩錢的''
希望D草唔好咁貴啦=(
我好多野問添''
好長氣-__-
不過我真係好想照顧好一隻小動物''
唔想令佢有事..
希望各位幫下手..:050:

上面呢張我有mami隻手;;

唔知個籠加墊得唔得呢=(

丫鴉;;)) 2009-6-20 12:31:08 AM
哈哈;;
因為我養開狗仔架;;
我怕我會答左狗仔既野出尼=p
每個月300我應該0k=)
因為我真係唔想靠屋企人><
akaicathy 2009-6-20 12:33:13 AM
原帖由 丫鴉;; 於 20-6-2009 12:21 AM 發表

籠..我有個狗籠'' 睇下可唔可以改做兔籠''
因為我都見有人咁做'' (其實咁樣得唔得架-__-)
仲有;;
我好感謝咁多位答我既問題先''
不過..到底一隻兔仔一個月大概食幾多草@@
如無意外;;
-我會養貓貓兔-
好多 ...

你可以放張籠相比我地睇嗎?
要留意唔好用網底既籠 兔仔會好痛好辛苦
最好就平底 同埋籠要夠大
食草量方面要睇下咩品種同幾多歲
我隻兔兔係獅子兔 11個月大
1個月食1包半momi草 約$200
1包係5.5lbs, 佢大約食7 lbs到
丫鴉;;)) 2009-6-20 12:45:58 AM
個籠我未拎出尼牙''
放左係花園個櫃-3-
個籠都有放得入一個雪橇''
都唔算細;;
不過佢係網底=(
我有諗過放膠板入去''
再用野圍左個籠較低既部分;
以防d墊料趺出尼;;
不過我2+怕既係個籠側邊果d網會唔會"kick"到佢地d手仔''
因為始終狗籠d網空隙係大d -______-""
lingyan 2009-6-20 12:57:29 AM
如果可以放得入雪橇應該都幾大,咁個底可以放膠板,
但兔兔一定唔可以放花園,要放入室內bor~
阿蚊 2009-6-20 02:01:59 AM
唔計一開頭買既野
平日日常開支我大約都係使200蚊度...
不過你養左有時又會買下D唔係必需既野畀佢
又會使多左low..
但係兔仔既醫藥費就真係要諗定..
睇一睇, 有藥食都會要八九百
如果屋企人唔可以支援既...你要考慮清楚
大富翁 2009-6-20 03:02:07 AM
我建議你應該依加開始要草$啦!
準備定日後!如果兔兔病左都起碼有d 資金ma
兔兔好健康咁就可以留反黎俾兔兔絕育ma!
wm20472 2009-6-20 07:57:13 AM
狗籠一般係網底, 會令兔兔生腳瘡, 你要加墊 (不要網底或豬仔板), q兔買最平
你重可以考慮加層板 (~$25) 比兔兔跳上跳落
你可post相上來比大家比下意見
cordero 2009-6-20 08:57:43 AM
如果你未有經濟能力,建議你儲定$5000以上先好養兔兔
或者屋企人願意無限支持兔兔既醫藥費
珍珍算係長期病患,每年醫藥費連平日開銷,一年洗費大約一萬蚊多少少
所以養兔前真係要諗清諗楚
兔兔比狗狗脆弱
丫鴉;;)) 2009-6-20 10:56:14 AM
好多謝咁多位先=)
相我會盡快p0上尼''
如果話加墊既wa;;
個呎吋會唔會唔岩架?
我mami話有時可以放下兔仔出花園一陣;;
( 當然係有我睇住先放啦:;; 同埋放完都會同佢清潔返! )
其實可唔可以放架?

個狗籠,, 我冇記錯我之前隻8哥bb係成隻手伸到出尼''
( 當然都收得返入去啦-.- )
換言之兔b係絕對伸到隻手出尼;;
呢個情況有冇問題?
會唔會整到佢架?
阿蚊 2009-6-20 03:33:17 PM
#^22^# 我個人唔太建議兔仔出街...
兔兔乜都會放入口...有時真係唔知佢食左D乜落肚..
而且花園始終有昆蟲同小動物..
我覺得畀佢係o個度行會增加患病既機會..
最好都係畀佢係屋企四圍行..
屋企D地會乾淨D...而且你又可以預計到有D咩佢會接觸到ma#^22^#
丫鴉;;)) 2009-6-20 03:43:26 PM
哦..明白!
我會盡快p0相了
丫鴉;;)) 2009-6-20 03:59:56 PM
相來了=)
係第一頁=)

丫鴉;;)) 2009-6-20 08:37:34 PM
up左相啦;;
搵人睇下啦=)
wesky 2009-6-20 09:20:13 PM
個size 都 ok
可以加幾塊木板做底