我第一次養兔仔;;
係兔協領養''
佢未批不過我想知多d先~
{{ 其實佢話打尼quiz我'' 佢d問題難唔難架-_-''
    仲有佢批兔仔比人既機會大唔大''
    有好多網友都話領養唔到-3- }}

我見過係太子x兔廊d草都0k平;;
其實佢d草好唔好架?
會唔會令到兔仔腸胃有事?
anD''
草可以擺幾耐?
會唔會擺得耐會唔新鮮?
我養一隻0nlY''
每次買草應該一次過買好多定係一段短時間買一次?
每次應該買幾多到?
有邊隻草會比較好?

我係學生0nlY''
冇咩錢的''
希望D草唔好咁貴啦=(
我好多野問添''
好長氣-__-
不過我真係好想照顧好一隻小動物''
唔想令佢有事..
希望各位幫下手..:050:

上面呢張我有mami隻手;;

唔知個籠加墊得唔得呢=(

small_tra 2009-6-20 10:39:25 PM
因為我以前岩岩養o既時候~都係用狗籠~!

因為兔兔~唔係一開始就識去toilet~會周圍痾~

d尿尿會痾到出黎~搞到成地都係~!

如果有$~籠都係百幾~2百幾蚊到,
seefun 2009-6-21 01:06:00 AM
用狗籠養兔兔真係要小心改裝,曾有兔因籠的隙闊而整親腳.
所以就算在籠底加上板都要特別小心籠四邊的隙,尤其前後底部有橫枝
會和底板形成一窄長隙,兔兔手腳攝左入去kick住一驚爭扎就容易骨折.
還有出入口的下邊的隙都要封好呀.

兔兔和狗不一定可以相處到,家有狗狗要小心考慮是否要養兔喎.

兔兔食草量會因草的口味,身形,食量同年紀而隻隻不同.草合口味會食多d,
體形大又會食多d.而且每隻兔挑草和浪費亦唔同.
兔兔對口味好堅持,所以開始養要俾番佢食開的草不要立即轉草,
可以先買袋裝草,亦可試買多幾種不同牌子的袋裝草,
觀察下佢的食草量和對唔同草的接受度再決定買箱裝草吧.
草係會隨著存放的時間而慢慢變黃走味的.
一般箱草保存得好可以放兩個月到.
丫鴉;;)) 2009-6-21 01:26:34 AM
原帖由 seefun 於 2009-6-21 01:06 AM 發表
用狗籠養兔兔真係要小心改裝,曾有兔因籠的隙闊而整親腳.
所以就算在籠底加上板都要特別小心籠四邊的隙,尤其前後底部有橫枝
會和底板形成一窄長隙,兔兔手腳攝左入去kick住一驚爭扎就容易骨折.
還有出入口的下邊的隙 ...

我係兔協領養'' 係咪要跟返佢食開果隻?
我屋企已經冇狗狗了;;
放心=)
seefun 2009-6-21 01:41:37 AM
兔協用開的是Oxbow和Nutrition expert (NE) 的 Timothy 草, 都是有牌子的草.
兔兔食開肯食,食番也ok架.^^
丫鴉;;)) 2009-6-21 01:57:52 AM
0h..好的!
我已經plan定搵工架啦"
要搵錢養佢!
丫鴉;;)) 2009-6-21 02:08:12 PM
好的.. 我會問清楚=)
lingyan 2009-6-21 06:39:59 PM
其實如果你屋企係有位放多個籠,
不如你去平平地200蚊左右買個ab籠,
會大過你而家呢個狗籠,
丫鴉;;)) 2009-6-21 07:19:43 PM
200蚊買到個籠大過呢個?
係邊度有得買?
bonedog 2009-6-22 03:54:45 PM
兔協都有架啦
其實買個籠都係2百幾蚊.(一般正常既成兔籠都大過狗仔籠)
我用緊alex紫色底
老實講我就咁睇你個籠好似真係細左d..
因為你隻雪橇bb黎..
兔籠最好有3隻兔兔可以申長攤係到既身位~
而且闊度一定要夠兔兔攤直先好, 如果兔兔仲係6.7個月到, 有機會再大d..
同埋你入面計番放埋個廁所之後個籠位又會小左d..
所以最好計埋放左廁所有2~3個兔兔申直個身既身位

呀, 另外如果初初接兔兔番屋企最好都唔好放佢係花園先, 因為兔兔一驚抵抗力會低..
仲有最好一歲先試下放兔兔係花園..(當然要了解左自己隻兔兔先)
唔係有咩事上黎都未必肯定係咩野原因
最好等佢熟習左屋企, 人, 之後先慢慢試下放佢係花園
但要留意自己花園, 如果有農藥既就唔好放啦.
更要清楚知道自己個花園有無對兔兔有害甚至有毒既植物
而且放兔出花園事後一定要同兔兔清潔手手腳腳

丫鴉;;)) 2009-6-23 01:17:47 AM
原帖由 bonedog 於 2009-6-22 03:54 PM 發表
兔協都有架啦
其實買個籠都係2百幾蚊.(一般正常既成兔籠都大過狗仔籠)
我用緊alex紫色底
老實講我就咁睇你個籠好似真係細左d..
因為你隻雪橇bb黎..
兔籠最好有3隻兔兔可以申長攤係到既身位~
而且闊度一定要夠兔 ...

我果隻係阿拉斯加雪橇;;
大左既話企係度隨時高過一個人果d w0= =
snowball 2009-6-26 10:23:46 PM
養兔除第一次由零開始的支出外.如樓上各兔友所述.草的費用不太大.
以自己經驗中.初時什麼都不懂.有病睇醫生是最貴.最初買兔回家.傷風已睇兩次醫生.共約仟壹圓.現剛造完絕育手術(兔女).也要仟肆圓.
想信妳要開家庭會議.
vickymcchong425 2009-6-30 06:36:49 PM
我什果啫喱係食緊MOMI 1ST CUT,佢另外有分2ND CUT,不過我建議食1ST CUT好D,因為2ND CUT比較多葉,兔兔要靠食D粗枝黎磨牙,1ST比較多粗枝,但有D兔兔未必肯食,所以你要試下比佢地食....不過你唔好買個D細包袋裝試呀....因為我發現D草同大包裝有D唔同...所以你可以買包5.5lbs裝比兔兔試下....如果兔兔肯食你先考慮買11lbs裝,因為平d....
bonedog 2009-6-30 07:22:27 PM
原帖由 丫鴉;; 於 2009-6-23 01:17 AM 發表

我果隻係阿拉斯加雪橇;;
大左既話企係度隨時高過一個人果d w0= =

但係我睇你先前放出黎個張相個隻狗, 係狗bb黎架wor
我見佢個竉好細..:059:
燒雞。﹏。)) 2009-6-30 07:32:16 PM
請問在兔協領養左邊一隻兔兔??

我見到d待領養兔兔全部都好可愛咁:053:
丫鴉;;)) 2009-7-3 12:30:47 AM
原帖由 bonedog 於 2009-6-30 07:22 PM 發表

但係我睇你先前放出黎個張相個隻狗, 係狗bb黎架wor
我見佢個竉好細..:059:

個籠.. 我細佬form 2'
佢可以成個人坐入去啵- -
同埋我果隻係alaska n malamute;;
係大種狗;;
佢2+未大定;;
企係度都有一米五-.-
咁我相信個籠起碼大過兔協d籠先=.=

快速發帖