我想問下我第二哥隻兔仔0係26/6 將會做絕育手術, 當手術完左之後, 我應該要注意d咩呢???例如, 需要準備一條毛巾比佢, 幫佢保溫????

仲有a, 我想知道草粉點開?係咪好似開比人類BB食哥D糊仔咁…..之後再用針筒餵佢食???
Jojo)) 2009-6-22 01:38:53 PM
boy or girl ah????
尤尤 2009-6-22 01:45:28 PM
你係邊度做架??
如果係BETTY度做...
佢會教佢你點開草粉....
同教埋你點餵...

宜家呢D天氣最近要帶冰種....
唔係會中暑架啦...
其實唔洗帶毛巾都得...
因為佢地手術完左...體溫會下降...但宜家天氣太熱....
所以都唔洗...
Peiian)) 2009-6-22 01:51:41 PM
原帖由 Jojo 於 2009-6-22 01:38 PM 發表
boy or girl ah????

She is girl:053:
Peiian)) 2009-6-22 01:52:45 PM
原帖由 尤尤 於 2009-6-22 01:45 PM 發表
你係邊度做架??
如果係BETTY度做...
佢會教佢你點開草粉....
同教埋你點餵...

宜家呢D天氣最近要帶冰種....
唔係會中暑架啦...
其實唔洗帶毛巾都得...
因為佢地手術完左...體溫會下降...但宜家天氣太熱.... ...

我係澳門做……

咁係咪需要帶定冰種????
Man 2009-6-22 03:09:19 PM
你係狗房做?@v@
狗房好似有隻兔仔,
如果去狗房探下佢~^^
尤尤 2009-6-22 05:06:45 PM
原帖由 Peiian 於 2009-6-22 01:52 PM 發表

我係澳門做……

咁係咪需要帶定冰種????

澳門熱唔熱??
我諗同HK一樣...
帶定好D...
Peiian)) 2009-6-22 05:49:53 PM
原帖由 MAN 於 2009-6-22 03:09 PM 發表
你係狗房做?@v@
狗房好似有隻兔仔,
如果去狗房探下佢~^^

上個星期我有去到, 不過冇時間睇, 要take care我另一隻兔女…..你知吾知係咩種
Peiian)) 2009-6-22 05:52:45 PM
原帖由 尤尤 於 2009-6-22 05:06 PM 發表

澳門熱唔熱??
我諗同HK一樣...
帶定好D...

勁熱囉…..又焗….見到兔仔們都熱到冇心機, 比舊冰種搵保鮮袋包住佢, 然後再用一個冇用
MOURINHO 2009-6-24 11:50:04 PM
做完手術前..都係比多d草比佢食...而且確保兔兔屋企所有野清潔好哂....手術後,要盡快帶回家中...怕兔兔身體不息..太熱啦...而且兔兔手術後會身體較為虛弱....如果佢主動食野都好...都要餵定草粉.....只於草粉開法..我唔太正確...
應該開到唔太稀和太(傑)..就可以....避免兔兔太大動作..影響傷口....保持餵草粉同水水....

而且留意..現在夏天....你帶佢睇醫生要留意佢會好熱.....
最好盡快帶到診所...因為兔仔好怕熱....
加上....寵物袋內...要有一支雪到冰左咁水...加上用毛巾包好...放左寵物袋內.可以幫佢減少過熱情況...

最後..我建意...夏天我一定會坐的士去...起碼唔會怕佢中暑...手尾仲長~

最後祝你兔兔手術成功...健健康康
vice0926 2009-6-25 03:23:05 PM
除左消暑問題..
仲要幫兔兔籠子切底清潔消毒~
準備尿墊..拎開晒d雜物..
盡量比一個舒適寬敞ge空間佢休養..
唔洗急住關心佢搞住佢~
比一個寧靜ge環境佢~
心情好自然傷口都快好d~#^28^#
紫貓)) 2009-6-25 05:44:18 PM
如果做完初初佢唔食野...
就唔好勉強佢...係正常..
由佢定左...d藥力過左就會好好d
自自然然會食嫁la
Man 2009-6-28 12:02:33 PM
佢係家兔.
女仔..佢絕埋育就會比人帶返屋企架喇~

快速發帖