昨天晚上,收養了一隻兩個月大的唐狗bb,但就係咁出現問題了,而家我家兔兔成日唔肯走出廁所,如果見到狗狗bb時,佢後腿雙腳仲會踏地,平時佢係屋企都好大膽,不過唔多理人,但而家佢成日縮埋係廁所,咁應該點先可教佢地兩個一齊相處?:056:
p.s我隻兔比隻狗大1.5倍的:078:
lingyan 2009-6-29 03:32:59 PM
無辦法~
等佢慢慢適應~
兔兔唔鐘意狗狗~

我自己不嬲就係抱住兔兔睇黎狗狗,
話俾兔兔知有隻狗狗~

我屋企個2隻以前見到狗狗就咕咕,
過左一年之後,而家係進度到如果狗狗唔郁,佢地就敢經過狗狗~
勞仔 2009-6-29 03:34:58 PM
而家嘗試,係抱狗狗去睇兔兔,因兔兔唔比抱:056:
希望兔兔快d習慣家有狗狗啦:078:
elvisli 2009-6-29 03:49:32 PM
兔兔有壓力同埋覺得危險就會dum..
勞仔 2009-6-29 04:02:29 PM
唉,都好驚仔仔膽小嚇死佢:056:
BB囡 2009-6-29 04:26:50 PM
之後我帶bb囡番家時
本身都有隻貓
之後大家都好驚大家
但隻貓又會好奇偷偷望下佢
bb囡都會唔敢出去嫁
因為大家都冇惡意
耐左都會一齊玩...
你比d時間啦,,,希望兔兔都狗狗都唔好惡先
勞仔 2009-6-29 05:35:46 PM
嗯,兔兔而家都係咁,偶爾伸個頭出去望下狗狗:059:
`Shusonbaby||' 2009-6-29 06:34:49 PM
哈哈,帶fee去睇狗狗時佢好想同佢玩-v-
lingyan 2009-6-29 07:01:59 PM
唐狗比較乖,好過我屋企個隻,
我都明白點解我屋企兩隻兔都怕怕地佢,
連我都怕左佢 ..... #^3_002^#

兔爸有個同事養左隻唐狗,我帶過miffy去同佢玩,
佢當左 miffy 係自己仔女咁,一有人抱 miffy,隻唐狗就即刻望到實 ga~ #^50^#

尋晚隻狗先係個鞋架到噴尿,
俾兔爺又打又鬧,
我同兔爸已經好唔鐘意隻狗,兔婆都開始唔多鐘意啦,
而家得返兔爺照顧佢咋,而家真係睇下兩老可以撐得幾耐。 #^74^#

日日噴尿,絕左育都係咁,成日周地舔,係又吠唔係又吠...
仲成日入我地房搵兔兔,食佢地d草同cc丫~
又成日痴上身,我地坐係sofa到就一定跳上黎,
前日食完飯坐sofa睇電視,
佢跳上黎一腳踩落我個肚到,真係痛到我....#^68^#

家下簡直係虐待我地,
日日係屋企就要留意有無狗尿係地下,記得唔好踩落去,
唔小心踩左落去就準備俾兔爺鬧 ... #^21^#

幾時先有人拎走隻狗丫 ??
點解隻狗成日吠都無住客投訴 ga ???
快d投訴啦~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#^31^#
monaaaa 2009-6-29 10:03:07 PM
我自己本身有隻狗,但係佢地竟然離奇地好玩得埋
。第一次見既時候,佢聞聞下
之後我同佢地講要做好朋友..佢地而家會互追
小糖^^ 2009-6-29 10:44:55 PM
tracy)) 2009-6-30 04:36:16 PM
原帖由 lingyan 於 2009-6-29 07:01 PM 發表
唐狗比較乖,好過我屋企個隻,
我都明白點解我屋企兩隻兔都怕怕地佢,
連我都怕左佢 ..... #^3_002^#
兔爸有個同事養左隻唐狗,我帶過miffy去同佢玩,
佢當左 miffy 係自己仔女咁,一有人抱 miffy,隻唐狗就即刻 ...

咁你又唔好咁講,你唔要隻狗佢都好慘架.....俾d心機教下睇下有無改善啦....
lingyan 2009-6-30 04:48:45 PM
原帖由 tracy 於 30-6-2009 04:36 PM 發表

咁你又唔好咁講,你唔要隻狗佢都好慘架.....俾d心機教下睇下有無改善啦....

一年啦,足足一年,教都無用~本性難移~
貴婦狗本身活潑好動,非常要主人集中注意力係佢身上既一種狗種。
而且係非常聰明既一種狗 !!
識得似勢凌人 !!
兔爺返左大陸,佢唔敢抓我 ga,
兔爺一返屋企,佢即時蝦我,又踩我又起爪抓我 ....

前幾年兔婆成日話屋企無乜生氣,
想買隻狗仔返黎玩下,我同兔爸一直都只係聽,無去買 (其實係唔想..)。
而家兔妹真係拎左隻狗返黎啦 (兔妹個朋友既老婆虐待隻狗,就拎左返黎),
就搞成咁 ...
兔爸講過俾左愛協,但兔婆話一俾愛協就會即時 "啪" 左佢,好似好殘忍 ..

狗種都唔o岩我屋企既人養 ...
屋企人都係o岩養d唔駛人成日陪住既狗狗 ...

尋日佢又噴尿尿係衣櫃底啦 ~~#^37^#
勞仔 2009-7-3 08:29:31 PM
我隻兔兔終於無咁驚狗狗啦,偶爾仲會行出廚房呀~:061:

快速發帖