首先 , 我要多謝甘多位既詳盡解答同埋比意見 !'
令我都知道左好多野.謝謝 (:
我會叫老豆帶隻兔兔去睇睇醫生檢查一下.多謝各位對我既兔兔既關心^0^

1.D草草買返黎既時候係用一個大既透明袋載住,一大包甘樣既
我老豆話係係MK買的,我想知呢隻草有無營養對兔兔好吾好

2.有兔友話可以用貓沙,甘我想知如果我買左膠版既話甘仲需吾需要貓沙呢D野呢?

3.呢個就係我個龍,我想大家睇下有無D咩野對兔兔吾好.
( 除左網底之外 我想知我個龍係吾係太細0r有其他野做得吾好 )

吾該哂你地`我諗住聽日就出去睇用品 ( 例如膠版呢D野 )*
我都覺得自己好煩吾好意思.吾該哂你地^0^
至於個龍無次所係因為我老豆話佢地吾識去次所所以就抽起左
我由今日起就會教佢地去次所嫁拉 ^3^

關於兔兔有軟屎問題有好多兔友都建議我去睇醫生,我會的了;謝謝<3

我個龍 ;]

我個龍 ;]

有水樽`網架`草(中間果堆)`磨牙石 ;]

有水樽`網架`草(中間果堆)`磨牙石 ;]

草`磨牙石 ;]

草`磨牙石 ;]

這就是草`我老豆用左第2個大袋載住左 ;]

這就是草`我老豆用左第2個大袋載住左 ;]

wesky 2009-7-4 05:23:21 PM
出去買兩塊木板或兩塊AB膠墊
淨網底對兔腳唔好, 唔舒服
膠板/木板可以去旺角Q兔買 約$30/塊
-滴jaIiI`:) 2009-7-4 05:24:33 PM
原帖由 wesky 於 2009-7-4 05:23 PM 發表
出去買兩塊木板或兩塊AB膠墊
淨網底對兔腳唔好, 唔舒服
膠板/木板可以去旺角Q兔買 約$30/塊

吾該哂`
甘我想問木版買黎做咩野的.v.
vice0926 2009-7-4 05:25:26 PM
其實最重要都係盡快換左個底網佢~
用膠軟墊又好木板又好~

底板大約$30-40
-滴jaIiI`:) 2009-7-4 05:27:08 PM
原帖由 vice0926 於 2009-7-4 05:25 PM 發表
其實最重要都係盡快換左個底網佢~
用膠軟墊又好木板又好~

底板大約$30-40

甘係吾係到到都有得買嫁d膠軟墊?
定係要去到寵物店買 ?
但我隻兔兔仲未識上次所
甘隻兔兔米會踩到屎屎尿尿囉 ?
elvisli 2009-7-4 05:28:00 PM
你D問題都係一般新手既問題...等我轉頭番黎先慢慢解答=.=...

HOLD HOLD HOLD
-滴jaIiI`:) 2009-7-4 05:30:50 PM
原帖由 elvisli 於 2009-7-4 05:28 PM 發表
你D問題都係一般新手既問題...等我轉頭番黎先慢慢解答=.=...

HOLD HOLD HOLD

係既-0-v
吾該哂你x3x
wesky 2009-7-4 05:30:54 PM
放係網底上面,  同膠板作用一樣, 而且仲可以俾兔地磨牙

4. 草制玩具可以買, 俾佢地咬, 摧殘
5. 唔駛  得閒用毛巾抹下身
6. 放個廁所去兔兔常去既角落
7. 呢個籠 size 都足夠  當然無兔會嫌籠太
8. 初到貴境, 可能會有軟便, 混Timonthy草可減少軟便, 主食Alfafa草, 食到七八個月大
9. 未熟習環境係咁, 當佢熟習左就會走圍走
Panda)) 2009-7-4 05:36:38 PM
樓主~就算你換走左個網底之後~~都搵d野放草草會比較好~
一來冇咁亂7 8 糟,二來d草草唔會掉晒落下面~兔兔唔夠食~ =]
-滴jaIiI`:) 2009-7-4 05:39:17 PM
原帖由 wesky 於 2009-7-4 05:30 PM 發表
放係網底上面,  同膠板作用一樣, 而且仲可以俾兔地磨牙

4. 草制玩具可以買, 俾佢地咬, 摧殘
5. 唔駛  得閒用毛巾抹下身
6. 放個廁所去兔兔常去既角落
7. 呢個籠 size 都足夠  當然無兔會嫌籠太
8. 初到貴境,  ...

吾該哂你地詳盡解答`
吾該哂.甘等我聽日去買個草製玩具比佢地玩下先^0^
thz u *3*
-滴jaIiI`:) 2009-7-4 05:40:44 PM
原帖由 Panda 於 2009-7-4 05:36 PM 發表
樓主~就算你換走左個網底之後~~都搵d野放草草會比較好~
一來冇咁亂7 8 糟,二來d草草唔會掉晒落下面~兔兔唔夠食~ =]

嗯嗯.我屋企都有1個草架嫁`
甘等我聽日買多個先.吾該哂你(:
MOURINHO 2009-7-4 05:41:52 PM
1,好似得係旺角一間~我多數d野係statixnr買~!

2,我地d兔友會比momi or oxbow or apd d草草架~!
  其他草我地係唔會買~!

3,膠版=$40到

4,兔兔唔會覺得悶~兔兔只有想同你玩~你陪多d佢仲好~!

5,兔兔係絕不需要沖涼~佢地自己會好勤力清潔自己身體~!

6,你可以試下用紙巾吸佢d尿尿(多)放係佢toilet入面~!
  之後你要用白醋清走籠入面d尿味~除左toilet~!
  屎屎冇辦法架啦~好多都會"除"地痾架啦~屎冇咩所謂~!
  如果兔兔大左~(6個月~8個月後)可以幫佢絕育~可以改善尿尿o既問題~!
  又可以長命d~!

7,木康同磨牙石同網係對兔兔唔好~!可以轉用貓沙~!蘋果木!
  其實兔兔係唔需要其他野磨牙~兔兔食草可以磨牙仔架啦~!
  籠入面冇水樽o既~!?又比得好少草~!
  水同草(多x100)係無限量供應~!

8,你係出面買o既兔兔都多數有病~!
  你一定要帶佢去body check~!
  痾軟屎~代表佢有病~!
  你快d帶佢去睇e生~唔係又多一隻兔兔死了~!

9,點解你養之前,唔搵多d兔兔資料先養兔兔~!?
  你知唔知道你唔認識兔兔o既野~會對兔兔唔好~!

10,希望你唔好對兔兔當玩具~!

-滴jaIiI`:) 2009-7-4 05:54:24 PM
原帖由 MOURINHO 於 2009-7-4 05:41 PM 發表
1,好似得係旺角一間~我多數d野係statixnr買~!

2,我地d兔友會比momi or oxbow or apd d草草架~!
  其他草我地係唔會買~!

3,膠版=$40到

4,兔兔唔會覺得悶~兔兔只有想同你玩~你陪多d佢仲好~!

5,兔兔係絕不 ...

多謝你既解答 , thz u *3*
龍入面有水樽`而且d草好多跌哂 我地間吾中都會出去睇下比草佢,
早同晚我地都有比佢地糧食嫁;]
但屎既話我驚佢地會踩到隻腳都有,因為有隻有軟屎.
光之天使)) 2009-7-4 06:13:45 PM
過多軟便即係腸胃有問題...

你都係快D轉左D草同糧
另外...

你盡快睇下多D兔兔既知識...
就係呢個壇都有兔兔寶典,增進一下先~
因為我睇你真係0知識...兔兔有咩唔舒服可能你都睇唔出~
MOURINHO 2009-7-4 06:17:35 PM
原帖由 -滴jaIiI` 於 2009-7-4 05:54 PM 發表

多謝你既解答 , thz u *3*
龍入面有水樽`而且d草好多跌哂 我地間吾中都會出去睇下比草佢,
早同晚我地都有比佢地糧食嫁;]
但屎既話我驚佢地會踩到隻腳都有,因為有隻有軟屎.

你帶佢睇醫生好d啦~!
有機會腸入菌~都會痾軟屎~!
岩岩有隻兔都係咁~就........:046:

跌晒d草咪代表冇囉~
跌晒d草~兔兔食到草咩~!?

如果你將d飯掉晒落垃圾筒~你係唔係代表有得食飯~!?

快速發帖