點算好,我無意中發現我阿媽、阿爸、細妹同細佬係O型血,
但我係B-型,點算好,究竟開唔開聲問好…
光之天使)) 2009-7-5 01:21:30 AM
你依家幾大?

我朋友有同你有差不多既經歷....
好似做戲咁,係房門聽到爸媽講野...之後一問之下養父母就認左~
我朋友當時喊得好傷心~~

好坦白講,你要考慮....
1. 你承受到嗎?如果結果係真既
2. 如果你知道答案,你地家人會改變甚麼嗎?

其實如果你已經大個女,識諗既話...
你有權去知道個答案,而且你依家已經起左疑心,
就算你唔問,你一樣會繼續唔安落,
但係要提醒你,問左,知道答案,你要考慮點樣去接納個答案~

講得岩架~生娘不及養娘大,你同你既家人可能已經生活左好耐,
建立左感情,唔係因為唔同血緣就會變~
所以其實係唔緊要架~~
你自己諗下啦~
anyways~答案係點都好,你自己要堅強d去面對~
[小懶] 2009-7-5 01:55:38 AM
如果係我,我可能會自己偷偷地去驗DNA先,跟住試下搵真相,到最後先決定問唔問呀媽佢地...
hh0 2009-7-5 02:17:53 AM
原帖由 `Shusonbaby||' 於 2009-7-5 12:36 AM 發表
因為B相對O是顯性基因,所以顯性基因必須係名度排頭,
即BO~!
Q1. BO血型既人父母會可能係邊幾種血型呢?
ANSWER-->由於BO帶有隱性基因(O),故此父母中其中一位必須擁
有至少一個O的等位基因,加上BO帶有顥性基因(B), ...

但明月阿爸阿媽都係O, 即父母全部係帶隱性OO+OO
無可能生得出B
明月你又肯定自己係B?

如果我係你又真係好想知真相既話
我會先自行驗DNA, 出左結果就知
如確實則心裏有數先問
但切記一定要問阿媽先........明嗎?
小米 2009-7-5 05:29:18 AM
比著我會扮唔知 =.=
katatata 2009-7-5 09:17:21 AM
其實點都好~生娘不及養娘大~XDD
我覺得佢地錫你~你又錫佢咪得lo~XD

有時D野~又唔一定要咁清楚知道既...
如果你咁問佢地...可能(最壞打算)
佢地抄返以前D野...可能吵架...家變...離婚都未定...
俾你知~可能爸媽另有其一~你又會點~你屋企又會點呢~

當然好既打算就係...只不過血型上隱性既問題~

XD所以我覺得唔好去深入去了解就好了...

Jojo)) 2009-7-5 09:46:05 AM
我都覺得有可能係可能B架∼∼ 不過醫學D野,我地又知幾多。。。
不如你去問下醫生(讀醫嘅同學都可以),睇下父母都係O型有無可能生出B型。。
如果答案係有可能,咁你咪唔洗煩lor~~
如果真係無。。咁大家再一起幫你唸辦法。。
尤尤 2009-7-5 12:10:44 PM
我bio老師同我地講話....
成家人都有可能全部都唔同血型架....
我地都有問過你呢個問題....
我bio miss話有可能架....
我都唔知點同你講...
係d基因排列去決定血型架....
所以咩血型都有機會排列到....
我覺得你唔洗擔心...
wm20472 2009-7-5 12:39:20 PM
你唔好自己攞來煩

O型裡可以再細分OO或OB, 父母均是O型, 可以有可能的組合是:
OO + OB >> OO, OB
OB + OB >> OO, OB, BB

因為基因問題, 女孩子只要是OB或BB, 血型均會呈現B型
所以, 你是B型 (OB或BB), 單從血型上來講是合理的
而這個世上有咁多人係O型, 你不能單從血型而懷疑自己是否親生
wesky 2009-7-5 01:00:13 PM
iB / BB  都係 B 型
兩個 ii (即O型) 出唔到 iB 或 BB 型
要唔要問清楚真相, 自己決定啦
尤尤 2009-7-5 01:07:19 PM
原帖由 wm20472 於 2009-7-5 12:39 PM 發表
你唔好自己攞來煩

O型裡可以再細分OO或OB, 父母均是O型, 可以有可能的組合是:
OO + OB >> OO, OB
OB + OB >> OO, OB, BB

因為基因問題, 女孩子只要是OB或BB, 血型均會呈現B型
所以, 你是B型 (OB或BB) ...

係牙係牙...
我bio miss就列左呢個表比我地睇....
咩都有可能
lingyan 2009-7-5 01:12:12 PM
我搵到個網頁,或者o岩明月你睇下。

http://www.hoa-viet.com/forum/showthread.php?p=75813

ii (o) + ii (o) = ii (o)

個排列應該係咁排,但係醫學既野,無一定既定律,
所以如果你真係想知清楚,你可以自己拎你父母既頭髮去染dna,
知道結果後再去決定問唔問清楚,至少可以解決你心入面既疑問同不安 ^^

明月 2009-7-9 02:31:24 PM
我已經問左喇,個結果用咩來形容好,
我係一名孤兒,親生父母係邊個唔知,
我媽媽在78年生左我家姐之後,因子宮
有事唔知將來有冇機會再生,所以就收養我,
直到82年我媽媽的病醫好了,83年意外懷孕
生左我個妹,89年生左我細佬,我媽媽一直唔講
我知係因為唔想我知道自己身份係孤兒而感到自卑,
我媽媽話估唔到始終都穿在,仲叫我唔好話俾家姐、
細妹、細佬聽,話多一事不如少一事。
點解我肯定自己係B型血,因為5年前我入院開刀生個囡
果陣驗血知道的。
hh0 2009-7-9 11:11:20 PM
知道真相就安心啦
你媽講得岩架, 多一事不如少一事
反正又無線索找, 一家人當無事lor
smallsuishan 2009-7-9 11:32:45 PM
知道左 可能會有少少唔開心~
但係 一直你地都生活得好快樂
無謂因呢件事 影響到大家 ~~
生娘不及養娘大嘛~~
lingyan 2009-7-9 11:51:10 PM
了解哂成件事就好,
你媽咪講得o岩,多一事不如少一事。

快速發帖