今日經過 ILR,
見到上格既兔寶寶 (主要係侏儒兔、迷你兔個D短毛兔),鼻仔全部都黃色,
每隻都係。

下格 (主要係安哥拉兔、賓尼兔) 暫時未見到鼻鼻有問題,但係CC就好細細~

如果打算去呢間買兔既新手,就睇清楚啦~

wesky 2009-7-6 09:32:04 PM
如果想買兔, 請遠離旺角
small_tra 2009-7-6 10:51:48 PM
果到d兔一早就有病~!

好多地方都係~!:024:
★YINGJa1v3v` 2009-7-6 10:53:22 PM
我果隻都系系果到買=_=`
已經bock左帶佢body check -0-
BB囡 2009-7-6 11:25:40 PM
下...如果係咁.
我連去都唔敢啦
因為上年差唔多li個時間
個條街d兔都有問題
仲話佢地d菌如果上左我地d衫到
都有可能番到家傳比自己既兔兔嫁:029:
Jessie)) 2009-7-7 12:40:20 AM
咁就大件事喇~~~~~行開果頭既兔友記住記住唔好摸d兔仔@@
如果唔係傳染俾家果隻少爺/小姐 就慘喇
otola 2009-7-7 12:58:47 AM

回復 1# 的帖子

我係新手AR~~

ILR 係乜意思..??
鼻仔全部都黃色 ....  點解會咁 ? 乜病 ?

我明天去Q-PETS 取免BB, 有冇問題 ??
有乜要留意...   好擔心
wesky 2009-7-7 01:04:01 AM
檢查下眼睛, 鼻有冇異常分泌物, patpat 乾唔乾淨, 眼睛圓唔圓
越精靈活潑越好~

鼻仔黃色, 可能有傷風感冒或呼吸道感染
otola 2009-7-7 01:13:09 AM

回復 8# 的帖子

如果有少少眼糞 & 眼濕... 正常嗎?

Q-PETS  呢間鋪好吾好?

新養BB 駛吾駛BODY CHECK ?  OR 幾時要CHECK ?

其實我有睇過兔兔D 資料先買, 點知都有事發生:054:
wm20472 2009-7-7 08:50:11 AM
otola, ILR即係q-pets行前d路口個間I Love Rxxxxxxx, 專賣兔仔/倉鼠的
一隻健康的兔仔, 係唔會有眼糞、眼濕、甩毛、精神呆滯、有異味....
最緊要精靈活潑, 對你有反應, 記得check清楚, 找多個朋友幫你看
新兔當然要body-check, 看醫生好少錢 ($250)但買估保障, 最好係頭2日, 若有大問題可以返店換, 小問題就比小小錢醫好bb

不過我奇怪, 你點解會明天才回去取兔呢?

因為竉物店係一群養, 所以只要其中一隻有傳梁病好易傳到成群都有, 而且那裡幾間兔仔專門店都係五方集團成員, 兔源一樣, 所以買時要小心d

我2隻女都係竉物便x買, 回來後2個月才病發 (疥癬蟲), 合共用了二千多元看醫生, 之後興幸算健健康康, 沒有其他病了

otola 2009-7-7 10:54:56 AM

回復 10# 的帖子

你睇開邊個醫生 ?
or 有冇係 旺角 / 屯門(我住屯門) 睇開邊個醫生 ? 可以即時帶 BB check

本來可以立即取BB ,但我已經手拎好多東西, 不想整親BB, 所以咁隔日取,
個店員己即時將 BB 獨立間離左

其實係邊間鋪買兔兔最可靠 ?
small_tra 2009-7-7 09:35:43 PM
原帖由 otola 於 7-7-2009 10:54 AM 發表
你睇開邊個醫生 ?
or 有冇係 旺角 / 屯門(我住屯門) 睇開邊個醫生 ? 可以即時帶 BB check

本來可以立即取BB ,但我已經手拎好多東西, 不想整親BB, 所以咁隔日取,

其實係邊間鋪 ...

我諗旺角冇一間信得過~除左q兔x
尤尤 2009-7-7 10:12:17 PM
原帖由 otola 於 2009-7-7 10:54 AM 發表
你睇開邊個醫生 ?

其實係邊間鋪 ...

其實真係冇咩....
q 兔同8號x 已經算好架啦...
Jessie)) 2009-7-7 11:40:41 PM
記住記住新買既一定要帶佢body check 呀~~
因為兔兔一群養, 一隻有病就隻隻都有病嫁喇,
所以有病既機會率好高~~~

http://mini-house.info/thread-41-1-1.html
MINI-HOUSE 就是愛.兔 » 愛.健康 » 兔兔獸醫

就有哂兔兔醫生既地址電話
hellokidi 2009-7-7 11:54:32 PM
有一次經過 見倒好慘
有隻兔兔個身上有一條血痕
可能係同其他兔打交留低 or 運送途中整傷
但冇人理
冇人同佢處理傷口
仲擺響到賣

快速發帖