大家屋企有無用籠養兔仔嘅習慣呢?
單選投票, 共有 175 人參與投票
61.71% (108)
3.43% (6)
33.14% (58)
1.71% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
勞仔 2009-7-8 02:12:30 PM
我其實以上各位所說的方式養兔兔都試過了:078: (當然係同一隻):054:
1.用籠:佢會發脾氣係咁揼地:052:
2.圍欄:佢太大隻,一下就跳出黎:037:
3.籠+圍欄:又係跳出黎:039:
4.咩都唔用:呢個係最好嘅方法,但就要兩日拖一次地:024:
最後,就變了一個要拖地的兔奴:011:
小糖^^ 2009-7-8 03:48:36 PM
樹熊仔 2009-7-8 04:48:28 PM
有用籠,但會用圍欄圍一個花園,多些地方活動.
勞仔 2009-7-8 04:58:54 PM
我家隻兔長度係A4紙再長少少啦~
eggegg 2009-7-24 09:53:41 AM
第一隻兔兔0既時候有個大天井就冇用籠, 自由活動, 有人係屋企就會開埋門, 識得入黎廚房social 下.

而家搬0左屋就用番籠. 木板地加地方細, 有人先放出黎. 因為老佛爺唔肯用廁所, 鐘意到處留印....#^41^#
小晴兒 2009-7-24 06:13:51 PM
我中意比包包通屋走~所以會開住個籠比佢
kittyz 2009-7-27 01:56:37 PM
用籠~不過會打開俾佢出黎走走
crystal_xd)) 2009-8-18 12:51:07 AM
我有用籠,但係放佢周圍走,不過夜晚訓覺同出街會鎖返佢入籠,佢入籠都冇咩野,又係食下草,訓下覺咁.不過我之前試過用圍欄圍住佢個籠同一個地方比佢,因為唔想佢咬電線,佢[以]經咬過一條電線就到會觸電果到,見到即刻掉左佢:068: ,驚會電屎佢呀佢再咬既話,不過我圍左果個地方,我過一陣再望過去,佢竟然o係圍欄出面望望下,好聰明:063: ,我都服左佢,我都覺得o係除左出街同埋訓覺既時候咩都唔用係最好既方法,不過個地都搞到好多草草,屎屎同尿尿:043: ,不過我冇咁誇張,我只係一日掃一次地同埋拖一次地,不過日日咁做都好辛苦:022:
chrisyan 2009-8-19 04:31:29 AM
用大大個亞加力膠箱~~
勞仔 2009-8-19 10:14:52 AM
原帖由 crystal_xd 於 2009-8-18 00:51 發表
我有用籠,但係放佢周圍走,不過夜晚訓覺同出街會鎖返佢入籠,佢入籠都冇咩野,又係食下草,訓下覺咁.不過我之前試過用圍欄圍住佢個籠同一個地方比佢,因為唔想佢咬電線,佢[以]經咬過一條電線就到會觸電果到,見到即刻掉左佢 ...

觸電呢家野,我都試過啦,唔知點解,我覺得兔兔係唔驚電~~兔兔佢曾經咬過條電線~咁我就想用電線膠布包好佢..點知我就比電電到彈起啦~~
個地都搞到好多草草,屎屎同尿尿<---可以教識佢用廁所丫,咁就無咀多cc同vivi嫁啦~草呢,如果唔太在意都可以放係地下幾日嘅
rubee 2009-9-15 09:38:08 PM
有用籠, 24小時打開, 佢淨係入去食野飲水, 其他時間通屋走, 一想走入廚房同廁所就"喂!!"佢, 佢就即刻走開, 哈哈!! 無人0係屋企就山晒房門, 廁所門同廚房, 得返個廳佢玩, 夜晚訓教就連籠一齊搬入房!!

好在佢識得去廁所, 完全唔駛執cc尿尿, 好方便! 久而久之, 兔兔練得一身好肌肉, 好結實咖!!

陳皮妹 2009-11-6 07:46:11 AM
我都冇用嫁,用個圍欄囉,
自己唔駛洗到痴線ma~~
iris 2010-5-8 02:57:41 PM
原帖由 chrisyan 於 2009-8-19 04:31 AM 發表
用大大個亞加力膠箱~~

我用籠再加個圍欄俾佢做花園
亞加力膠箱....咁咪好焗囉......
kolgnat 2010-5-8 04:24:01 PM
我用三尺長既圍欄養, 個圍欄本身有塊網底係下面, 我就cut塊墊比佢墊住當底,
其實都好似一個大籠咁喳嘛~不過個感覺好似冇普通籠咁壓迫感..
colour)) 2010-5-10 11:43:11 PM
用籠
如果訓教同出街都會關上門口
因為比佢咬斷了四..五條上網線
依家唯有轉用手指上網.......黑人憎#^37^#

快速發帖