唔知有幾多人係屋企又養狗又養兔呢?
本人就係其中一位,根據我的經驗,我做了一些比較
1.兔仔比狗仔安靜(唔會深夜係度吠~)
2.兔仔比狗仔乾淨(屎屎同尿尿都唔會臭臭)
3.兔仔比狗仔容易照顧(狗仔牙癢時會咬野或咬人)
4.照顧兔仔的費用比狗仔平
(兔仔除左BODY CHECK或生病要睇醫生外,其他就係食同埋買玩具比佢)
(狗仔就要打4支預防針,BODY CHECK,晶片..杜蟲,仲會好易生虱)
5.兔仔的食糧比狗仔平
6.兔仔好乖,有時比狗仔仲乖,只係無咁識聽指領
:078: 綜合以上咁多兔兔優點,係唔係養兔仔比養狗好呢:062:
Jojo)) 2009-7-8 08:13:09 PM
其實我一直都好想養狗仔架。。。黃毛同臘腸係我嘅至愛。。。
但係因為媽咪怕怕(狗),所以唔可以養。。。。
有一次(around easter) 係寵物店見到兔兔。。。好乖好得意呀∼∼ 跟著就買左兩隻兔兔∼∼ 慢慢就越來越鐘意兔兔。。。又乖又精靈。。。如果俾我揀多次,我都會揀兔兔而唔係狗狗∼∼#^7_002^#
Jojo)) 2009-7-8 08:14:20 PM
寫錯。。係金毛。。(寫成黃毛添)#^81^# #^81^# #^81^#
勞仔 2009-7-8 08:17:43 PM
如果唔係隻狗比人遺棄,我都唔想養狗狗~:066:
收養左佢,就有承諾要好好照顧佢!!:067:
而家每晚返工食飯時間都要返屋企睇佢:061:
vice0926 2009-7-9 12:52:36 AM
其實每個人喜好都唔同ge~
有d人可能自己一個人住..
想養狗狗之類ge寵物可以有d聲..
等屋企冇咁冷清~
我以前都養狗..但係過左身之後就唔諗住再養lu~
Jessie)) 2009-7-9 01:34:02 AM
其實咩動物都好, 都可愛, 都好需要人照顧:073:
只要唔係人類就得.........:077: <----只屬個人意見
勞仔 2009-7-9 08:16:34 PM
養咩都好,包括養人,你都有責任要照顧佢一生:056:
正所謂,養兒一百歲,長憂九十九<---這句你明白嗎?:021:
taotao 2009-7-11 08:33:45 AM
我都有養狗同兔,兩狗一兔.兔兔3歲了! 的而且確養兔比狗^^靜同平.
但係我兩隻狗乖個隻兔喎!唔知係咪我識教狗唔識教兔呢?
我兔兔一出籠就尿都全屋都係,梳化,cusion, 狗狗的床墊,每日終有最少一樣要攞去洗:050:
終於明白點解兔主人叫兔奴!!

用圍欄又好似好慘咁,放左等如無放.
狗狗話佢地會明.兔兔彩你都儍, 再駡就發脾氣dum地:056:
真係唔識教!!!究竟兔兔明唔明人講乜???
問過DR. Yen, 佢話唔好expect兔兔同狗一樣懂性喎!
但我又見你哋啲兔兔好乖咁!!

不過各位唔駛擔心, 我兔狗都錫架!!佢哋三個都相處融洽.
DingDing)) 2009-7-16 12:14:38 PM
我養左一隻松鼠狗,兩隻安哥拉兔-- 丁丁,小白.
三隻唔會擺埋一齊,間中丁丁同小白放埋一齊玩,但係要睇實佢地,丁丁會咬小白;
我有兩個圍欄: 松鼠狗,丁丁,小白會分別地間開,各自玩.

我比較鐘意養兔仔多於狗仔,因為兔仔好乖,好得意,我錫到佢地爖.
尤其丁丁,真係好乖: 放佢出黎玩,佢小便係識得走返入龍度;.又成日跳兔仔舞我睇,懶懶洋洋咁扒係地度,真得意.所以我睇左好多兔仔既知識,養好佢地.

至於食物費用方面,我養兔仔會貴過養狗仔.(可能我養細狗啦)
狗糧一包可以食1~2個月,大約$100.
兩隻兔一包T草(Momi 2.5kg)食1/2 ~ 1 個月,$100~$150 ; 仲有糧呢
勞仔 2009-7-17 02:22:34 PM
我隻狗出緊牙,好鍾意咬野,我已經將佢同兔兔分開養,但狗狗成日都想去咬兔兔:042:
而家一隻係廳,一隻係廚房:043:
monaaaa 2009-7-19 01:19:51 AM
我屋企都有3隻狗呀
初頭狗狗們會好好奇咁吼實兔兔
我覺得佢地以為係玩具兔= =
但係將佢地慢慢接近睇下聞下
狗狗們先開始驚覺佢係小生命
之後既時間都會看守同保護住佢~
而家佢地變左老死= =
FATO_W 2009-7-19 01:34:19 AM

回復 11# 的帖子

咁真係幾好wor
唔知點解見到d動物可以做好朋友
自己睇到會覺得好開心
monaaaa 2009-7-19 11:35:10 AM

回復 12# 的帖子

見到佢地可以做到朋友仔果刻
我先放低心頭大石ja...不過我覺得拖肥以為自己係狗XD"
佢成日學我隻狗喪跑..好好笑:066:
sheepman 2009-7-21 03:42:30 PM

回復 13# 的帖子

好正呀XDD
我之前都養過狗狗
但佢離開左之後我先養兔兔
真係唔知原來狗兔可以融為一體XD
我聽過兔協創辦人(睇書講)佢有貓定唔知狗
佢地會睇住兔兔唔俾佢地亂走XD
akira1010 2009-7-31 06:58:30 AM
我係先狗後兔...都養左成年
不過我隻兔到依家都仲係好惡... 成日咬/爪我隻狗...(隻狗只係聞下兔only)
狗狗成日比佢咬得多搞到依家直頭當隻兔仔透明唔係點理佢...:044:
我都好想佢地做到好朋友:061:

快速發帖