近排天氣真係好熱,
唔好話兔哋佢哋丫, 人都熱都癲啦!!

今日發現布甸比平時食少咗草,
cc就比平時細粒咗d,
唔知係咪因為天氣熱o既關係呢?!
你哋d兔兔有無咁o既情況呀?
光之天使)) 2009-7-13 01:07:58 AM
total有呢個情況...
仲係已經幾日架喇~~~
草就唔係話食少左好多既~~不過便便真係細左黑左
小米 2009-7-13 01:12:03 AM
都有呀!!
如果開咗冷氣就會食唔停 tim !
DODO 2009-7-13 01:26:35 AM
我言念係輕微中暑掛#^73^#
星期四果日我隻仔直頭係中暑呀#^71^#
好彩我咁岩放假者,見到佢水唔飲、糧又唔多食,
仲有兩次忽然間暈一暈咁,就爬左係度
嚇死我#^21^#
俾左D新鮮蔬菜佢食,幫佢用濕毛巾抹耳仔散熱
就好返好多啦#^21^#
呢兩日我都自已煲左D苦瓜水佢飲#^23^#
消消暑#^23^# 個衰仔都鍾意飲#^49^#
wm20472 2009-7-13 08:58:49 AM
這幾天兔爸和兔媽都擔心死囉
真係好驚中暑
比左雪種入鐵盒好d囉
不過唔敢閉窗, 驚局死佢
\
DODO, 苦瓜水點整呀?
大富翁 2009-7-13 09:01:31 AM
苦瓜水會唔會苦咖??
我都想整俾caca 試下呀!!
好唔唔錯咁bo
DODO 2009-7-13 09:29:34 AM
原帖由 wm20472 於 2009-7-13 08:58 AM 發表
這幾天兔爸和兔媽都擔心死囉
真係好驚中暑
比左雪種入鐵盒好d囉
不過唔敢閉窗, 驚局死佢
\
DODO, 苦瓜水點整呀?

我都係參照兔友貼上黎既防暑瓜果汁整架#^49^#
我買左一隻苦瓜(普通size)洗乾淨,挖走入面d野,一開四,
加水煲滾,煲埋大概碗半至兩碗到,加好少好少糖,
待室溫就入樽,擺落雪樻,要飲就倒落d細樽仔待室溫先俾佢飲,
一日飲50ml佢好鍾意飲,飲到乾乾淨淨#^80^#
我整左一樽仔大概300ml到可以飲五至六日#^67^#  
我既方法較簡單,大家都可以參照下#^79^#
珊迪小姐 2009-7-13 10:26:12 AM
甘落幾多碗水 先 煲埋大概碗半至兩碗到?
即係滾起就ok 還是要滾 幾多分鐘呢??

同埋...我係街市見過有兩款苦瓜
有無分邊種先可以???
一種好似個節瓜甘大 比較圓 似人既"權頭"
一種比較瘦長 似青瓜/矮瓜
momo56 2009-7-13 11:10:53 AM
其實會ga...天氣真係好熱就開冷氣俾佢地了....
因為佢地好易中暑....
DODO 2009-7-19 10:38:24 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2009-7-13 10:26 AM 發表
甘落幾多碗水 先 煲埋大概碗半至兩碗到?
即係滾起就ok 還是要滾 幾多分鐘呢??

同埋...我係街市見過有兩款苦瓜
有無分邊種先可以???
一種好似個節瓜甘大 比較圓 似人既"權頭"
一種比較瘦長 似青瓜/矮瓜

我用果隻係超級巿場就買到架啦#^79^#
係長身果隻苦瓜
因為苦瓜係蔬菜本身比較易熟
所以兩碗半水滾左先放落去
你會見到d苦瓜變左黃色就可以熄火
(本身d營養煲晒出黎就會變黃)
因為唔需要煲好耐
所以d水都唔會縮得好緊要只係縮左少少
預d苦瓜擺落煲平放水位係差少少先過d苦瓜
hh0 2009-7-19 10:59:03 PM
我果D無異樣

快速發帖