回家卻發生了一件我很心痛的事  到現在也不敢相信  就是芝麻死了  我一進門  就見她睡著  平常她一見我回來就會高興的撲向我   現在沒了  她身體很硬很

冷  沒有動力  我抱著她哭了很久  痛了很久  我見不到她最後一眼  她到現在眼還是張開  難道最後她還是想等我嗎?  後來甘甘陪我裝好她  放滿了她愛吃的

糧跟草  還有一條她用過的毛巾  本來我想把我的衣服給她的  因為好在生前很喜歡聞著我的衣服去睡  

心也涼了  4個多月  她昨天還好好的陪著我睡  現在一切都沒了
碧玉蘭 2009-7-14 10:38:30 AM
真係好難接受到  尋晚我喊左成晚   我仲有個好傻既想法就係搵一隻同芝麻似樣既兔兔番黎   當佢係芝麻甘養   睇左好多至發現  我一直都係錯  以前凡以為差唔多既兔兔都係一樣樣   其實付隻兔兔都係特別的   無左芝麻妹  根本就唔會搵番同佢一模一樣既
就算係相似既外表  內在都唔同

以前見到偶有兔友的寶貝死了  都會唔開心  但係今次真係針吉到肉好痛   仲流晒血   明明前日仲好地地  尋日番工前  見我醒左起身就歡迎我  今日變到咩都無  咩都完啦  芝麻個籠係尋日一早比我汁乾淨  放番平時佢既用品入去   但係見到甘係好難受  

有時係屋企仲留無意識望下個籠  但係再見唔到佢   再無佢陪我訓覺  唔會lum我鼻鼻同面  唔會霸住我件衫訓覺  咩都唔會...................
碧玉蘭 2009-7-14 10:40:09 AM
而家番緊工  其實係逼自己離開屋企  我唔想睇到芝麻d野   
但係番到工又無晒動力  係度喊
jimlam 2009-7-14 11:15:18 AM
我完全明白,兩星期前我的豆豆走了,伴我差不多三年,好乖

佢八月生日,本來想做個紅蘿蔔蛋糕俾佢...但已成遺憾

其實兔兔出現問題前,會有好輕微的改變,只是未發現....回想返豆豆近兩三個月食草習慣改左,但我都不以為已.......

盡力去為芝麻做要做的事,心情會好好多!!
或者豆豆而家同芝麻玩緊呢!!豆豆見到其他兔兔會好友善KA!!佢會照顧芝麻,放心!!

又或者已轉生呢,變成芝麻BB, 期待和你重遇!!

我也等緊和豆豆重遇的時候,所以要好好保重,睇多D兔兔知識,為重遇作好準備!!
jimlam 2009-7-14 11:21:20 AM
有人跟我講

讓他走得輕鬆自在,讓你的愛永伴隨他去,不要讓這小小的身軀,背付你沉重悲傷,對他來說,太重LA!!
MOURINHO 2009-7-14 11:47:02 AM
唔好太唔開心啦,芝麻都唔想見到你咁....:050:
而且希望你有責任啦....盡快辦理身後事.....
讓佢早日安息.....:041: :041:
http://www.petsheaven.com.hk/
你可以去依d網睇下身後事
碧玉蘭 2009-7-14 11:54:49 AM
我而家都忍唔到我對佢既掛念   一切既野黎得太突然  突然到我根本接受唔到  亦唔想去接受  有朋友同我講  將我對芝麻既愛  化作第2d兔兔既愛  等有需要既兔兔得到幫助  但係我明明愛既係芝麻.........諗起尋晚抱住佢硬左既身體  一D都感覺唔到以前佢既溫暖  手仔腳仔都直晒  以前我抱住佢  佢隻手仔就會摸住我心口上下來回打圈   而家只係硬硬既屍體  

自私的說  我真係好想可以還番芝麻比我
碧玉蘭 2009-7-14 11:56:27 AM
身後事  今日已搞左  CALL左人送走左佢   就係尋晚我最後裝住佢既小盒
MOURINHO 2009-7-14 12:03:50 PM
唔好咁啦...我地都明白現在心情..係百雜交集....:044: :044:
點都好...芝麻都想你開心...芝麻先走都開心.....
你現在最好辦完身後事去一去旅行散下個心.....
之後,當你想養其它兔兔時..希望你改善一下屋企溫度問題....先好養
:051:
碧玉蘭 2009-7-14 01:58:04 PM
其實根本唔知佢咩事就去左   有冰種  佢又向住門口  有風吹向佢既  佢有磚  又有水  
暫時  真係咩都唔想諗
Jessie)) 2009-7-14 02:03:40 PM
我都好明白你既心情, 唔好再諗咁多喇
去左彩虹橋既兔兔係唔會返來你既身邊, 因為同其他兔兔玩得好開心丫嘛:070:
又食得好又住得好, 我地要用祝福既心態面對呢件事

同芝麻打個招呼先!!
芝麻你好呀~~~我係小科既媽媽呀~~希望小科可以同你做個好朋友啦:014:
FATO_W 2009-7-14 03:01:44 PM
芝麻係彩虹橋會開開心心
唔洗兔媽擔心架喇..
快d收拾心情啦 唔好太傷心
hamster1013 2009-7-14 03:08:01 PM
節衰順便~
芝麻會喺彩虹橋到開心咁繼續生活,
仲會識到好多o既朋友仔添!
勞仔 2009-7-14 05:14:04 PM
節哀順變~
芝麻去到彩虹橋會識到好多朋友~你唔需要難過啦。
唔好比你嘅難過成為佢負擔丫,佢一定想你開開心心嫁
small_tra 2009-7-14 07:13:55 PM
唔好再唔開心啦~!

你咁樣~芝麻會唔開心架~!

快d回復心情~重新黎過~過住開開心心o既生活~!

我諗e樣野~係芝麻o既心願.....你愛佢的話,你就要做到~!知唔知道丫~!?
cinnamoroll 2009-7-14 08:42:47 PM
唔好甘傷心~~芝麻都同你一齊過左好多好開心既日子丫~~都係一種緣份~宜家佢已經係你心入面喇~邊個都搶走唔到的~

快速發帖