6月28日, 收到朋友的電話,係地鐵站搵到一對被遺棄的兔兔.兩隻連籠帶糧就咁被拋棄0左係到.
由於佢係0個到0既職員, 佢地亦唔忍心叫漁護署去收, 因為知到多數都凶多吉小.
佢知我有養開兔仔, 所以問我可唔可以收留埋佢地.

我答應0左嘗試一下, 因為我原本的兔兔已經獨居多年, 同埋一向脾氣都唔多好. 所以唔知合唔合到.

卒之黎到之後, 嘗試失敗, 唯有要分開養.

我幫佢地改0左個名, 00 同 66, 係因佢地被發現的地方而命名.

我朋友開頭仲同我講佢地好似好驚, 唔多郁, 怕佢地有問題, 點知一返到我屋企, 兩隻活潑到不得了.
係間屋到跳黎跳去, 周圍走, 捉都捉佢地唔住. 我仲同我朋友講 "貨不對版" #^64^#

為0左佢地, 我要重組過我屋企的擺位. 加上朋友有個舊的狗狗圍欄, 我將一個好大0既地方劃0左俾佢地兩個.

佢地而家好開心, 不過兩個都有過度活躍症, 加上係一仔一女, 隻仔成日都想搞隻女, 冇時停.
又未得閒帶佢地去睇醫生.同未知夠大做絕育手術未.

不過佢兩個0既食量真係大得驚人...D糧同草0既銷量直線上升.#^5_002^#

見到佢地咁得意#^65^# , 真係唔明點解D人可以就咁掉0左佢地係街..#^62^#

佢地第一日黎到的樣子, 佢地就係係呢個籠入面被發現. D糧同草都就咁放哂係個底, 佢地D腳腳都俾尿同屎痴到污漕哂.=.= 我立即同佢地洗番乾淨個籠, 梳番好佢地D毛, 真係睇見都覺得可憐...#^37^#

呢個係00 (女)

呢個係66 (仔)

安定好之後幫佢地拍0左段片...呢個就係佢地0既新屋企.
http://www.youtube.com/watch?v=pUa8sdbk9Hk

其實我而家仲諗緊買籠好定而家咁好. #^19^#
有籠清潔就方便D, 而家咁就要多D時間去打理佢地.
頭痛中~~
elvisli 2009-7-20 09:19:58 PM
轉個角度諗.2兔兔可以重獲新生我地應該為佢祝福同開心
eggegg 2009-7-20 09:37:25 PM
0岩0岩去0左問dr.betty幾時布期, 要去到8月1.:056: :056:

真係要諗計仔先得, 我又冇咁多個籠, 原本0個隻又唔肯同囡囡共處, 真係頭痕 :050:
尤尤 2009-7-20 09:48:21 PM
咁真係要諗諗計....
最好就緊係唔好放新兔兔同原本個隻一齊啦...
因為你仲未知道新兔兔有冇d咩病....
eggegg 2009-7-20 10:01:03 PM
原帖由 尤尤 於 2009-7-20 08:09 PM 發表
我琴日仲出post話用倉鼠籠養兔....
原來昨天我怪錯人...真係sorry...
佢地真係好慘....
咁細個就比人遺棄....

我諗佢地大約4-5個月度....
係貓貓兔....
你真係要分開呀....
好易生BB....
如果囡囡唔好彩有 ...

不過講笑咁講, 個籠雖然細, 但其實佢地係可以兩個申長訓係到. 佢地個身型係假像..

最攪鬼係, 0岩0岩黎到0個陣, 我打開0左前面0個度門仔, 諗住咁細個窿佢地出唔到黎啦..

點知轉個頭, 佢地已經出哂黎走黎走去...:056: :056:

全部都係d毛作怪 :043:
eggegg 2009-7-20 10:02:25 PM
原帖由 尤尤 於 2009-7-20 09:48 PM 發表
咁真係要諗諗計....
最好就緊係唔好放新兔兔同原本個隻一齊啦...
因為你仲未知道新兔兔有冇d咩病....

一陣會再諗計睇下點樣再間過d圍欄, 睇下可唔可以暫時一分為二.
聽日再去買個籠番黎 :043:
hh0 2009-7-20 11:07:02 PM
一次過收養2隻都唔容易, 加油~
但係巨地2隻已經一齊相處左0甘多日
真係小心有B呀
alaneva 2009-7-20 11:36:10 PM
多謝你咁有愛心,我好欣賞你啊^^
小米 2009-7-20 11:51:39 PM
EGGEGG 既家突然變左大兔族 ^^
穩陣計 , 同囡囡做左絕育先
eggegg 2009-7-20 11:54:57 PM
[localimg=640,480]1[/localimg]
原帖由 hh0 於 2009-7-20 11:07 PM 發表
一次過收養2隻都唔容易, 加油~
但係巨地2隻已經一齊相處左0甘多日
真係小心有B呀

終於將佢地暫時分開, 不過爭個水樽...:043: :043:

其實到呢一刻我都未知係咪真係可以成功收留到佢地.

我係到諗緊好唔好聯絡兔協, 暫寄係我到, 不過同事睇下會唔會有好人家收留到佢地.
因為而家每日服侍佢地都真係幾大工程. 最幣係我隻老佛爺唔多高興 :044:
同埋得我一個係屋企, 要搵時間帶佢地去睇醫生都真係幾有問題 :029:

真係唔知點算好 :008: :008:

eggegg 2009-7-20 11:57:33 PM
原帖由 小米 於 2009-7-20 11:51 PM 發表
EGGEGG 既家突然變左大兔族 ^^
穩陣計 , 同囡囡做左絕育先

係..佢地而家0既佔地面積大過我 #^37^#

荷包有限#^56^# , 而家0既情況係2女1男, 可能會做0左隻仔仔先 #^3_002^#

ping.tat 2009-7-21 10:33:20 AM
00.66好可愛~好彩俾你收養左,
如果唔係佢地都唔知會變成點
佢地前主人係唔係知道mtr人多
俾人執返去的機會大d
佢主人真係衰
小糖^^ 2009-7-21 10:44:32 AM
勞仔 2009-7-21 10:48:10 AM
eggegg加油丫!!
00&66幸好有你收養~:054:
Cody)) 2009-7-21 11:04:42 AM
原帖由 eggegg 於 2009-7-20 09:37 PM 發表
0岩0岩去0左問dr.betty幾時布期, 要去到8月1.:056: :056:

真係要諗計仔先得, 我又冇咁多個籠, 原本0個隻又唔肯同囡囡共處, 真係頭痕 :050:

我想問你係咪住係將軍澳,如果係,我冧我可以幫你帶埋兔兔一齊去dr.betty度.
bonedog 2009-7-21 11:28:51 AM
加油呀, 一次過湊哂3隻小朋友真係唔易架

快速發帖