6月28日, 收到朋友的電話,係地鐵站搵到一對被遺棄的兔兔.兩隻連籠帶糧就咁被拋棄0左係到.
由於佢係0個到0既職員, 佢地亦唔忍心叫漁護署去收, 因為知到多數都凶多吉小.
佢知我有養開兔仔, 所以問我可唔可以收留埋佢地.

我答應0左嘗試一下, 因為我原本的兔兔已經獨居多年, 同埋一向脾氣都唔多好. 所以唔知合唔合到.

卒之黎到之後, 嘗試失敗, 唯有要分開養.

我幫佢地改0左個名, 00 同 66, 係因佢地被發現的地方而命名.

我朋友開頭仲同我講佢地好似好驚, 唔多郁, 怕佢地有問題, 點知一返到我屋企, 兩隻活潑到不得了.
係間屋到跳黎跳去, 周圍走, 捉都捉佢地唔住. 我仲同我朋友講 "貨不對版" #^64^#

為0左佢地, 我要重組過我屋企的擺位. 加上朋友有個舊的狗狗圍欄, 我將一個好大0既地方劃0左俾佢地兩個.

佢地而家好開心, 不過兩個都有過度活躍症, 加上係一仔一女, 隻仔成日都想搞隻女, 冇時停.
又未得閒帶佢地去睇醫生.同未知夠大做絕育手術未.

不過佢兩個0既食量真係大得驚人...D糧同草0既銷量直線上升.#^5_002^#

見到佢地咁得意#^65^# , 真係唔明點解D人可以就咁掉0左佢地係街..#^62^#

佢地第一日黎到的樣子, 佢地就係係呢個籠入面被發現. D糧同草都就咁放哂係個底, 佢地D腳腳都俾尿同屎痴到污漕哂.=.= 我立即同佢地洗番乾淨個籠, 梳番好佢地D毛, 真係睇見都覺得可憐...#^37^#

呢個係00 (女)

呢個係66 (仔)

安定好之後幫佢地拍0左段片...呢個就係佢地0既新屋企.
http://www.youtube.com/watch?v=pUa8sdbk9Hk

其實我而家仲諗緊買籠好定而家咁好. #^19^#
有籠清潔就方便D, 而家咁就要多D時間去打理佢地.
頭痛中~~
small_tra 2009-7-20 12:53:12 PM
好才比你朋友見到佢地咋~!

唔係真係慘慘啦~!

佢地一定好多謝你~!

可能見佢大大隻~又當玩具咁~玩完就唔要~!
eggegg 2009-7-20 12:54:41 PM
原帖由 small_tra 於 2009-7-20 12:53 PM 發表
好才比你朋友見到佢地咋~!

唔係真係慘慘啦~!

佢地一定好多謝你~!

可能見佢大大隻~又當玩具咁~玩完就唔要~!

佢地其實好細隻架咋,係D毛厚 #^13^#

好想同佢地剪短D D 毛, 不過不受控制 #^41^#
珊迪小姐 2009-7-20 12:56:18 PM
嘩 個籠甘細仲要放兩只
真係迫都沙甸魚甘!!好可憐呀!!><
係未絕育前 建議分開佢地養....
因為佢地好易成孕 無謂冒險啦~~
不如你先book vet 同佢地做個身體檢查先
一來可以睇下有無虱或其他病 畢竟你係街帶佢地番屋企丫嘛
如果帶左d虱或病比你原來的兔兔就吾好啦!!
二來可以檢查下夠歲數絕育未...

BTW 佢地兩個都好得意呀!!!!!#^9_003^#
wesky 2009-7-20 12:59:12 PM
兔地都係有返個大籠好, 安全感都大D嘛
佢地都好靚啊
一切都係緣份 ^^
elvisli 2009-7-20 12:59:28 PM
佢地好活潑...仲十分好奇....好似唔知道比人掉低過咁

但係...d糧好似唔多合規格喎...好多雜果~係唔係上手留低架?
eggegg 2009-7-20 01:03:11 PM
原帖由 elvisli 於 2009-7-20 12:59 PM 發表
佢地好活潑...仲十分好奇....好似唔知道比人掉低過咁

但係...d糧好似唔多合規格喎...好多雜果~係唔係上手留低架?

唔係雜果, 不過係有瓜子同菜乾等等0個D雜糧, 係我另一隻兔食開0既,

我原本0個隻一定要食雜糧, 唔肯食淨草條..#^41^#
wesky 2009-7-20 01:07:31 PM
兔兔最好食返淨糧
雜糧唔健康架
eggegg 2009-7-20 01:10:55 PM
原帖由 wesky 於 2009-7-20 01:07 PM 發表
兔兔最好食返淨糧
雜糧唔健康架

收到 #^9_003^#
elvisli 2009-7-20 01:12:26 PM
雜糧可能有d不知明成份...可能會容易引起腸胃問題..例如腸停等..

其實兔兔好單純...主人比咩就食咩...(只要主人夠硬頸)

oxbow/apd 等都有不同兔兔所愛好...有d鐘意a多d.有d鐘意b多d...

但最緊要食得健康
choi_ching 2009-7-20 01:16:13 PM
好彩佢係遇到你咋,,如果唔係,,都唔知下場會係點樣
jchow 2009-7-20 01:17:45 PM
一仔一女快d分籠啦!佢咁的size可以生仔架啦,交配左見排卵,一定中架!
feona 2009-7-20 01:35:50 PM
00 and 66 好可愛呀, 希望佢地係新屋企健康快樂
chocolate301 2009-7-20 01:39:37 PM
點解可以咁忍心掉o左佢o地出街~
仲要用個咁細o既籠~~唉...#^37^#
不過好采而家有你照顧佢o地咋!!
佢o地一定會好開心
wm20472 2009-7-20 01:42:05 PM
佢地真幸運, 遇到你做佢地新主人

快速發帖