=w="其實兔兔廁所係咪唔好用木糠ga(廢話嗎!?)
不過我家魔王大福=w=""如果廁所唔落木糠...
就會係籠到四圍便便+尿尿= ="
如果廁所放番木糠落去...便便同尿尿就會係廁所到[大集合]
我敗左比e個大魔王啦。。。e+只好1:3(1份紙砂 3份木糠...已經係極限)

我想問問各大大...因為廁所有用"架"既...
所以兔兔都冇接觸到木糠...應該唔會太大問題的嗎??

同埋唔知點解= ="我每次夜過11點番屋企...
佢個籠就會變左做屎尿大戰既戰場...真係令人慘不忍睹- -""
大魔王比我媽的管教還要嚴厲= ="
hh0 2009-8-1 10:26:13 AM
廁所用木糠只係唔吸水同唔吸味
一日下來就臭到嘔同埋變成水塘
一係試下紙粒或者木粒放下面上面加少少木糠呃大福啦
慢慢將個比例改
wesky 2009-8-1 10:29:07 AM
廁所放木粒比較好
吸水吸味都好好
eggegg 2009-8-1 11:05:52 AM
係啦,試下慢慢減,等佢慢慢習慣?怎味應該冇用題。

我隻00仲有性格,成日都會係個廁所到去尿尿,但一見到我準備同佢洗廁所,就會係出面立即痾番篤,俾佢激死#^34^#
燒雞。﹏。)) 2009-8-1 09:27:30 PM
咁我想知廁所如果用木槺除左係唔吸味之外,仲有咩唔好??
兔兔本身都接觸唔到D木槺的~~~~
sergey927 2009-8-2 02:19:44 AM
如果廁所加木糠會有咩問題ga?
因為阿拎見到廁所有格網佢唔會用= =
so 我而家都加左d 木糠蓋住d喵砂比佢墊住隻腳仔
lingyan 2009-8-2 06:07:25 AM
廁所唔用網格既最好唔好用木槺,
怕佢木碎整到眼仔。

有網格都勉強可以。
其斤 2009-8-5 01:06:45 PM
原帖由 hh0 於 2009-8-1 10:26 AM 發表
廁所用木糠只係唔吸水同唔吸味
一日下來就臭到嘔同埋變成水塘
一係試下紙粒或者木粒放下面上面加少少木糠呃大福啦
慢慢將個比例改

e!!!-口-"咁又未睇過水塘出現。。。
大福又唔係好多尿尿咋wor"會唔會要飲番多d水好d吒>︷<
我都試過放d木糠係紙砂上面。。。不過都係呃唔到佢= ="失敗|||
嗯嗯...如果木糠對佢身體唔做成太大影響既。。。就慢慢黎改啦-v-"
小糖^^ 2009-8-5 02:33:21 PM
其斤 2009-8-9 12:10:01 PM
原帖由 wesky 於 2009-8-1 10:29 AM 發表
廁所放木粒比較好
吸水吸味都好好

嗯嗯=v="咩原來木粒好d嫁...
買果時都見到有木粒...
不過因為紙砂好似輕d所以撰左紙砂。。。-v-"
下次用晒就轉番木粒試下先~
其斤 2009-8-9 12:24:56 PM
原帖由 eggegg 於 2009-8-1 11:05 AM 發表
係啦,試下慢慢減,等佢慢慢習慣?怎味應該冇用題。

我隻00仲有性格,成日都會係個廁所到去尿尿,但一見到我準備同佢洗廁所,就會係出面立即痾番篤,俾佢激死#^34^#

#^77^# 係啦。。。都無辦法=3="...幸好都唔係好大陣味
就用時間黎比大福同紙砂,加深了解啦...(深信大福總有一日都愛上它的..XDDD)

#^72^# 00好有性格牙~~哈哈~同大福一樣嗎??淨係識得[蝦]媽咪#^31^#
00多多指教~~同大福做個好朋友啦~
其斤 2009-8-9 12:39:04 PM
原帖由 燒雞。﹏。 於 2009-8-1 09:27 PM 發表
咁我想知廁所如果用木槺除左係唔吸味之外,仲有咩唔好??
兔兔本身都接觸唔到D木槺的~~~~

我都想知。。。=3="
不過之前睇過d書好似話木槺碎。。。都影響兔兔氣管/鼻敏感
唔知真定假既呢。。。-v-"
其斤 2009-8-9 12:54:00 PM
原帖由 sergey927 於 2009-8-2 02:19 AM 發表
如果廁所加木糠會有咩問題ga?
因為阿拎見到廁所有格網佢唔會用= =
so 我而家都加左d 木糠蓋住d喵砂比佢墊住隻腳仔

有格就唔用廁所。。。又一隻有性格既兔兔-v-
不過好似話木糠唔太建議比兔兔直接接觸到
其斤 2009-8-9 12:57:18 PM
原帖由 lingyan 於 2009-8-2 06:07 AM 發表
廁所唔用網格既最好唔好用木槺,
怕佢木碎整到眼仔。

有網格都勉強可以。

嗯嗯...e +除左比d時間大福外,都冇咩野做到ga啦...
希望大魔王可以唔再用木糠啦
其斤 2009-8-9 01:06:14 PM
原帖由 小糖^^ 於 2009-8-5 02:33 PM 發表
唔好意思,「其斤」……想講講……可唔可以唔好再用哩d咁淺色既colour黎寫…:056: …睇得好辛苦﹗﹗﹗:056:

我都係慢慢幾粒木粒咁加入去……而家木糠同木粒既比例係5:5﹗

木糠一但被兔兔吸入,會影響佢地既呼 ...

-口-!!!唔好意思牙...一時貪得意用淺色colour字...
冇諗到令人帶來不便。。。sorry

嗯嗯>.<我e+都慢慢改緊木糠同紙砂既比較...
我地都要好好加油呀~>v<希望兔兔快d唔再用木糠啦~

快速發帖