勞仔 2009-8-10 10:27:06 AM
暫時都無打算帶兔兔去做丫..雖然做左好似會長命D...
但我覺得,就算發情都係天性....我想慢慢考慮清楚先...
(可能係仲搵緊理由吧!)
兔仔怡v3v 2009-8-10 01:03:45 PM
因為我家咪咪佢未夠歲數...
所以佢7個月~8個月左右我就會帶佢去做喇~
`Shusonbaby||' 2009-8-10 01:20:22 PM
feefeee 已經2歲幾.唔想佢咁辛苦..
cordero 2009-8-10 01:28:26 PM
如果係女仔,真係做左好d...cancer機會率係8成
光之天使)) 2009-8-10 01:33:04 PM
如果年紀大既話...
真係要諗諗~~又或者帶佢去body check問下醫生既意見~

但係如果唔係太大/又係女仔~
真係做好d~~
呢個都係主人們既責任黎架~:021:
小糖^^ 2009-8-10 04:22:03 PM
勞仔 2009-8-10 04:45:10 PM
原帖由 小糖^^ 於 2009-8-10 16:22 發表
我諗緊考慮緊比唔比豆釘做唔做好(囡囡要開肚做)……話哂都係手術(幾簡單平凡都係有危險),出事咁點好喎,:050:

但我又知,唔做又會好大機會有cancer:050: :050: :050: :050: :050:

→:044:

仲有你地囡囡做 ...

你捱幾日麵包就夠幫豆釘做手術啦~(女仔比男仔貴d嫁,大約1千多,你搵下d舊post丫..有人問過:059: )
佢而家幾大丫~太細個唔做得<---你一定知啦:057:
yy0322 2009-8-10 07:33:17 PM
未做,考慮中,
因為我個仔仲細..
但我都好驚佢手術會失敗><
我想問下:兔仔唔絕有cancer既既機會大唔大嫁?
elyse)) 2009-8-10 08:04:21 PM
其實無論男同女最好都比佢地絕育lor....
而家d病變種/變化都好大,
男兔兔而定因為無絕育而有癌症/引發既其他病痛既rate都大左
女兔2歲之前未絕育都有80%以上患癌,
年齡絕對不是是否絕育既主要因素,只要醫生check過ok...
幾多歲都可以做,不要到時兔兔有病先黎後悔...
最好趁佢子宮仲未發黑/變形之前做手術

仲有我2月個陣絕育,醫生話因為比佢吸既氣有麻醉藥,而1000隻兔仔有一隻兔仔係會敏感。仲有絕育前醫生會講解個手術過程,比你知得一清2楚...所以只要搵有經驗既醫生,都可以話安全
katatata 2009-8-10 08:09:31 PM
其實我都考慮緊~2隻做哂~定做1隻...
囡囡做絕育~風險太高...但唔做癌機會又好高...
而且我隻囡囡太細膽怕事...所以一直都好矛盾...
但囝囝雖然風險低d~但係始終都好擔心囡囡健康...
-滴jaIiI`:) 2009-8-10 10:52:19 PM
考慮緊吧.v.`
就算係做既話都只係得bb囡可以做`
但我隻bb囡好任性好大小姐/3\
我驚佢吾鐘意會自殘發脾氣等等.><
妮妮 2009-8-10 11:38:27 PM
諗緊呀!聽講betty度平過大圍囉...
firen_freeze)) 2009-8-11 12:28:30 AM
唔想兔兔無啦啦多個傷口....

始終係仔仔,所以要俾多D理由我先會同MAX做手術
hh0 2009-8-11 06:05:24 AM
全部做左, 養幾多隻都會做, 唔分仔囡

快速發帖