點解仔仔好似唔多鐘意食草咁既..3個月大果陣我買佢返黎到而家都係咁..一日都食唔到1個草球咁既.我應該點做?
hh0 2009-8-23 11:46:55 PM
e家食A草定T草? 兔兔幾大
熱戀★ 2009-8-23 11:50:58 PM
原帖由 hh0 於 2009-8-23 11:46 PM 發表
e家食A草定T草? 兔兔幾大

a草同t草有咩唔同呀>>因為我之前買開果隻草比佢食到而家都係果隻,未轉過..因為之前都係仔仔既媽咪上網睇邊隻草好食就買邊隻了..而家仔仔媽咪唔係到了..我唔太識..請教下我
lunar 2009-8-24 12:02:22 AM
無記錯呢,a草蛋白質高,比小兔食,發肉好d,t草比大兔食,不過我給兔寶,通常是a t各一半,因a草食得多會柯軟便,似爛屎咁唔多好,幼兔糧食得多都會,所以我控制兔糧同a草個量,等佢便便唔會太軟

你試試唔比草,唔比其他野,睇佢餓食唔食
hh0 2009-8-24 12:15:45 AM
你俾幾多糧
wesky 2009-8-24 12:20:43 AM
如果兔兔軟便唔太多, 只食 A 草都可以
A 草除左蛋白質高, 仲含有豐富的鈣質, 有助骨骼成長
lunar 2009-8-24 01:15:58 AM
幼兔糧早晚一次,每次十幾粒到,太多都爛便便
草都早晚一次,份量是下次加草前差不多吃完就好
chrisyan 2009-8-24 01:29:49 AM
其實好多兔兔都唔鍾意食草球ge草, 如果擺係地佢地會食多d, 不過你要預會曬多d草,
你試下用籠貓屋裝草, 可能會好d~
choi_ching 2009-8-24 01:59:22 AM
試下唔好俾咁多糧佢食...睇下佢會唔會肯多d草啦
熱戀★ 2009-8-24 02:24:49 AM
原帖由 lunar 於 2009-8-24 12:02 AM 發表
無記錯呢,a草蛋白質高,比小兔食,發肉好d,t草比大兔食,不過我給兔寶,通常是a t各一半,因a草食得多會柯軟便,似爛屎咁唔多好,幼兔糧食得多都會,所以我控制兔糧同a草個量,等佢便便唔會太軟

你試試唔比草, ...

我試過早上唔比糧架啦..但d草都係咁多咁既..仔仔又唔會話好為食果d.我而家都係早上比好小糧..夜晚先比一匙糧..我想同仔仔介糧..但又唔多食草..
lunar 2009-8-24 08:41:10 AM
我通常習慣控制佢有少少軟便,佢d便便硬咪比多d兔糧和a草,當然t草就減少
相反都係咁做,確保佢夠營養。

你兔可能食唔慣,慢慢來,主要給草睇睇佢點
kittyz 2009-8-24 11:20:51 AM
你俾咩草?
幼兔可以食多d a草
不過我俾a草俾蘿蔔係早晚一次lor,
因為驚佢只食a草,吾食t草
兔糧我俾一根佢
熱戀★ 2009-8-24 05:22:02 PM
我而家早上張d糧再比小左..點知.............係個野食兜到呵尿-.-:056:

快速發帖