elvisli 2009-8-29 08:17:28 PM
最好唔好買成藥..

生腳瘡係兔兔既"都市病"

原因係屋企地板令兔兔腳仔受壓
RUBBIT 該用戶已被刪除
RUBBIT 2009-8-29 08:23:54 PM

回復 2# 的帖子

elvisli 2009-8-29 08:39:16 PM
簡單d講..兔兔腳部身體結構係for在草原活動..

而兔兔腳底毛係幫助唔到兔兔腳底既壓力

而非像狗狗咁有腳墊幫助腳部減壓

好似人類咁..著左有air既鞋就會令腳部較舒適..因為air減低左腳同地面既壓力

要改善兔兔腳部健康.可以在家裡鋪上膠地墊...日本城有賣
elvisli 2009-8-29 08:43:21 PM
原帖由 RUBBIT 於 2009-8-29 08:23 PM 發表
屋企地板令兔兔腳仔受壓??
不太明白, 可否詳說呀...thanks.
因為我係放兔兔係籠到, 籠入面有鋁版比兔兔涼.

其實鋁板係for兔兔散熱

但一樣都幫唔到兔兔腳部卸力
尤尤 2009-8-29 09:09:11 PM
我睇BETTY果陣...
個果護士話其實就算你個籠冇網底都唔係咁好架.....
好似elvisli咁講...
兔兔腳部身體結構係for在草原活動..
所以佢地係要踩軟淋淋既野.....
eg.用草鋪o係寵底,有得踩有得食....
                   or
     用vetbed....仲之就係踩d軟既野....
helen_laam 2009-8-29 09:55:29 PM
你係咪將d木粒就咁放籠四周冇再鋪其他o野上去?
因為木粒好硬~~
兔兔踩上去會對對腳唔好~~
所以如果o係籠四周放用紙粒會比較軟~~
對兔兔對腳比較好~~
elvisli 2009-8-29 10:02:56 PM
其實紙粒比較貴同埋都係加工既野..紙粒好多時都會有碎痴左落腳板.

所以如果兔兔識去廁所的話.都係用vetbed比較好
elyse)) 2009-8-29 10:28:45 PM
其實我地家中既小兔...
不同大自然既兔兔可以在草地上走走跳跳,大自然既草地都有分硬地,軟地,石頭,不受質地....etc。
就是因為有不同質地既地,才可以將力分佈到腳上不同位置
減少某一點因為受身體既壓力而有腳枕/腳蒼

家中既地因為是硬地,好容易令身體既力壓在腳後方。

仲有你可以舖abc墊,如果佢仲未識去廁所
你就在墊上放尿墊...仲有腳枕可以用凡士林塗,
只要留意佢有無愈來愈紅,有農...
如果愈來愈紅,有農...就要立刻去睇醫生
small_tra 2009-8-29 10:49:34 PM
你唔好用果支野~!

你試下用"凡士林"搽,下.....

真係work架~我隻兔都有~之後都好返好多~~生返毛毛tim丫~!

唔好用有比太硬野佢企啦~!

e d冇得好返~只有幫佢唔好惡化~!

vetbed~e+用真係好熱....

我兔兔因為意外~冇左一隻腳仔~唔想再令佢辛苦~~

我用bb訓覺o既軟墊~~再+毛巾~!!

RUBBIT 2009-8-30 12:36:01 AM

回復 9# & 10#的帖子

small_tra 2009-8-30 12:50:59 AM
百x~藥房~好多地方都有~!

藍色蓋架~~!

好似有第2個名~

好平架~唔貴~~!比人用搽架~我諗你去藥房~一問人~就知架啦~!

你每日薄薄搽一次~我就會用棉花捧幫兔兔搽~
RUBBIT 2009-8-30 01:00:17 AM

回復 12# 的帖子

chrisyan 2009-8-30 03:17:01 AM
原帖由 RUBBIT 於 2009-8-30 01:00 AM 發表
下??你有否相可以比我睇睇下呀??
係咪薄何膏呀?? 但塗左兔兔食左會否有事嫁?

唔係薄荷膏, 係凡士林(vaseline),
食左無事ga~
small_tra 2009-8-30 12:04:16 PM
凡士林...................

快速發帖